Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

125 de ani de la naşterea prozatorului Tiron Albani: lansare de carte, expoziţie de fotografii şi miniconcert, la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

[bannergarden id=”42″]La Galeria de Artă din Alba Iulia a avut loc joi, la orele 17.00, un eveniment cultural de comemorare a 125 de ani de la naşterea prozatorului şi ziaristului Tiron Albani. Cu această ocazie s-a lansat volumul „Tiron Albani – Cum s-a făcut Unirea”, redactat de Istina Sima. Totodată, s-a organizat o expoziţie de fotografii „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza şi, în final, pr. Doru Gheaja a susţinut un moment muzical puternic şi emoţionant.

Volumul „Tiron Albani – Cum s-a făcut Unirea” conţine o serie de articole cenzurate din monografia „Douăzeci de ani de la Unire”, de Tiron Albani. Volumul a fost redactat de Istina Sima şi a fost prezentat de conf. univ. dr. Valer Moga de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi de muzeograful Dorin Giurgiu.

Istoricii Valer Moga şi Dorin Giurgiu au reconstruit contextul în care Tiron Albani, ca participant la Marea Unire din 1918, reprezentând totodată Partidul Social Democrat al vremii, a evocat în toată viaţa lui momentul de la Alba Iulia prin scrieri, într-un volum, intitulat „Douăzeci de ani de la Unire”. Volumul lansat joi, „Cum s-a făcut Unirea”, cuprinde o serie de articole scrise de Tiron Albani şi cenzurate în perioada comunistă.

Editoarea volumului, Istina Sima, a împărtăşit celor prezenţi momente din experienţa sa din timp ce punea împreună materialele lui Tiron Albani în volumul menţionat. Lucrând la o monografie a satului Gârbova de Sus, Istina Sima a intrat în posesia unui dosar cu manuscrise ale lui Tiron Albani şi a decis să le publice, pentru ca ele să nu piardă ci să ajungă în mâinile cititorilor interesaţi de Marea Unire, mai ales povestită de unul dintre participanţii la eveniment.

Istina Sima a explicat că prenumele original al ziaristului şi prozatorului este „Chirion”, un prenume frecvent în comuna Gârbova de Sus, cu semnificaţia etimologică de „domn”. Cu timpul, din Chirion, pentru fluidizarea fonetică a numelui, acesta a devenit „Tiron”.

La eveniment au fost prezente şi două strănepoate ale ziaristului şi prozatorului Tiron Albani.

Expoziţia de fotografii „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, cu „imagini unice”, imortalizate de fotograful Unirii, Emanuil Samoilă Mârza a fost extrasă dintr-un album făcut de fotograf şi dăruit episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Samoilă Mârza a oferit albume cu fotografii de la Marea Unire multor personalităţi ale vremii, printre care şi Nicolae iorga sau Iuliu Maniu.

În final, cei prezenţi au putut asculta un mini-recital muzical interpretat de pr. Doru Gheaja, care a interpretat, la voce, două piese: „Nu uita că eşti român” şi „Adrealule, străbun pământ”.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Pro Gârbova de Sus”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax