Connect with us
Advertisement

Actualitate

12 februarie: Sfântul Meletie. De ce este considerat ocrotitorul spiritual al celor cu deficienţe de auz

sfantul

Publicat

Pe 12 februarie, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Meletie, considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz. Acesta a fost contemporan cu Sfinţiii Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan.

Originar din Armenia, Sfântul Meletie învăţase de mic dogmele credinţei creştine, devenind renumit pentru viata sa virtuoasă. A fost numit episcop al cetăţii Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al II-lea (337-340).

A fost izgonit şi exilat de trei ori, de către ereticii arieni, în Armenia.

A participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în timpul căruia imparatul Teodosie i-a arătat o cinste aparte. Se spune că, pe când acesta explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mâna sa, arătând mai întâi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, înaintea tuturor, a ieşit deodata o văpaie luminoasă din mâna ierarhului.

La acest Sinod, Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului. Tot el, mai inainte de aceasta, l-a hirotonit diacon pe Sfantul Vasile cel Mare şi l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Meletie s-a îmbolnăvit în timpul Sinodului şi a trecut la cele veşnice. Sfintele lui moaşte au fost mutate după aceea la Antiohia.

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz, deoarece acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind credinţa de la Niceea, în biserica din Antiohia, pentru că un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gura cu mâna.

El nu s-a lasat intimidat de gestul arhidiaconului şi a făcut semne: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane şi apoi, împreunandu-le, a arătat un deget închipuind o singură Fiinţă.

Prin acelaşi gest fac referire astăzi la Sfânta Treime persoanele cu deficiente de auz, în limbajul mimico-gestual.

sursa: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement