Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Ce au cerut manifestanţii la PROTESTUL împotriva POLUĂRII cu formaldehidă de la SEBEŞ. Reacţia primarului Dăncilă

Publicat


protest formaldehida sebes 11 ian 2015În urma protestului de duminică, împotriva poluării la Sebeş, organizatorii au transmis că au participat 2.500 de persoane şi că aceştia solicită Guvernului României să doteze Garda Naţională de Mediu Alba cu o aparatură omologată şi abilitată în vederea monitorizării agenţilor economici cu un potenţial grad de poluare. De asemenea, susţin că vor organiza astfel de manifestări în fiecare duminică, până le vor fi ascultate cererile.

La rândul său, primarul oraşului, Alexandru Dăncilă, a transmis un comunicat în care precizează că administraţia locală a respectat legea “în totalitate”, în cazul construirii instalaţiei de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an şi că, dacă nu ar fi eliberat autorizaţia, ar fi fost pasibil de până la 7 ani închisoare pentru abuz în serviciu.

Într-un comunicat de presă semnat de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, Asociaţia PrimaNatura, Asociaţia Inițiativa Civică Reghin, Asociaţia Centru Independent de Protecţie a Mediului Sebeş se arată că „duminică, 11 ianuarie 2015, a avut loc un marş de protest în oraşul Sebeş, judeţul Alba la care au participat peste 2.500 persoane”.

Potrivit sursei citate, “cetăţenii solicită Guvernului României să doteze Garda Naţională de Mediu Alba cu o aparatură omologată şi abilitată în vederea monitorizării agenţilor economici cu un potenţial grad de poluare”.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: MARȘUL împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş

În comunicat se arată că “marşul a început la ora 14.00 în faţa Primăriei Sebeş unde au luat cuvântul organizatorii iar participanții la marş au străbătut mai multe cartiere ale orașului astfel: Parcul Primăriei – Cartier Aleea Parc – Cartier Valea Frumoasei – Cartier Kogălniceanu – parcare Kronospan şi s-a încheiat aproximativ la ora 17.00. La manifestare au participat şi activiști din Reghin şi Cluj-Napoca.

Locuitorii din Reghin se opun planurilor unei companii din Turcia ce doreşte construirea unei instalații de producție de formaldehidă cu o capacitate de 100.000 tone /an”.

În acelaşi document se mai arată că “în România se produce formaldehidă în trei locaţii în momentul de faţă: Victoria, Sebeş şi Rădăuţi. Dintre aceste fabrici, doar cea din Sebeş se mai situează în intravilanul oraşului. Numeroși locuitori ai orașului, în special cei din cartierele din imediata vecinătate a uzinei, acuză înrăutățirea stării de sănătate și se remarcă o creștere a numărului de cazuri de cancer și afecțiuni ale aparatului respirator. Formaldehida este clasificată de legislația europeană ca substanță cancerigenă (regulamentul 605/2014)”.

De asemenea, cele patru ONG-uri au anunţat că participanţii “vor veni în fiecare duminică până când le vor fi ascultate cererile”.

Alexandru DancilaTot într-un comunicat de presă, primarul din Sebeş, Alexandru Dăncilă, transmite că “în urma manifestărilor de protest care au avut loc duminică în Sebeș, vrem să precizăm, din nou, că Primăria Sebeș a respectat legea, în totalitate”.

„În conformitate cu Legea 50/1991, prin care s-a solicitat certificatul de urbanism pentru construirea instalației de formaldehidă, sută la sută, capacitate 60.000 de tone/an, Primăria Sebeș a solicitat elaborarea unei documentații PUD care a fost aprobată prin HCL 384/2009.

Ca urmare a aprobării Documentației PUD, SC Kronochem SRL a depus cererea nr 37961/2012, pentru obținerea Autorizației de Construire, instalație de formaldehidă sută la sută, capacitate 60.000 de tone pe an. La documentația depusă au fost anexate acordurile si notificările de la: APM (1720/2012), DSP (337/2011) si (323/2011), ISU (11140/2013), DSP (10570/2013).

Întrucât SC Kronochem SRL a depus toate documentele solicitate (conform legii), Primăria Sebeș a eliberat Autorizația de Construire nr 50/2013.

Menționăm că neeliberarea autorizației de construire, în condițiile în care erau depuse toate piesele scrise si desenate la documentație, ar fi dus la nerespectarea legii și, conform Noului Cod Penal, Art 297, atât primarul cât și funcționarii publici ar fi fost pasibili de o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Primăria Municipiului Sebeș își rezervă dreptul de a reacționa, pe viitor, împotriva tuturor celor care îi vor aduce  acuzații nefondate”, se arată în comunicatul semnat de Alexandru Dăncilă, primarul municipiului Sebeș.

Citește și Primarul Sebeșului despre autorizarea noii fabrici de Formaldehidă a Kronospan SA: ”Din punct de vedere moral, am un semn de întrebare”

Problema legalităţii privind construirea fabricii de formaldehidă a fost subiect de discuţie în repetate rânduri, la nivel local. De exemplu, site-ul sebesfarapoluare anunţa în noiembrie 2010 că “instalaţia Kronospan de producere a formaldehidei cu o capacitate de productie de 60000 t/an a fost ridicată pe platforma industrială din Sebeş fără a deţine un acord de mediu şi o autorizaţie de construire. Aceasta a provocat reacţii de protest şi a declanşat o serie întreagă de demersuri în instanţă şi pe lângă autorităţile competete din partea cetăţenilor direct afectaţi şi a ONG-urilor de mediu.

În noiembrie 2009, Judecătoria Sebeş a obligat compania, printr-o sentinţă definitivă, să demoleze fabrica de formaldehidă construită ilegal. În martie 2010, Comisia Europeană a înaintat României avertismentul final (‘Aviz motivat’) privind încălcarea de către România a mai multor texte de referinţă ale legislaţiei de mediu a UE în cazul fabricii de producere de formaldehidă a Kronospan Sebeş.

În aprilie 2010 Tribunalul Cluj a anulat printr-o sentinţă definitivă avizul de mediu pentru planul urbanistic de detaliu al instalaţiei de producere a formaldehidei”.

Reamintim că Kronospan Sebeș a transmis săptămâna trecută o Declarație de Presă în care își precizează un punct de vedere cu privire la  demersurile pe care le face pentru autorizarea fabricii de formaldehidă. .

“Kronospan a achiziţionat în 2004 la Sebeş, împreună cu întreaga platformă de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, şi a cărei capacitate autorizată în acel moment era de 60.000 de tone.
Producţia de formaldehidă actuală de pe platforma de la Sebeş este reglementată de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuită la 01.03.2010 şi aflată în curs de revizuire la această dată. În conformitate cu autorizatia nr. 29 din 08.01.2001, obţinută de către firma Frati la acel moment, Kronospan a preluat în 2004 şi dezvoltat proiectul de bază pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.
Noua investiţie este realizată de divizia chimică a Kronospan, Kronochem. (…)

În prezent Kronochem derulează investiţia Construire instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100% pe baza Autorizaţiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obţinerea autorizaţiei de construire Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare”, se arată în declaraţia de presă (AICI, integral).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Org. PN

    marți, 13.01.2015 la 10:30

    DUMINICA 18 IANUARIE 2015 LA ORA 14 TOTI CETATENII MUNICIPIULUI ALBA IULIA SI SEBES PRECUM SI CEI DIN COMUNELE INVECINATE AFECTATE DE POLUARE SUNT INVITATI LA AL 2-LEA MARS DE PROTEST. INTALNIREA IN PARCUL DIN FATA PRIMARIEI DIN SEBES.
    MIZAM PE PARTICIPAREA A PESTE 5.000 DE OAMENI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Peste 4 milioane de români se tratează cu antibiotice, pentru răceli și dureri în gât

Publicat

medicamente

Peste 4,5 milioane de români au ales să trateze răcelile și durerile în gât cu antibiotic. Peste 30% dintre aceștia nu au cerut sfatul vreunui medic. Sunt concluziile unui studiu al Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic s-au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât riscă să plătească amendă cei care refuză să se legitimeze la cererea polițiștilor, de la 1 ianuarie

Publicat

Poliția Română anunță că, de la 1 ianuarie, vor fi sancțiuni mai mari pentru cei ce refuză legitimarea. ”Refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Adolescență după gratii. Tânăr din Cugir, condamnat pentru tâlhării comise când avea doar 17 ani

Publicat

inchisoare

Un tânăr din Cugir de doar 19 ani, aflat în arestul preventiv de la IPJ Alba, a fost condamnat la internarea într-un centru educativ pentru două tâlhării. Din centrul educativ s-a întors în luna iulie, unde a stat închis pentru furt calificat și tâlhărie. Pe numele său mai există un dosar la Judecătoria Alba Iulia, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Urs lovit de o mașină pe DN 13A Praid – Bălăușeri, în județul Mureș. Al doilea în patru zile, pe același segment de drum

Publicat

Un urs a fost lovit de o mașină luni seara pe DN 13 A la Ghindari, pe segmentul Praid – Bălăușeri, la circa 15 kilometri distanță de locația în care, sâmbătă, a fost împușcat alt urs, ce s-a ales cu trei picioare fracturate după ce a fost izbit de un autoturism. S-au înmulțit foarte mult […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate