Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

23-25 mai: Conferința Internațională cu tema „Ingineria mediului și Dezvoltare Durabilă”, la Universitatea „1 Decembrie 1918”

Publicat

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia împreună cu Asociaţia Balcanică a Mediului din Grecia (B.EN.A.) şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, organizează în perioada 23-25 Mai 2013, cea de-a patra ediţie a Conferinţei Internaţionale cu tema „Ingineria Mediului şi Dezvoltare Durabilă”.

Prima ediţie a acestei conferinţe ştiinţifice s-a desfăşurat în 2007, oferind încă de la început posibilitatea cercetătorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor interesate de ingineria mediului, protecţia mediului şi o dezvoltare economică armonioasă, să îşi prezinte activitatea de cercetare în domeniu, să transmită rezultatele obţinute care pot fi aplicate în practica economică, precum şi să pună bazele unor parteneriate pentru viitor.

Ceremonia de deschidere a lucrărilor ştiinţifice ale Conferinţei Internaţionale va avea loc în data de 23 Mai 2013, ora 10, urmată de Ceremonia de acordare a distincţiei Doctor Honoris Causa Profesor universitar doctor Triantafyllos Albanis, Rectorul Universităţii din Ioannina, Grecia. Profesorul este o personalitate deosebită a cărui activitate s-a axat pe studiul chimiei mediului, îmbinând într-un mod care îl onorează activitatea de cercetare cu cea didactică, ştiinţifică sau de organizare de evenimente ştiinţifice. Domnia sa s-a născut la data de 3 martie 1956 în Nea Malgara a Salonicului. La vârsta de 23 ani a absolvit Universitatea Aristotel din Salonic (The Aristotelian University of Thessalonici), Facultatea de Chimie, domeniu cercetat în continuare, obţinând titlul de doctor în 1987 la Universitatea din Ioannina. În 1989 a finalizat studiile post-doctorale la Departamentul de Biochimie al Universităţii de Stat San Antonio Texas, Statele Unite ale Americii (State University of Texas at San Antonio), studii desăvârşite în urma câştigării unei burse. A obţinut în 1990 cea de a doua bursă post-doctorală la Departementul de Fizica Pământului, la aceeaşi Universitate, dovedind preocuparea tot mai intensă pentru problematica ştiinţelor mediului, în special a efectelor toxice care pot apărea asupra mediului. Cariera de cercetător a fost continuată prin studiul aprofundat al Toxicologiei Mediului (Environmental Toxicology, PFT: Biomonitoring methods in environment), la Universitatea din Kupio, Finlanda, prin intermediul unei burse de cercetare finanţată de către Fundaţia Europeană pentru Ştiinţe – European Science Foundation (ESF) în 1995. Cariera didactică şi-a început-o în 1981 fiind asistent, lector, conferenţiar iar din 2004 profesor universitar în cadrul Universităţii din Ioannina, Grecia.

Pe parcursul celor 3 zile de desfăşurare a evenimentului ştiinţific vor fi susţinute şi dezbătute peste 150 de lucrări de către 200 de invitaţi din 10 ţări, pe tema Dezvoltării durabile şi protecţiei mediului, Siguranţei alimentare şi calităţii produselor, Integrării europene şi economiei de piaţă şi Agriculturii, energiei şi monitorizării mediului.

Evenimentul este organizat cu sprijinul şi susţinerea a doi coorganizatori de prestigiu, respectiv Asociaţia Balcanică a Mediului din Grecia şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române.

Asociaţia Balcanică a Mediului (Balkan Environmental Association – B.EN.A) este o organizaţie ştiinţifică non-guvernamentală, înfiinţată la 19 noiembrie 1998, la Institutul pentru Tehnologie şi Educaţie „Alexander” din Salonic, Grecia, fiind recunoscută de autorităţile din Grecia, organismele acreditate din Uniunea Europeană şi Ministerul Afacerilor Externe al Greciei (57/14.12.2000). Asociaţia reuneşte peste 4000 de membri, dintre care amintim: oameni de ştiinţă, cadre universitare, experţi, specialişti cu preocupări în domeniul managementului de mediu, precum şi persoane cheie din peste 200 de instituţii de profil. Asociaţia are deschise birouri regionale în următoarele ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ucraina şi Georgia. În România funcţionează Secretariatul Asociaţiei Balcanică a Mediului, care coordonează activitatea acestei organizaţii pe teritoriul ţării noastre. Obiectivele generale ale B.EN.A. se referă în principal la colaborarea tuturor persoanelor interesate din domeniul ştiinţific, economic şi politic în examinarea problemelor curente legate de protecţia mediului în Balcani. Aceşti specialişti vor veni cu soluţii la aceste probleme, soluţii aplicabile la nivel local, regional, naţional sau internaţional. De asemenea, B.EN.A. va oferi sugestii şi va face recomandări în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa mediului transmiţând informaţii complete organismelor de decizii cu privire la regimul chimicalelor şi a agenţilor fizici din ţările balcanice, astfel încât hotărârile acestora să poată fi puse în practică şi să aibă fundamentare ştiinţifică. B.EN.A. dezvoltă şi monitorizează sistemul de management de mediu pentru Regiunea Balcanilor, finanţează proiecte internaţionale de cercetare pentru ţările vecine în ceea ce priveşte poluarea transfrontalieră, dezvoltă programe internaţionale pentru restaurarea îmbunătăţirea sustenabilă a siguranţei ecologice pentru regiunile vecine, organizează şi planifică manifestări pe teme legate de mediu şi civilizaţie în interiorul şi exteriorul Greciei. În cadrul acestei manifestări ştiinţifice Asociaţia Balcanică a Mediului s-a implicat în asigurarea promovării conferinţei pe plan internaţional prin reţeaua proprie de parteneri şi colaboratori, precum şi prin intermediul centrelor B.EN.A. care funcţionează în ţările amintite mai sus, inclusiv în România şi la nivelul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Cel de-al doilea coorganizator al manifestării ştiinţifice este Institutul de Economie Naţională al Academiei Române. Acest institut este cel mai vechi aşezământ instituţional public de cercetare economică din România, fiind urmaşul Institutului de Cercetări Economice al Academiei Române, înfiinţat în anul 1953. Începând cu anul 1990, după reorganizarea cercetării economice româneşti, a fost reintegrat în reţeaua Academiei Române, ca unitate autonomă de cercetare economică fundamentală şi avansată, componentă a Institutului Naţional de Cercetări Economice.

Pe parcursul anilor ’90, în programul de cercetare al institutului au fost înscrise lucrări cu o bogată arie tematică referitoare la: Efectele macroeconomice ale restructurării şi privatizării în România; Corelaţia dintre dezvoltarea economică, ocuparea forţei de muncă, formarea şi distribuirea veniturilor, nivelul de trai şi dezvoltarea umană; Guvernarea corporativă în economia românească; Relaţii industriale; Impactul asocierii şi aderării României la Uniunea Europeană asupra competitivităţii firmelor, Integrarea sistemului cercetare-dezvoltare în spaţiul european al cercetării, protecţia mediului, resurselor şi dezvoltarea economică etc.

Cercetătorii din institut sunt autori şi coautori la numeroase cărţi, studii şi articole publicate în România şi în străinătate. Aceşti cercetători s-au implicat în asigurarea promovării conferinţei pe plan naţional şi internaţional prin reţeaua proprie de parteneri şi colaboratori, oferind participanţilor la lucrările ştiinţifice ale conferinţei şi posibilitatea de a li se publica lucrările în Revista Română de Economie, revistă de specialitate în domeniul economic cu vizibilitate la nivel internaţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax