Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Mondială a Apei: Activităţi educative în şcoli şi de igienizare pe malurile unor râuri din Alba

Publicat

sursa-apa-izvor

Pentru marcarea Zilei Mondiale a Apei, din 22 martie, în această perioadă sunt organizate mai multe acţiuni în judeţul Alba, menite să evidenţieze importanţa protejării naturii.

Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi SGA Alba celebrează această zi, împreună cu partenerii şi colaboratori – administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti.

SGA Alba va derula următoarele activităţi:

– acțiune educativă, Proiect Apa Izvor de Sănătate inițiat de DSP Alba, în colaborare cu SGA Alba, Instituția Prefectului Alba, Consiliu Județean Alba, Garda de Mediu, APM Alba, Inspectoratul Școlar Alba și Apa CTTA Alba

21 martie, ora 10.00 – acțiune educativă, organizare concurs pe toate unitățile preșcolare din Alba Iulia, cu finala la Grădinița nr.10, 60 copii, 36 educatoare, 16 directori, 8 juraţi participanţi; acțiune de igienizare pe râu Arieș intravilan Baia de Arieș – formația de lucru Baia de Arieș; acțiune de igienizare râu Arieș in zona intravilan Câmpeni –formația de lucru baraj Mihoești; acțiune de igienizare pe malurile râului Mureș zona Partoș pod rutier – formația de lucru Alba; acțiune de igienizare pe malul râului Aiudul de Sus in extravilan Aiud – formația de lucru Aiud; acțiuni de igienizare pe malul râului Cugir, zona Șibot, amonte si aval pod DN7 – formația de lucru Vinţu

22 martie – prezentare film Apa Izvor de Sănătate susținut în toate unitățile de învățământ din județ; acțiune de igienizare pe malurile râului Ampoi intravilan Alba Iulia zona pod rutier si pod CF –formația de lucru Alba in colaborare cu  Universitatea “1 Decembrie 1918”  Alba Iulia, studenți departamentului de Inginerie a Mediului – 30 studenți; acțiune de igienizare pe malurile râurilor Abrud si Arieș zona confluenta râu Abrud cu râu Arieș si amonte pe râul Arieș pana la barajul Mihoești – formația de lucru Câmpeni; acțiune de igienizare pe valea Răchita in zona intravilan, extravilan sat Răchita  –formația de lucru Sebeș; acțiune de igienizare pe malul stâng al râului Târnava Mare, zona intravilan Blaj, între cartierul Izvoarele si aval Tiur, pana la confluenta cu râul Târnava Mica–formația de lucru Blaj.

În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite aduce în atenţie câte o temă de relevanţă mondială pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei. Anul 2018 abordează o temă de interes global „Natură pentru Apă“, având în vedere că ambele noțiuni sunt interdependente şi într-o strânsă conexiune.

Tema promovată anul acesta ne supune atenţiei legătura dintre apă şi natură, împreună: factori de decizie, gospodari de apă, utilizatori de apă şi alţi factori interesaţi să contribuie la dezvoltarea de politici care să asigure o reală protecţie a resurselor de apă. Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este „Natură pentru Apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă în care trăim este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă. Campania din acest an, „Natură pentru apă” sau “răspunsul este în natură”, îşi propune să transmită mesajul că utilizarea unor soluţii bazate pe natură , cum ar fi revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle, reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente în sprijinul eforturilor noastre de a reface echilibrul circuitului apei în natură, de a răspunde efectelor schimbărilor climatice și de asigura un cadru pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane.

Civilizații de-a rândul s-au născut, au trăit și au murit de-a lungul apelor. Conviețuirea cu apele era parte integrantă și firească a mediului lor natural de viață. Dezvoltarea socio – umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete. Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax