Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Super Luna, eveniment astronomic spectaculos. Luna plină din această zi, cea mai mare din ultimii 70 de ani

superluna

Publicat

superlunaLuna va apărea cu cu 14% mai mare şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal, în 14 noiembrie. Astrul se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, acelaşi eveniment fiind semnalat în ianuarie 1948, adică acum aproape 70 de ani.

Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034, notează Descoperă.

În 14 noiembrie, la ora 15.52, Luna se va afla la cea mai mică distanţă faţă de Pământ, după anul 1948. În România, fenomenul poate fi  observat de luni dimineaţa, de la ora 3.00.

YouTube video

YouTube video

 

Luna orbitează eliptic în jurul Pământului la o distanţă între 357.000 şi 406.000 de kilometri, iar, la perigeu (punctul cel mai aproape de Pământ),  se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de pământ, fiind cu 12% mai mare şi mai strălucitoare decât luna plină.

Când Soarele, Luna si Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, acest eveniment este numit “syzygy”. Când acest eveniment se petrece, având partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numeste syzygy-perigeu.

“Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numeşte “iluzia Lunii”: când Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci când în faţa celui care priveşte se află pomi, clădiri sau alte obiecte.

Dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

Alte evenimente astronomice în anul 2016:

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120);

21 decembrie – Solstițiul de iarnă.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate