Connect with us
Publicitate

Eveniment

Vremea în ianuarie 2024: ANM a emis prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni. Vine un nou val de aer polar

Publicat

Prognoza meteo pentru luna ianuarie 2024, în România. Meteorologii ANM anunță când se răcește vremea. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru primele patru săptămânii ale anului 2024. ”Primăvara” din mijlocul iernii se va încheia pe 8 ianuarie când vremea se va răci.

Vezi și Anul 2023, cel mai cald din istoria României

Temperaturile medii vor fi mai mari decât cel normale în primele opt zile ale lunii ianuarie. Apoi, vremea se va răci în partea a doua a lunii în toată țara, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Vreme caldă până la Bobotează. Urmează ”freezing rain”

Valorile termice vor fi mai ridicate până la Bobotează față de cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice. După 8 ianuarie vremea se va răci.

Vezi și Vremea în Alba, în săptămâna 1 – 7 ianuarie 2024: Condiții meteo de Bobotează. Prognoza meteo pe localități

Pe data de 9 ianuarie își va face apariția un fenomen periculos, numit „freezing rain”. Fenomenul se va repeta de mai multe ori pe parcursul lunii ianuarie 2024.

Vremea în săptămâna 8-15 ianuarie

În săptămâna 8-15 ianuarie, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.

Vremea în săptămâna 15-22 ianuarie

În săptămâna 15-22 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nord- vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 22-29 ianuarie

În săptămâna 22-29 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii.

Directorul ANM: Răcire semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie

Aerul polar aduce ger și ninsori începând de luni, 8 ianuarie Masa de aer polară foarte rece aduce ninsori și ger, iar răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie. Minimele pe parcursul nopților și dimineților în prima parte a săptămânii vor coborî sub minus 15 grade Celsius.

Directorul ANM Elena Mateescu a declarat la Digi24 că „săptămâna va comporta un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor să fie sub minus 10 grade în nordul Moldovei până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor.

Minimele pe parcursul nopților și dimineților mai ales în prima parte a săptămânii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului.

Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind Polul frigului în țara noastră. Masa de aer polară foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar.

E vorba de o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta.

Va aduce de asemenea în zonele nordice și montane ninsori, iar în centrul precipitații mixte, în timp ce în sud, cel puțin duminică vor fi mai ales ploi, după care este posibil ca în contextul răcirii accentuate să resimțim și în zonele din partea de sud a țării, începând de luni, transformarea precipitațiilor în lapoviță și ninsoare.

Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie, după care ne așteptăm să intrăm într-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații”, mai spune directorul ANM, Elena Mateescu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate