Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

1-4 septembrie: Roșia Montană Marathon, un eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural. Programul activităților

Publicat

În perioada 1 – 4 septembrie, în Munții Apuseni va avea loc a IX-a ediție a Roșia Montană Marathon, un eveniment care îmbină sportul, spiritualitatea, natura și cultura. Ediția din acest an este dedicată înscrierii peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. 

„Roșia Montană Marathon este cel mai mare eveniment sportiv, ecologic și socio-cultural activist din România, început în 2013 din dorința unei comunități de a-și apăra moștenirea culturală și naturală. Totul a pornit de la lupta împotriva exploatării celei mai mari mine de aur la suprafață din Europa și s-a dezvoltat în una dintre cele mai importante mișcări sociale și de mediu din Estul Europei.

De atunci și până în prezent, Roșia Montană Marathon a avut loc de fiecare dată la Roșia Montană, perioadă în care a atras zeci de mii de participanți – tineri, studenți, lideri de opinie, activiști, artiști, părinți, copii, iubitori de munte și de natură – într-o varietate de activități ce au inclus concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale Roșiei Montane, prezentări de carte, proiecții de film, standuri de prezentare și proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România și din străinătate, târguri de produse tradiționale și ecologice etc”, au transmis reprezentanții organizatorului, Asociația Pachamama România.

Aspectul sportiv

Iubitorilor de alergare montană le sunt oferite trei probe – Maraton, Semimaraton și Crosul de 11 km. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Apuseni – Piatra Corbului, Masivul Cârnic, Tăul Mare, Valea Cornei, Detunata Golașă, etc.

Cursa copiilor e una dintre cele mai așteptate alergări din cadrul maratonului de la Roșia Montană deoarece copiii localnicilor alături de copiii participanților își probează forțele pe cărările verzi ale satului istoric. Centrul local Cercetașii din Roșia Montană pregătește această cursă astfel încât copiii să aibă parte și de un traseu frumos, dar și de siguranță. Anul acesta copiii vor fi împărțiți în 5 categorii de vârstă, cu 3 trasee diferite ca lungime și cu 4 premieri, în total urmând a fi acordate 24 de premii.

Înscrierile se pot face pe pagina dedicată evenimentului, rosiamontanamarathon.ro.

Aspectul ecologic

Organizatorii doresc prin acest eveniment să promoveze și proiectul Drepturilor Naturii în România, prin care Natura să fie recunoscută ca o ființă vie cu drepturi juridice.

„Am ales Roșia Montană ca loc de desfășurare al maratonului deoarece o considerăm locul de renaștere a conștiinței ecologice din România. Prin alergare și prin turul monumentelor naturale de aici, oamenii pur și simplu se regăsesc, înțeleg faptul că doar atunci când suntem interconectati cu natura ne simțim cu adevărat împliniți”, au explicat organizatorii.

Aspectul social

Maratonul este și o punte de legătură între proiectele locale și cei care vin aici.

„Cercetașii Roșia Montană”, „Made in Roșia Montană” și „Adoptă o casă” sunt trei proiecte sociale extrem de interesante în care participanții se pot implica sau pe care le pot susține.

Cauza socială Roșia Montană Marathon a ultimelor 4 ediții (2018, 2019, 2020, 2021) a fost dedicată elevilor Școlii Gimnaziale ”Simion Balint” din Roșia Montană.

Suma donată din partea Asociației Pachamama România a constat în banii obținuți din redirecționarea a 10% din taxa de participare a alergătorilor la Roșia Montană Marathon. La aceasta s-au adăugat sume din donațiile primite la maraton din partea celor prezenți, precum și din bugetul asociației.

Aspectul cultural

Participanții sunt invitați la un concert de folk marca Roșia Montană Marathon cu Florin Ștefan, un recital care va deschide portaluri muzicale străvechi ale dacilor liberi, locurile în care se mai păstrează datini din străbuni.

De asemenea, va avea loc un eveniment maraton alături de artiștii invitați: Ancestral Project –  Florin Ștefan, Gabriel Baruța, Meda și Corul de copii de la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța.

Nu în ultimul rând, participanții vor fi invitați la un tur al Monumentelor Naturale din Roșia Montană alături de Călin Caproș, vicepreședinte al Asociației Alburnus Maior, care va povesti pe parcursul drumeției lucruri fascinante despre trecutul Roșiei Montane.

Program:

Vineri, 2 septembrie

  • Ridicarea kit-ului de concurs de la Căminul Cultural din Piața Centrală a Roșiei Montane
  • Simpozion Pachamama ‘Fii Parte din Schimbare’ cu Alexandra Postelnicu
  • Recitaluri FOLK, Concerte cu invitați surpriză
  • Şedinţa Tehnică – Căminul Cultural
  • Proiecție în grădină “Povestea Roșiei Montane” – imagini, filme și povești despre trecutul și evoluția satului, modul de extracție al aurului din trecut până în prezent şi viața de azi.

Sâmbătă, 3 septembrie

  • 7:00 Ridicarea kit-ului din zona de Start a Pieței Centrale
  • 7:30 Startul competiției din Centrul Istoric va fi oficiat prin telefon de către doamna Constantina Diță, campioană olimpică la proba de marathon (vor fi mai multe Starturi astfel încât să respectăm condițiile legale)
  • 8:00 Startul Drumeției Interconectivității din Piața Centrală
  • Desfășurarea concursului cu probele de Maraton, Semimaraton și Cursa de 10 km
  • 15:00 Cursa Copiilor
  • Dansuri și cântece populare
  • 17:30 Premierea
  • 22:00 Foc de tabără la Tăul Brazi

Duminică, 4 septembrie

  • Tururi la Galeriile Romane și Școala Gimnazială „Simion Balint”
  • 9:00 – 10:00 primul tur
  • 10:00 – 11:00 al doilea tur
  • Turul Monumentelor, Bisericilor și Școlii Gimnaziale „Simion Balint”
  • Întâlnire cu reprezentanţii proiectelor locale pentru a discuta despre o posibilă susţinere, colaborare sau dezvoltare a lor: Adoptă o casă cu Claudia Apostol și Cercetași Roșia Montană și Made in Roșia Montană cu Tică Darie.

Programul Copiii Daci, Familia Pachamama:

Joi, 1 septembrie:

  • Atelier de lectură – Povești alese, program de 2 ore

Coordonator: Prof. Stefan Salagean – Profesor de Istorie, Ambasador Roșia Montană Marathon

  • Atelier de pictură – Reprezentare în orice tehnică de lucru

Coordonator:  Inv. Sîngeorzan Maria Amalia

  • Povestea Pachamama, Descoperirea Auruui Interior

Coordonator: Alexandra Postelnicu, Pshiholog + invitati surpriza Ambasadori Cheile Genelor Romania

  • „Seara ludica la ceaun” cu toți copiii participanți la lectură. Părinții nu au acces!

Vineri, 2 septembrie:

  • Ateliere cu copiii

Coordonatori: – Ștefania Sălăgean – Ambasador Roșia Montană Marathon

Geta Manolache – Ambasador Roșia Montană Marathon

  • Concurs de orientare cu Geta Manolache
  • Movie Night – Cinemateca filmelor istorice
  • Partener în educația viitorului – Comunitatea Cheia Genelor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax