Eveniment
Zile libere 2020: Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului
Până la finalul anului, mai sunt 20 de zile de sărbători legale, cu perioade de minivacanțe, mai ales pentru bugetari. Următoarele zile libere vor fi de 1 Mai, sărbătoare care pică vineri.
Rămâne de văzut când va fi aplicată și în România ridicarea treptată a restricțiilor și restrângerii activității, în contextul pandemiei de coronavirus. Reamintim că starea de urgență a fost prelungită până în 14 mai.
Zile libere până la finalul anului 2020:
1 mai – vineri – Ziua Muncii (minivacanță de 3 zile)
1 iunie – luni – Ziua Copilului (minivacanță de 3 zile)
7 iunie – duminică – Rusalii (minivacanță de 3 zile)
8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii
15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)
1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)
26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.
În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.
Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
Anul viitor, Paștele ortodox va fi sărbătorit în 2 mai, astfel că zilele libere vor coincide și pentru Sărbătorile Pascale și pentru weekendul prelungit de Ziua Muncii.
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină.
Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.
Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.
Paștele ortodox până în 2030:
2021: 2 mai
2022: 24 aprilie
2023: 16 aprilie
2024: 5 mai
2025: 20 aprilie
2026: 12 aprilie
2027: 2 mai
2028: 16 aprilie
2029: 8 aprilie
2030: 28 aprilie
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News