Connect with us
Publicitate

Eveniment

16 focare active de pestă porcină africană, în județul Alba. Măsuri luate de autorități

porci

Publicat

Pe teritoriul județului Alba, în prezent sunt active 16 focare de pestă porcină africană, au declarat pentru alba24.ro, reprezentații DSVSA Alba. 

De asemenea, în ultima perioadă de timp, în tot județul, autoritățile cu comeptențe în domeniu au reușit să stingă 17 focare. Primul focar izbucnit în ultima vreme, dar care a fost stins între timp, a apărut în 1 noiembrie 2019 la Vidra.

Pestă porcină africană în județul Alba: Lista focarelor active

Focare active:
două în Cetatea de Baltă

două focare în Jidvei

două focare în  Valea Lungă

un focar în Cenade

un focar în Curmături

un focar în Purcăreți

un focar în Goasele

un focar în Hațegana

un focar în Feneș

un focar în Bucerdea Grânoasă

un focar în Hopârta

un focar în Henig

un focar în Pâclișa

Focare stinse, în județul Alba, de la începutul evoluție de pestă porcină africană. 

un focar stins în Vidra;

un focar stins în Cetatea de Baltă

un focar stins în Boz

un focar stins în Petrisat

un focar stins în Șona

două focare în Pănade

3 focare în Biia

două focare în Sânmiclăuș

un focar în Lopadea Nouă

patru focare în Ciuguzel

Focar de pestă porcină la mistreți de pe un fond de vânătoare care afectează județele Sibiu și Alba

A fost descoperit un focar de pestă porcină africană la mistreți în Fondul de Vânătoare nr. 43 Dobra – Ocolul Silvic Jina, din județul Sibiu. Localitățile afectate sunt atât din județul Sibiu, cât și din județul Alba, fiind nevoie de măsuri comune în ambele județe.

După confirmarea focarului de pestă porcină pe Fondul de Vânătoare nr. 43 Dobra – Ocolul Slvic Jina, a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, fiind prezentat planul de măsuri și adoptată decizia comună cu județul Alba, care are și el localități afectate.

Astfel, s-a stabilit că localitățile aflate în zona infectată sunt Jina și Poiana Sibiului din județul Sibiu și localitățile Dobra și Șugag din județul Alba. Localitățile aflate în zona tampon sunt Rod și Tilișca, din județul Sibiu și localitățile Mărtinie și Cărpiniș din județul Alba.

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt F.V. 43 Dobra, F.V. 15 Poiana, F.V. 14 Săliște și F.V. 44 Bistra – din județul Sibiu și F.V. 54 Șugag din județul Alba.

Fondurile de vânătoare aflate in zona tampon sunt F.V. 13 Gura Râului din județul Sibiu și F.V. 45 Calnic și F.V.46 Gârbova din județul Alba.

Măsurile de control ale bolii au fost puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată.

Acestea sunt examinarea porcilor sălbatici împușcați de vânători sau găsiți morți prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă, eliminarea porcilor sălbatici găsiți morți sau împușcați, prin neutralizare sub control oficial și ancheta epidemiologică efectuată asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împușcat.

Măsuri luate de DSVSA Alba

În cazul fiecărui focar, echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Alba, au luat măsuri specifice de prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor, precum:

dezinfecția exploatației și spațiilor, plasarea exploatației sub supraveghere, declanșarea anchetei epizootice, neutralizarea cadavrelor, informarea populației privind măsurile specifice, stabilirea zonelor de afectate, amplasarea de dezinfectoare pietonale, menținerea în exploatații a suinelor din zonele afectate și verificarea stării lor de sănătate etc.

În fiecare caz a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor pentru aprobarea măsurilor de stingere a focarelor.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, în ultimul an, transmiterea bolii a fost făcută din cauza nerespectării măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare

Pericolul a fost amplificat și de circulația necontrolată a porcilor mistreți, infectați cu acest virus, care au mai intrat în lanurile de porumb, culturi de lucernă etc., înainte de prezența omului în acestea și, ulterior, de nerespectarea măsurilor.

Infectarea este posibilă, astfel, și prin intermediul încălțămintei sau utilajelor agricole cu care porcii domestici nu trebuie să intre în contact.

Măsuri generale de prevenție a răspândirii îmbolnăvirilor:

nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;

evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii;
este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;

creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici

este interzisă creșterea porcilor domestici în cadrul stânelor de ovine din cauza riscului crescut de contaminare de la porcii mistreți infectați;

nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate