Actualitate
22 septembrie, Ziua mondială fără maşini. Sunt recomandate deplasările pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul
22 septembrie, Ziua mondială fără maşini. La această dată este marcată, anual, ziua în care sunt recomandate deplasările pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul. Ideea este de a evita utilizarea automobilului personal sau de serviciu, pentru scăderea poluării.
Pentru prima dată, Ziua fără maşini se sărbătorea în 17 iunie. Data era stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei „În oraş, fără maşina personală!”.
În urma renunţării pe scară largă la utilizarea repetată a autovehiculelor, sunt identificate beneficii precum reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere, scăderea poluării şi descongestionarea traficului.
Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.
Ziua mondială fără mașini. A crescut numărul victimelor din accidente rutiere
Potrivit statisticilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), a crescut numărul persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere. Erau mai multe cu 4% în 2022, comparativ cu 2021.
Cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (86 de morţi la un milion de locuitori).
Cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere a fost înregistrată în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori).
În Danemarca, rata era de 26, iar în Irlanda 31, în Bulgaria 78 şi Croaţia 71, potrivit Agerpres.
În total, în 2022, 20.653 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, în Uniunea Europeană. În 2021, numărul victimelor era de 19.917, iar în 2020, de 18.833. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2022, au fost în medie 46 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.
În primele șapte luni ale anului 2024, în România, au fost înregistrate 385 de accidente rutiere grave. În urma acestora, au decedat 148 de persoane, iar 330 au fost rănite grav. Majoritatea accidentelor s-au produs din cauza vitezei neregulamentare.
Ziua mondială fără maşini este precedată, la iniţiativa Comisiei Europene, de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News