Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România în iulie 2024: ne topim în luna lui cuptor! Prognoza meteo

vremea in romania in iulie 2024 prognoza meteo

Publicat

Vremea în România în iulie 2024: ne topim în luna lui cuptor! Prognoza meteo. Deși primele zile ale lunii iulie au adus câteva ploi și aer respirabil, adevărata față a lunii lui cuptor se va arăta curând.

Ne așteaptă minim 2 – 3 săptămâni de căldură sufocantă, mai ales prin sudul, sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor sta constant la valori de peste 35 de grade Celsius.

Nici în ceea ce privește precipitațiile, luna iulie nu pare că vine cu vești bune. Potrivit prognozemeteo.ro, în cea mai mare parte a țării cu greu ne vom apropia de 40 – 50 de l/mp cantități totale de precipitații.

Citește și Heat Dome, fenomenul meteo care încinge Europa. Cupola de căldură va acoperi întâi Europa Centrală și de Est. Vremea în iulie

Mai mult, prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea lucrurile vor sta și mai rău, estimările fiind chiar de sub 30 de l/mp.

O veste deloc bună pentru regiunile agricole, deja afectate de secetă.

Cum va fi vremea în luna iulie. Temperaturi:

Prima săptămână din iulie a adus valori de temperatură mai scăzute decât normalul perioadei, astfel că, momentan, iulie 2024 se situează pe locul 2 în topul celor mai reci luni iulie din anul 2000 încoace, cu doar 20.4 grade, față de media multianuală de 21.4 grade. Dar lucrurile clar nu vor rămâne așa.

Săptămâna 08 – 14 iulie vine cu abateri termice pozitive și cu 4 – 6 grade peste normalul perioadei. Prin Muntenia este posibil să vorbim chiar și de temperaturi cu 8 – 9 grade mai mari decât ar trebui.

Și săptămâna 15 – 21 iulie se păstrează caldă, cu abate termice prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea între 3 – 5 grade peste valorile normale, în timp ce restul țării va fi mai caldă cu 1 – 3 grade.

Încheiem luna iulie (săptămâna 22 – 28 iulie) tot cu vreme caldă, chiar dacă, la nivelul întregii țări, abaterile vor fi doar cu 1 – 3 grade peste medie.

Așadar, urmează o perioadă lungă și intensă de caniculă, mai ales pe sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime se vor păstra constant la valori de 35 și peste 35 de grade.

Cum va fi vremea în luna iulie. Precipitații:

La nivelul precipitațiilor, din datele multianuale, odată cu luna iulie începem trendul de scădere a cantităților, după vârful din lunile mai și iunie.

Astfel, prin estul Dobrogei, al Câmpiei Române, Delta Dunării, nu mai trecem de 50 de l/mp.

Între 50 – 75 de l/mp se pot acumula în restul Câmpiei Române, prin Câmpia Vestică, dealurile Banatului, prin centrul și sudul Moldovei.

Până la 100 de l/mp se pot strânge prin zonele de deal și podiș din Oltenia, Muntenia, Moldovei dar și prin Transilvania.

Pe crestele montane putem ajunge chiar la 150 de l/mp.

Veștile nu sunt deloc bune, dacă ne uităm pe estimările Centrului European de Prognoză, care estimează cantități de doar 15 – 20, 25 de l/mp prin sudul Moldovei, Dobrogea, mare parte din Muntenia și vestul Olteniei, respectiv 30 – 40 de l/mp prin restul țării.

La munte se pot acumula 60 – 80 de l/mp cu cele mai ridicate cantități posibile doar prin nordul Orientalilor, spre 100 – 115 l/mp.

Defalcat pe săptămâni, 08 – 14 iulie va fi extrem de deficitară în precipitații.

Săptămâna 15 – 21 iulie vine cu un regim normal de ploi, regim normal care se va păstra și pentru perioada 22 – 28 iulie.

Și ultimele zile din iulie apar, cel puțin în ultimele rulări ale ECMWF, ca fiind posibil să aducă ceva precipitații.

Cum va fi vremea în luna iulie. Context sinoptic:

Iulie, luna lui cuptor, este cea mai caldă lună din an la nivelul țării noastre, cu valori medii de temperatură care trec de 22 de grade în mare parte din țară.

Din punct de vedere sinoptic, lucrurile stau destul de simplu: luna iulie este o lună dominată de persistența centrilor barici de presiune ridicată, anticiclonică (mai ales dorsala Anticiclonului Azoric), regim de presiune care permite constant avansul maselor de aer tropical din nordul Africii.

După un început de lună iulie cu un regim de presiune scăzută și avansul unor mase de aer mai rece, de origine polar continentală (PPm), a doua săptămână din iulie revine la scenariul obișnuit al lunii, aceea a persistenței unui regim anticiclonic și al avansului de aer tropical spre țara noastră.

Această persistență a unui regim anticiclonic nu pare că se va disipa până spre ultima săptămână din lună.

Veștile proaste vin și din perspectiva circulației maselor de aer.

Masa de aer tropical care deja va începe din acest weekend să se manifeste, nu ne va părăsi prea curând, urmând să se consolideze și să se accentueze, astfel că nu este exclus ca, mai ales în weekendul 13 – 14 iulie să avem abateri termice la 850 hPA (1.5 km altitudine) și cu +10, +12 grade peste normalul perioadei.

Și acest aer foarte, foarte cald, va rămâne deasupra țării noastre încă multe zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate