Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Instituţiile din România nu mai pot face schimburi de date cu caracter personal, potrivit unei decizii a Curții Europene de Justiție

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Instituţiile statului nu vor mai putea să transmită între ele datele personale ale românilor, fără a-i înştiinţa în scris, potrivit unei decizii a Curții Europene de Justiție. Hotărârea vine după ce aproape o sută de avocaţi au reclamat faptul că Finanţele transmit datele lor către Casele de Asigurări de Sănătate.

Unul dintre cei aproximativ o sută de avocaţi care au dat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în judecată a luat decizia după ce a fost pus să plătească contribuţii la sănătatate, retroactiv. Mai mulţi avocaţi s-au reunit în proces. Iniţial, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, de unde a fost transferat ulterior la Curtea Europeană de Justiţie.

Avocaţii susţin că schimburile de informaţii nu s-a făcut în baza unei legi, ci doar în baza unui protocol semnat între CNAS şi ANAF, lucru care încalcă regulile de confidenţialitate. Curtea Europeană le-a dat dreptate. Potrivit motivaţiei, nu se pot transmite şi prelucra date între două autorităţi ale administraţiei publice, fără ca persoanele vizate să fi fost informate înainte.

Potrivit hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene „Dreptul Uniunii se opune transmiterii și prelucrării de date personale între două autorități ale administrației publice a unui stat membru fără ca persoanele vizate să fi fost informate în prealabil despre această transmitere sau despre această prelucrare”.

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, spune că „această hotărâre nu trebuie comunicată, nu trebuie pusă în executare, este ca un fel de lege”.

În România sunt zeci de mii de persoane care au contestat faptul că au fost puse să plătească retroactiv contribuţii la bugetul asigurărilor de sănătate. Acum această decizie venită de la Luxemburg ar putea chiar să îi ajute să îşi recupereze banii daţi.

Decanul mai spune că „oricine poate să ceară, să pornească un proces împotriva statului și să spună: aceste sume pe care le-am plătit în urma actelor de executare pe care voi, Casa de Sănătate, sau Fisc, le-aţi făcut împotriva mea le-am plătit în mod nedatorat, trebuie să mi le restituiţi.”

Procesul a durat aproximativ un an, iar cheltuielile de judecată au fost suportate din banii baroului Cluj.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax