Administrație
Zile de foc la Alba Iulia: Puține parcuri în orașul „de piatră” în care cu greu mai găsești un petec de umbră
Zilele caniculare din acestă perioadă ne fac să căutăm câteva clipe de răcoare la piscine sau în parcurile din oraș. Dacă pentru unii aerul condiționat este o alternativă de a scăpa de cele 37 de grade Celsius, pentru alții o opțiune ar fi să stea pe o bancă la umbra unui copac. Din păcate cea de-a doua variantă este destul de greu de pus în practică în Alba Iulia având în vedere că orașul are doar câteva parcuri, în centul orașului, destul de restrânse ca suprafață. În cea mai atractivă zonă, Cetatea Alba Carolina, nici nu se pune în discuție o plimbare pe timpul zilei, întrucât cetatea este „în flăcări”, lipsită de copaci, iar singurul parc, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, este în șantier. Din cauza pavajelor de beton, în Piața Cetății temperaturile ajung să depășască 40 de grade Celsius ceea ce face imposibilă o plimbare fără să te gândești că îți pui sănătatea în pericol.
Albaiulienii care stau la bloc iar în perioada de caniculă ar dori să scape de aerul închis și cald dintre cei patru pereți și să răcorească la umbra unui copac în parcurile din oraș, au destul de puține variante. Există doar patru parcuri dintre care cel mai mare, din Cetate, este în șantier de mai bine de un an și jumătate, iar celelalte trei, din centrul orașului, sunt destul de mici ca dimensiuni și fără cișmele.
Părculețul din fața Prefecturii seamănă mai mult cu o alee, există doar câteva bănci și nici vorbă de o posibilitate de a bea apă.
Nici parcul din fața Casei de Cultură a Studenților nu se poate lăuda cu frumusețea sa, fiind sărac în bănci sau alte variante de a te răcori la cei câțiva copaci pe care îi are.
Parcul Lucian Blaga din centrul orașului este și el destul de nepopulat. Acesta se află pe marginea bulevardului Ferdinand iar zgomotul mașinilor face ca clipele de liniște și de răcoare să fie inexistente mai ales în orele de vârf când traficul este aglomerat.
Cel mai mare parc din oraș care se află în fața Casei de Cultură a Sindicatelor s-a înjumătățit din cauzat lucrărilor de reabilitare a Cetății Alba Carolina. Nici fântâna arteziană în care s-au investit miliarde bune nu îi mai răcorește pe albaiulieni. Aceasta este „secată” atât de puteri cât și de apă.
Cei care doresc să facă o plimbare în cel mai atractiv punct din oraș nu au nicio șansă până la apusul soarelui. „Cetatea Alba Carolina” este „în flăcări” în zilele toride de vară și asta din cauza că pe tot traseul există doar câțiva copaci și destul de puține terase unde să te răcorești.
Se pare că administrația locală preferă altfel de investiții în locul parcurilor. De exemplu, pe fostul parc de lângă Gara CFR a fost amplasat magazinul Penny iar în locul copacilor din fostul Parc Custoza, se află acum Piațeta Cetății, un spațiu larg, pavat cu dale, fără pic de umbră.
Ce trebuie să faci pe timp de caniculă:
Este recomandat consumul zilnic de lichide, 1-2 litri, la temperatura camerei, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. De asemenea, puteţi consuma mai multe fructe şi legume, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
De evitat în această perioadă este consumul de alcool, deoarece diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii. De asemena este de evitat şi consumul de produse care conţin cofeină, precum, cafeaua şi ceaiul, dar şi cele care au în compoziţie zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase.
Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe şi reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie mai mică cu 5 grade faţă de cea ambientală.
Medicii recomandă şi evitarea expunerii la soare între orele 11.00-18.00, dar dacă este absolut necesară ieşirea din casă la orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise. Tot în această perioadă a caniculei este important ca persoanele care suferă de boli cronice să nu sară peste medicaţie, pentru că sunt şi mai expuşi la repercursiunile căldurii.
Ce trebuie să facă angajatorii pe timpul caniculei
În perioadele cu temperaturi extreme, certificate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie prin indicele de confort termic, temperaturi care depășesc 37 °C angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind – depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu — afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme; reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și curenți de aer; asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
andreipavel
luni, 29.07.2013 at 15:19
De la atata pavaje de a lu hava
pavele uber ales
luni, 29.07.2013 at 22:26
Parca pe vremea cand protestam,,,sute de oameni, si semnau petitii mii de oameni, pentru pastrarea parcului Custozza, hava si ai lui ( regii pavajului) ne acuzau ca suntem impotriva unui proiect de mare valoare..si ca parcul nu ar nici o valoare. Si daca vrem copaci-spuneau tot oligofrenii aia- sa facem bine sa mergem pe Mamut. O recomandare idioata. Orasul are nevoie de parcuri la fel de mult precum are nevoie de investitii in locurile de munca.
Acum se vede ca cine a „gandit” distrugerea parcului (alaturarea cuvantului gand de aceasta profunda prostie-distrugerea inutila a unui parc, este o blasfemie) a gandit prost si impotriva intereselor orasului si ale cetatenilor
mihai
marți, 30.07.2013 at 22:53
M-am saturat de inconstienta edililor in ceea ce priveste interesul cetatenilor care i-au ales dar nu sunt respectati adica nu au unde sa lucreze ,sa se odihneasca sau sa stea la umbra la racoare desi platesc o groaza de taxe si impozite.De ce nu vii tu Tepes Doamne?
bono
miercuri, 31.07.2013 at 07:54
Pavaje ati semanat! Pavaje (caldura) culegeti!
Black Mamba
miercuri, 31.07.2013 at 11:32
PROSTI SUNTETI TOTI CU PAVAJELE VOASTEEEE> Era mai bun un parc prin de ciori unde si asa nu stateau decat cei care beau si fumeaza pe ascuns, era mai buna o cetate cu drumuri din pamant si plina de gunoaie si namol, era mai bine sa nu avem nimic in orasul acesta??????? ziceti ma nerecunoscatorilor…oricum ii cald cu sau fara parcuri..ce dreaq ne tot cacam pe noi atat..cand ii cald ii cald si gata..vreti racoare mai bine faceti o excursie pana la munte pt ca poate sa fie 100034003304 de parcuri in alba cand ii cald ii cald si gata…asa-i vara desteptilor..cald .. dar la noi nimic nu ii bun..daca s-a facut de ce s-a facut? daca nu se facea de ce nu sa facut?? niciodata nu o sa fim multumiti nici daca o sa curga miere pe strada o sa zicem ca ii prea cald ca sa o adunam.
pavele uber ales
miercuri, 31.07.2013 at 14:12
postarea ta este de necomentat. Prostia si stupiditatea comentariului tau ne scuteste de efortul de a te combate. Asta este nivelul iubitorilor de pavele…
bono
miercuri, 31.07.2013 at 16:29
Rog redactia sa ia masuri in cazul unor postari lipsite de decenta si insotite de limbaj vulgar!
@ Black Mamba: Stimabile ai auzit de notiunea de microclimat si de modul cum il putem influenta (in sens negativ sau pozitiv)?
mihai
miercuri, 31.07.2013 at 14:12
Mai bine ar fi sa curga apa sa ai cu ce te racori pe canicula ca taxe platim destule iar apa de la robinet este foarte scumpa si tot noi o platim pe cea care curge degeaba iar strazile si havelele sunt fierbinti si pline de praf .De asemenea parcul Unirii si parcul Custozza au fost distruse si nu ai unde sa stai la umbra iar de fantana arteziana care acostat o avere ce sa mai zicem ca nu este functionala?