Connect with us
Advertisement

Eveniment

1 Decembrie la Alba Iulia: Detalii din culisele Marii Uniri, povestite de istoricul Liviu Zgârciu

Publicat

În urmă cu 93 de ani, de 1 Decembrie, la Alba Iulia se realiza Marea Unire, iar de atunci această zi a rămas un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi decide singur soarta. Cei mai mulţi dintre cei care au văzut cu ochii lor înfăptuirea acestui vis de veacuri au pierit purtând în inimi fiorul libertărţii, iar, pentru generaţia tânără, Unirea de la 1918 a devenit doar o frumoasă lecţie de istorie. Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Unirii ne povesteşte în câteva fraze detalii din culisele acestui moment unic în istoria românilor şi cum a devenit Alba Iulia capitala de suflet a românilor de pretutindeni.

De ce la Alba Iulia? Sibiul şi Blajul, oraşe propuse pentru înfăptuirea Marii Adunări de la 1 Decembrie

Alegerea oraşului Alba Iulia ca loc al desfăşurării Marii Adunări de la 1 Decembrie nu s-a făcut întâmplător. Mai fuseseră luate în discuţie Sibiul, văzut drept capitală culturală a românilor ardeleni şi chiar Blajul, pentru rolul lui în revoluţia de la 1848-1849. În cele din urmă, s-a decis pentru Alba Iulia, prima capitală a românilor atunci când Mihai Viteazul reuşea în 1600 să unească pentru prima dată în istorie cele trei ţări române, Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

Sala Unirii, fost cazino militar. De ce nu au fost făcute fotografii?

La 1 decembrie 1918, şedinţa în care cei 1228 de delegaţi au hotărât unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a ţinut într-un cazino militar, care după această dată s-a numit Sala Unirii. Deşi extrem de importantă, adunarea care a început la ora 10.30 nu a fost imortalizată în nicio fotografie. Explicaţia este una extrem de simplă. Fotograful Bach care fusese angajat de autorităţile române să fotografieze nu şi-a respectat contractul. Speriat probabil de evenimentele tumultoase ale acelor clipe, să nu uităm că în acel moment armata germană se afla la Oarda, Bach nu a venit la Alba Iulia.
Totuşi, avem 5 poze din 1 decembrie 1918, dar ele au fost realizate în afara Sălii Unirii, în zona unde se găsea mulţimea. Ele au fost realizate de Samoilă Mârza, un român din Galtiu, care a reuşit să imortalizeze 3 imagini cu mulţimea şi 2 cu tribuna oficială.

Ce s-a întâmplat în Sala Unirii?

Marea Adunare Naţională din Sala Unirii de la 1 decembrie 1918, la care au participat cei 1228 de delegaţi a consfinţit unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Desfăşurarea ei este prea puţin cunoscută publicului larg, dar ceea ce s-a petrecut acolo ştim cu exactitate din procesul verbal ce s-a făcut. Şedinţa a fost deschisă de Ştefan Ciceo Pop, după care au urmat discursurile altor lideri ai românilor ardeleni. Dintre aceştia s-a remarcat cel al lui Vasile Goldiş, care a şi citit cele nouă puncte ale celui mai important act adoptat atunci, Rezoluţia Unirii. De semnalat că Rezoluţia, deşi a fost adoptată atunci oficial, decizia fusese luată deja cu o seară înainte la Hotelul Ungaria din Alba Iulia, locul în care fuseseră găzduiţi majoritatea liderilor politici ai românilor ardeleni. Din păcate, hotelul denumit apoi Apulum şi Dacia nu mai există, el fiind demolat undeva prin anii ’80.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Dan Simedru

    joi, 01.12.2011 at 11:13

    Declaratia de Unire este doar un „petic de hartie”, niciodata Bucurestiul nu a tinut cont de ea. Transilvania este vazuta si in ziua de azi ca o semicolonie, iar singura institutie care ii da atentie este Serviciul Miltar de Informatii, DGIA, care si in ziua de azi continua actiunea inceputa dupa 28 mai 1928, de a distruge in fasa ori ce actiune de autonomie a Transilvaniei, precum si de izolare si distrugere a intelectualilor din Transivania cu idei de autonomie. Exemplu cel mai bun este dat de distrugerea ziaristului Gherman de la TVR Cluj-Napoca, care a fost declarat vinovat ca a citit cu atentie Legea Bugetului Romaniei, si a vazut ca Transilvania cu 38% de populatie, participa la bugetul national cu 55%, si i se redistribuie pentru 8.5 milioane de Trasilvaneni, mai puti ca pentru cei 21 milioane de mitici!

    • Dan Simedru

      joi, 01.12.2011 at 11:15

      Erata. …,”mai putin ca pentru cei 2 milioane de mitici”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement