Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 noiembrie: Începe Postul Crăciunului. Ce nu ai voie să faci timp de 40 de zile. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Publicat

Miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Naşterii Domnului, una dintre cele mai importante perioade religioase din 2023. Cunoscut şi drept Postul Crăciunului durează 40 de zile, până la Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Postul Naşterii Domnului este unul dintre cele patru posturi de mai multe zile din timpul anului bisericesc.

Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui, iar ca mod de postire, el este mai uşor decât primul, felul postirii fiind în legătură cu evenimentul Naşterii Domnului Iisus Hristos, unul dintre cele mai fericite din istoria mântuirii.

Postul Crăciunului, perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

Postul Crăciunului este un timp sacru în tradiția creștin-ortodoxă, destinat purificării spirituale și fizice, pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și cultivării unui sentiment de comuniune și împăcare. Este marcat de practici specifice, restricții alimentare, rugăciune și meditație, precum și de o serie de superstiții și credințe populare.

Perioada de post începe miercuri, 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv. În Ajunul Crăciunului (24 decembrie) se ţine post negru, adică se mănâncă doar ­seara. Atunci se mănâncă de obicei grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.

Postul Crăciunului 2023: semnificații religioase

Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de Postul Nașterii Domnului, este o perioadă de pregătire spirituală și fizică pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos în tradiția creștin-ortodoxă. Acest post are o semnificație profundă și este însoțit de anumite practici, superstiții și restricții.

Postul Naşterii Domnului este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Postul Crăciunului aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune, în aşteptarea venirii lui Mesia.

Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni.

Cum s-a ajuns la Postul de 40 de zile

Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.

Prin lungimea şi durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.

Practici și restricții alimentare în Postul Crăciunului

Tradițional, postul implică abstinența de la carne, lactate, ouă și alte produse de origine animală. Peștele este permis în anumite zile stabilite de biserică.

În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

În Postul Crăciunului nu este bine să bei.

17 zile în care se poate mânca peşte

Anul acesta 17 dintre cele 40 de zile ale postului sunt zile în care se poate mânca peşte. În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul).

De asemenea, este dezlegare la peşte, ulei şi vin şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă. Mai este şi la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Iată lista zilelor cu dezlegare la pește:

Potrivit Calendar Ortodox 2023, în Postul Crăciunului 2023, din cele 40 de zile de post, 17 sunt zile cu dezlegare la pește.

  • Miercuri, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • Joi, 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie
  • Sâmbătă, 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina, Sf. Mc. Mercurie/ Odovania Praznicului intrării în Biserică A Maicii Domnului
  • Duminică, 26 noiembrie – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
  • Joi, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
  • Sâmbătă, 2 decembrie – Sfântul Proroc Avacum, Sfânta Muceniță Miropia
  • Duminică, 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanților)
  • Luni, 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara
  • Marți, 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie
  • Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • Joi, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia
  • Sâmbătă, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
  • Duminică, 10 decembrie – Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)
  • Marți, 12 decembrie – Sfântul spiridon al Trimitundei
  • Sâmbătă, 16 decembrie – Sfântul Proroc Agheu, Sfânta Teofana
  • Duminică, 17 decembrie – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiți la cină)
  • Luni, 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian și Zoe

Postul Crăciunului: Superstiții și Credințe Populare

Există diverse superstiții legate de acest post, cum ar fi evitarea unor anumite activități în anumite zile pentru a nu atrage ghinionul.

Se crede că visurile avute în timpul Postului Crăciunului pot avea semnificații profetice sau mesaje divine.

În Postul Crăciunului, se spune că este bine ca fetele nemăritate să bată pernele pentru a-şi găsi ursitul mai repede şi pentru a-şi îmblânzi soarta.

În această perioadă, în anumite zone ale ţării, fetele nemăritate trebuie să adune în fiecare zi câte o surcea, iar în Ajun trebuie să le folosească pe toate pentru a găti o mâncare întru „aflarea ursitului”

În Ajunul Crăciunului se ţine post negru, adică se mănâncă doar ­seara. Atunci se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame.

După cum e vremea în Postul Crăciunului, se va şti cum va fi la primăvară. Dacă este vreme liniştită, se anunţă o primăvară cu multe ploi.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine va fi bogat în toate.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului de Crăciun, în anumite zone ale ţării, este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Postul Crăciunului: Restricții și interdicții

În postul Crăciunului este interzisă beţia.

În Postul Naşterii Domnului nu se fac nunţi.

Abstinența sexuală: În unele tradiții, se recomandă abstinența sexuală pe durata postului.

Se sugerează evitarea petrecerilor, a muzicii lumești și a distracțiilor care pot distrage atenția de la scopul spiritual al postului.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală rufe, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli şi aduce noroc.

Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul.

Postul Crăciunului: Practici Recomandate

Fapte bune: Se încurajează efectuarea de fapte bune, ajutorarea celor nevoiași și practicarea milosteniei.

Auto-reflecție și autocunoaștere: Este un timp favorabil pentru auto-reflecție și creștere spirituală.

Postul Crăciunului 2023: perioada cadourilor

Postul Nașterii Domnului este o perioadă dedicată dăruirii. Darurile se oferă ca milostenie pentru cei aflați în lipsuri. Darurile de Crăciun sunt simbol al răspunsului nostru la multele daruri duhovnicești pe care Dumnezeu Fiul ni le aduce prin întruparea Sa.

De asemenea, această perioadă este legată de daruri datorită Sfântului Ierarh Nicolae, serbat în 6 decembrie, care a îmbinat apărarea Ortodoxiei cu grija față de săraci, de orfani, de oamenii necăjiți, însingurați și înfrigurați.

Așadar, în acest post, pe lângă pregătirea duhovniceasca interioară, creștinul trebuie să facă și milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, dăruind altora, ca semn al iubirii frățești, daruri spirituale și daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajarea unui om sărac, singur, deznădăjduit sau întristat, potrivit basilica.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax