Connect with us
Advertisement

Eveniment

14 noiembrie: Lăsata Secului pentru postul Crăciunului. Tradiții, obiceiuri și semnificații pentru credincioși

Publicat

14 noiembrie: Lăsata Secului este o sărbătoare tradițională românească marcată de pregătiri și obiceiuri speciale ce marchează începutul unui post important în calendarul creștin ortodox. În acest an, în 14 noiembrie este Lăsata Secului, ziua Sfântului Filip și ultima zi, înainte de post, în care se mănâncă ”de dulce”.

În funcție de perioada din an, poate fi vorba despre Lăsata Secului pentru Postul Paștelui sau Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

Denumirea vine de la expresia „a lăsa sec,” ceea ce înseamnă a opri consumul anumitor alimente (de obicei carne, lactate și ouă), pregătindu-se pentru o perioadă de abstinență și reflecție spirituală.

Lăsata Secului are loc de două ori pe an

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului – se ține pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie.

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui – este variabilă, în funcție de data Paștelui, dar de obicei are loc în februarie sau martie, înainte de Postul Mare, care durează șapte săptămâni.

Lăsata Secului. Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului este o sărbătoare de tranziție, atât la nivel spiritual, cât și social, fiind un moment de „curățare” și pregătire pentru post, potrivit Basilica.

În tradiția românească, această sărbătoare include diverse obiceiuri și ritualuri care diferă de la o regiune la alta:

Mese festive: Se organizează o masă îmbelșugată cu familie și prieteni, numită „masa de Lăsata Secului,” unde se consumă mâncăruri consistente, deoarece urmează o perioadă lungă de abstinență de la carne și alte produse de origine animală.

Obiceiul „strigării peste sat”: În satele din unele regiuni, se practică „strigarea peste sat,” un obicei în care se satirizează diferite evenimente sau comportamente din comunitate, în scop de divertisment, dar și de critică socială.

Focul lui Sumedru care anunță sosirea gerului este un obicei vechi în Muntenia și Oltenia, unde se ard lemne și crengi pentru a simboliza curățarea, ocrotirea gospodăriilor și fertilitatea pământului. Are loc înainte de Lăsata Secului, dar face parte din același ansamblu al sărbătorilor de iarnă.

Lăsata Secului. Semnificații pentru credincioși

Lăsata Secului este văzută ca o oportunitate de reînnoire spirituală și de apropiere față de valorile religioase.

Postul este o perioadă dedicată rugăciunii, autocontrolului și ajutorului față de cei mai puțin norocoși, iar pregătirile pentru post marchează un angajament față de aceste valori.

Lăsata Secului combină, așadar, tradițiile religioase și pe cele populare, fiind un moment important în viața spirituală și socială a comunităților românești.

Postul Crăciunului durează 40 de zile, de la 15 noiembrie până pe 24 decembrie. Sunt mai multe zile cu dezlegare la pește și alte alimente. În perioada 20-24 decembrie, postul devine mai aspru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement