Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1 octombrie vine cu schimbări majore. Medicamente mai scumpe și salarii cu 25% mai mari pentru personalul din sistemul sanitar

Publicat

BANIDin 1 octombrie, au loc mai multe schimbări pentru români. Cetățenii vor plăti mai mult pentru sute de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare sau respiratorii, iar în acelaşi timp personalul sanitar primeşte salarii mai mari cu 25%.

Românii primesc şi veşti mai puţin bune odată cu intrarea în noua lună: o serie de medicamente devin mai scumpe.

De la 1 octombrie, românii vor plăti mai mult pentru sute de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare sau respiratorii. Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că va compensa patru tratamente de ultimă generaţie care vor ajunge la mii de bolnavi diagnosticaţi cu hepatită C sau cancer.

De luna aceasta, românii vor lăsa mai mulţi bani în farmacii. Zeci de medicamente care conţin 17 substanţe active nu vor mai fi compensate deloc, iar peste o sută de medicamente care sunt acum compensate 90 sau 50% vor fi compensate doar 20%.

În schimb, în jur de cinci mii de bolnavi din cei şase sute de mii de pacienţi diagnosticaţi cu hepatită C vor primi terapia fără interferon, care duce la vindecare în 96 la sută din cazuri. Şi totuşi, doar patru medicamente sunt introduse pe lista de compensate, deşi la începutul verii, oficiali din Ministerul Sănătăţii se lăudau că 45 de tratamente inovatoare vor ajunge la bolnavi.

Începând cu 1 octombrie, cele 17 DCI-uri: nu vor mai putea fi prescrise de medici, nu vor mai putea fi eliberate de furnizorii de medicamente, indiferent de data la care a fost completată de către medic prescripția medicală ce conține cel puțin unul din cele 17 DCI-uri.

Tot de  la 1 octombrie, salariile şi sporurile personalului din sistemul public de sănătate cresc cu 25%, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Citeşte şi De JOI: Cresc cu 25% salariile şi sporurile personalului medical. Categoriile de salariaţi care vor avea venituri mai mari

Astfel, cuantumul brut al salariilor de bază sau indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015, scrie in actul normativ.

Potrivit documentului, o creștere de 25% se va aplica, de asemenea, pentru sporuri, indemnizații, compensații și celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, dacă personalul medical își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Guvernul a decis printr-o ordonanţă ulterioară ca şi personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice să primească salarii mărite cu 25%, de la 1 octombrie.

Personalul din sistemul public sanitar cuprinde toate categoriile de personal din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale şi de medicină dentară, de unitate, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi din alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice.

Totodată, beneficiază de majorări personalul de specialitate medico-sanitar, personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare şi auxiliar sanitar din penitenciarele-spital, precum şi din cele organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structura medicală a sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Conform aceleiaşi ordonanţe, nu intră sub incidenţa prevederilor respective personalul din direcţiile de sănătate publică şi structurile similare ale ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, cu excepţia personalului din cabinetele medicale şi dentară, de unitate.

Asistenţa telefonică la Fisc se modifică

Contribuabilii care vor să obțină informații fiscale și îndrumare în ceea ce privește taxele și impozitele nu vor mai putea suna, începând cu 1 octombrie, la numerele de telefon ale administrațiilor financiare regionale, ci vor trebui să apeleze un număr unic la nivel național.

Vezi şi De la 1 octombrie, Fiscul va oferi asistență la un număr unic național, în cadrul direcțiilor regionale. Precizări din Alba

În Alba, potrivit purtătorului de cuvânt al AJFP Alba, Iulia Mireștean, numărul serviciului de îndrumare și asistență rămâne același, respectiv 0258.819825.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax