Actualitate
10 iulie, sărbătoare religioasă: Sfinţii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
10 iulie, sărbătoare religioasă: Sfinţii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei, care au trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321), sunt sărbătoriți în această zi.
Aceștia sunt recunoscuți pentru mărturisirea și sacrificiul lor în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor din secolul al IV-lea, sub domnia împăratului Licinius.
În jurul anilor 300, deși creştinii erau prinşi şi omorâţi, numărul lor, în loc să scadă, creştea fără încetare, scrie Basilica.
Credinţa în Hristos luminase, în acel oraş, şi cugetele căpeteniilor, între care se aflau: Leontie, Mavrichie, Daniil şi Antonie.
Aceştia, fără vreo teamă, îşi arătau credinţa lor în Hristos Cel înviat din morţi.
Pentru aceasta au îndurat chinuri pe care numai o minte rătăcită le putea născoci şi, împreună cu ei, au pătimit şi alţi 41 de creştini.
10 iulie, sărbătoare religioasă: Sfinţii 45 de Mucenici
În Nicopolea Armeniei Sfântul Leontie a fost adus înaintea judecătorului Lysius, împreună cu mai mulți prieteni ai lui.
Ei au mărturisit înaintea lui Lysius, care era reprezentant și prieten al lui Licinius, că sunt creștini.
„Și unde este Hristos al vostru?” a întrebat Lysius: „Au nu s-a răstignit el și nu a murit în chinuri?”
La acestea a dat răspuns Sfântul Leontie: „Din moment ce știi că Hristos al nostru a murit pe cruce, atunci cunoaște, judecătorule, că El a și înviat din morți și S-a înălțat la cer. ”
După o vorbire lungă despre credință, Lysius a poruncit să fie biciuiți iar apoi aruncați în temniță, unde să nu li se dea nici mâncare, nici băutură.
O femeie creștină din înalta aristocrație, pe nume Vlassiana, le-a adus apă pe care le-a strecurat-o prin fereastruica temniței. Iar apoi un înger al Domnului a venit la ei, care i-a mângâiat și i-a întărit.
Când a sunat ceasul rostirii osândei, înaintea lui Lysius s-au înfățișat doi dintre soldații lui și i-au declarat în față că sunt creștini, împreună și cu mai mulți alții, întru totul patruzeci și cinci de suflete.
Judecătorul i-a osândit imediat pe toți la moarte, poruncind ca să li se taie mâinile și picioarele, iar trupurile astfel mutilate să le fie aruncate în foc.
Această tortură bestială a fost împlinită întocmai, iar suflețele cele mucenicești s-au înălțat la împăratul Hristos, strămutându-se la viața veșnică.
Acești Sfinți patruzeci și cinci de mucenici au luat cu cinste cununa mărturisirii celei sângeroase la anul 319.
Calendarul Ortodox al lunii iulie îi recunoaște drept sfinți.
10 iulie, sărbătoare religioasă: Troparul, glas 4:
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru.
Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News