Eveniment
ZONA GRI din inima Cetăţii. Ministerul Apărării a pus ”batista pe țambal” în cazul Cazarmei 415. Dușa a uitat ce a promis la Alba Iulia?
Cetatea Alba Carolina, „bijuteria” oraşului Alba Iulia, care a devenit punct de reper pentru turiştii din ţară şi străinătate, ascunde încă „zone gri”, adică neincluse în documentaţiile de urbanism pentru dezvoltare. Este şi cazul uneia dintre clădirile din vecinătatea Porţii a III-a, imobil ce aparţine Armatei şi care, după ce a făcut obiectul unor repetate solicitări din partea administraţiei locale, pentru preluare, face o notă discordantă în peisajul fortificaţiei.
Vorbim despre clădirea cunoscută drept „Cazarma 415”, pe partea dreaptă după Poarta a III-a, spre Piaţa Cetăţii. Un imobil dezafectat, aflat în stare de degradare şi a cărui faţadă, cel puţin, nu a putut fi renovată, pentru că nu este în domeniul public al oraşului.
Acesta se află în domeniul public al Statului Român și în administrația Ministerului Apărării Naționale, iar primarul Mircea Hava a reuşit, acum un an, să obţină acordul verbal al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind transferul către autorităţile locale.
”Eu sunt un om care provin din administrația locală. Am mai avut această discuție cu domnul primar. Sunt de acord ca acea cazarmă din Cetate, care este dezafectată, să o transferăm Consiliului Local, sigur cu condiția ca acea clădire unde funcționează cazarma să fie reabilitată de către primărie pe exterior pentru ca, din punct de vedere architectural, Cetatea să se prezinte într-o concepție unitară și să răspundă exigențelor arhitecților care s-au ocupat de reabilitarea acesteia”, a declarat pe 15 septembrie 2014, la Alba Iulia, ministrul Apărării, Mircea Dușa.
Citeşte şi Mircea Duşa: Sunt de acord să transferăm cazarma militară dezafectată din Cetatea Alba Carolina, administraţiei locale
Aşa că administraţia s-a mobilizat şi a aprobat, în şedinţa de Consiliu Local din 30 septembrie 2014, cererea oficială către MApN în acest sens. Apoi, în 15 octombrie 2014, actele au fost trimise la minister. Doar că, de atunci, nu s-a mai primit niciun semn de la Bucureşti. Ar fi trebuit să vină reprezentanţi ai ministerului să evalueze situaţia în teren, însă, cel puţin teoretic, se pare că au fost alte priorităţi.
Citeşte şi Ministrul Apărării, despre cedarea CLĂDIRILOR ARMATEI din Cetatea Alba Carolina: ”Aştept scrisoarea și hotărârea CL”. Reacţia Primăriei
”Cazarma 415” are o suprafață de 8.735 mp, pe un teren de 10.663 mp şi ar putea servi drept locaţie, spre exemplu, pentru activităţi comerciale în beneficiul turiştilor.
Alte planuri ale administraţiei locale pentru aceste spaţii ar fi campus universitar ori locaţie pentru extinderea activităţii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, al cărui sediu se află în apropiere.
Nu în ultimul rând, aici ar putea fi amenajate spaţii de locuit destinate tinerilor medici, arhitecţi sau altor categorii de persoane care sunt încurajate să profeseze în Cealaltă Capitală.
Concret, în adresa trimisă la minister, se arată că în planul urbanistic zonal „Zona protejată Cetatea Alba Iulia”, propunerile de reglementări pentru zona respectivă sunt:
– conversia funcţională cu destinaţia servicii de interes general şi turistic, comerţ, cazare, alimentaţie publică, servicii profesionale
– circulaţia terenului din domeniul public de interes naţional în domeniul public de interes local (amenajarea unui acces dinspre Piaţa Cetăţii, în dreptul clădirilor Armatei, prin curte, spre strada Mihai Viteazul, astfel încât să fie delimitate cele două spaţii: cel care va ajunge în patrimoniul local şi restul clădirilor ce vor rămâne la MApN).
De asemenea, în adresă se menţionează că „reglementările şi propunerile au fost fundamentate de studiul urbanistic integrat proiectului, aceste suprafeţe ocupate cu funcţiuni militare fiind considerate ca incompatibile cu zonele protejate, documentaţia fiind avizată de Comitetul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Referitor la intervenţiile ce ar trebui efectuate de către autoritatea locală asupra clădirilor ce vor rămâne în administrarea MApN, se impune ca acestea să fie prevăzute în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi emisă, cu detalierea naturii acesteia”.
Cu alte cuvinte, „la schimb” pentru clădirea Armatei, administraţia locală ar urma să renoveze şi alteclădiri ale unităţii militare, ce vor rămâne la minister.
Toate aceste planuri sunt blocate de aprobări şi documentaţii întârziate, dar şi reglementări necesare privind includerea în PUZ şi identificarea unor finanţări. Aşa că îndepărtarea „zonei gri” din centrul Cetăţii este o chestiune de durată şi nu sunt şanse ca în viitorul apropiat acest imobil să fie valorificat pentru oraş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
toma
vineri, 28.08.2015 at 17:36
Sediu primarie si a altor institutii locale si judetene.
abc
luni, 31.08.2015 at 18:50
S-o dea cadou vreunui „arhitect” sa o transforme in hotel particular, nu?
Paul
luni, 31.08.2015 at 22:26
Hai sa ne uitam putin la fosta unitate din spatele statuii (cazarma 304) care a fost predata in anul 2006 autoritatilor locale si care este IN PARAGINA !!! RUSINE !!!