Connect with us
Publicitate

Uncategorized

OPINII | E loc de mai bine în județul Alba – Clement Negruț

Publicat

Ziarul Alba24.ro a deschis o nouă rubrică, Opinii, deschisă tuturor celor care doresc să se exprime pe subiecte de interes public, din județul Alba. Pentru început, am lansat o invitație politicienilor locali de a face o analiză a situației actuale a județului, de a scoată în evidență ce nu li se pare în regulă și de a spune ce ar face ei pentru ca acele lucruri să se schimbe. Practic, să răspundă, printr-un articol, la întrebarea „Ce aș face eu pentru Alba dacă aș putea?”. Astfel, cei care sunt în Opoziție pot să dea idei celor care sunt la Putere, iar cei de la Putere pot să le arate tuturor ce au de gând să facă.

Primul care a răspuns invitației Alba24.ro a fost senatorul Alexandru Pereș. Cel de-al doilea politician care a răspuns apelului Alba24 este Clement Negruț. Vedeți mai jos cum explică el ce ar face pentru județ:

”Într- o analiză corectă a situației socio –economice a județului Alba putem să spunem fără rezerve că județul Alba a devenit dintr-un județ cu potențial economic ridicat, un județ slab dezvoltat din punct de vedere economic.

Este foarte ușor pentru un politician să spună ce ar face pentru comunitatea pe care o reprezintă, pentru alegători, pentru cetățeni. Auzim mereu texte cu formulări de genul ”voi face” sau ”aș face” încât de cele mai multe ori nu dorim să mai ascultăm continuarea și includem declarația respectivă în categoria ”promisiuni electorale”. Simțim pe pielea noastră, sub actuala guvernare amărăciunea promisiunilor neonorate.

Județul Alba are o poziție privilegiată pe harta țării. Putem spune că Dumnezeu a binecuvântat cu multe lucruri acest județ. Avem un pământ bogat, avem oameni de aur, dar cu toate acestea simțim ne lipsește ceva, simțim că ar fi foarte mult loc de mai bine. Da, este mult loc de mai bine, pentru că mai sunt încă foarte multe probleme de rezolvat, sunt foarte multe greșeli ce trebuie îndreptate.

O mare problemă cu care se confruntă județul Alba este cea a locurilor de muncă. Potrivit unor statistici recente, avem o rată a șomajului de 10,95%; sunt aproape 20.000 de persoane fără un loc de muncă. Peste 13 mii de şomeri sunt neindemnizaţi. La sfârșitul anului trecut Alba se situa pe un rușinos loc 4 la nivel național, în privința șomajului. Cu siguranță, dacă Sebeșul nu ar fi stat atât de bine la capitolul locuri de muncă, județul nostru s-ar fi confruntat cu o rată a șomajului și mai mare. Soluția la această problemă, este o nouă strategie în domeniul extracției de minereuri neferoase, de aici ar trebui sa plecăm, pentru a putea discuta despre o economie sustenabilă si o rezolvare a problemelor sociale din Apuseni, zona care deține o pondere semnificativă în privința șomajului. Să ne gândim cât de mult s-ar schimba lucrurile în bine dacă o exploatare precum cea de la Cupru Min ar fi repusă pe picioare. Mineritul este una din soluțiile care ne-ar putea scoate din acest impas. Resursele naturale ale subsolului din Munții Apuseni trebuie să contribuie din nou la dezvoltarea Județului și nu spun acest lucru doar din postura omului legat profesional de acest domeniu al exploatării resurselor. Nu trebuie să vină nimeni să ne învețe cum să ne exploatăm resursele, ne trebuie curaj și investiții. În paralel, trebuie ca o parte din taxele si impozitele legate de acest domeniu, precum și o parte din redevențe să rămână în bugetul autorităților locale. Există în acest sens un proiect legislativ pe care l-am depus la Parlament dar care a fost respins de actuala putere, dar la care nu voi renunța.

O altă problemă a județului Alba o reprezintă agricultura. Să privim puțin la problemele celor care își duc traiul din cultivarea pământului. Recent Camera Deputaților a respins un proiect de lege, care ar fi scutit proprietarii de terenuri de la plata costurilor pentru prima întabulare. Întabularea gratuită a terenurilor agricole este o măsură de multă vreme așteptată de cei cărora le-au fost retrocedate pământurile confiscate în mod abuziv de regimul comunist. În lipsa unei astfel de legi, mulți români (în special de la țară) nu vor reuși niciodată să-și întabuleze terenurile, fiindcă efortul financiar ar fi prea mare. În consecință, suprafețe foarte mari de teren rămân active moarte, în afara circuitului economic, neputând fi vândute sau cumpărate cu acte în regulă, iar agricultura românească întârzie să se modernizeze.

Sănătatea este un alt capitol la care județul Alba nu stă prea bine. Din păcate serviciile medicale de care are parte un cetățean obișnuit ar trebui semnificativ îmbunătățite. Sistemul de sănătate este subfinanțat. An de an auzim aceeași poveste cu banii care nu ajung pe ultimul trimestru. Pe lângă asta, gargara fostului USL, cu redeschiderea spitalelor închise din Alba, a rămas la categoria promisiuni neonorate.

Un alt capitol important la care județul nostru are nevoie de îmbunătățiri este infrastructura. Să ne gândim cât de importantă este centura Sebeșului. Și vorbim aici de o realizare a Guvernului Boc, pentru că nu cei care au tăiat panglica au inițiat și susținut acest proiect. De fapt Victor Viorel Ponta nici nu a onorat cu prezența, presa care l-a așteptat ceasuri întregi. Sebeșul a înregistrat acest progres economic pe care îl cunoaște astăzi, în mare măsură datorită acestei infrastructuri. Alba mai are nevoie de drumuri reabilitate, mai are nevoie de conexiuni care să-i asigure un avantaj din punct de vedere economic.

Avem o cetate superbă în Alba Iulia, care arată așa pentru că un guvern și un ministru al dezvoltării și turismului au înțeles că această bogăție trebuie pusă în valoare. Un giuvaer care strălucește, dar care nu aduce încă beneficii de care să ne bucurăm cu toții. O prezentare și o publicitate agresivă dar profesionistă este absolut necesară, în paralel cu o dezvoltare rațională și echilibrată a zonei de servicii legate de turism. Dar asta nu este suficient. Alba Iulia nu poate să se dezvolte fară o componentă industrială generatoare de locuri de muncă, în strânsă legătură cu dezvoltarea economică generală a județului. Avem resursa umană, avem resurse naturale, rămâne să identificăm soluțiile cele mai bune, fiind totodată sigur că există și oamenii care doresc cu adevărat să o facă.

Am încercat în câteva rânduri să punctez câteva idei despre problemele cu care se confruntă județul Alba. Eu am speranța că județul nostru va avea șansa de a progresa din punct de vedere economic și că își va recăpăta importanța pe care o merită la nivel național.

 

Clement Negruț, deputat”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax