Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zi liberă pentru însoțirea de către părinți a copiilor la vaccinare. Cum se acordă

Publicat

Vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe miercuri, 26 ianuarie. Copiii primesc o zi de scutire în cazul în care vor lipsi de la școală pentru a se vaccina. De asemenea, părinții acestora primesc o zi liberă plătită de la muncă pentru a-i însoți. 

Concret, cei mici vor primi scutire pentru fiecare zi a administrării serului (pentru fiecare doză) dacă se vor imuniza în timpul săptămânii.

Potrivit Legii nr. 221/2021, copiii cu vârste de până 18 ani vor putea fi însoțiți de părinți la vaccinare, aceștia primind de la angajator o zi liberă plătită.

Astfel, în situația în care își însoțesc copilul la vaccinare, doar un părinte va putea să își ia liberul plătit de la angajator, strict pentru ziua în care are loc imunizarea. De asemenea, se vor acorda libere pentru oricâte vaccinări anti-COVID-19 vor fi administrate copilului.

Ziua liberă pentru vaccinarea copilului se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a tânărului cu dizabilități de până în 26 de ani.

„(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în Legea 221/2021.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite pentru însoțirea copilului la vaccinare, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Prima tranșă de vaccinuri Pfizer pentru copiii de 5-11 ani sosește marți în România

114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marți în România. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor sosi pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Până astăzi, au fost făcute 3.355 de programări în platformă, anunță Comitetul pentru coordonarea campaniei naționale de vaccinare (CNCAV).

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră.

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă, informează Grupul de comunicare al CNCAV.

Astfel, procesul de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe la data de 26 ianuarie, iar dozele vor fi distribuite după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.

Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali.

La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile. Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

sursa: avocatnet.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate