Eveniment
23 aprilie: Ziua Forțelor Terestre ale României. Militarii îl au ca patron spiritual pe Sfântul Gheorghe

În fiecare an în data de 23 aprilie este sărbătorită Ziua Forțelor Terestre în România. Aceasta este una dintre cele mai importante componente ale Armatei Române și reprezintă segmentul militar responsabil cu operațiunile terestre.
Ziua este legată de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este patronul spiritual al Forțelor Terestre. Sfântul Gheorghe este un simbol al curajului, sacrificiului și credinței.
Ziua Forțelor Terestre este dedicată militarilor care servesc în cadrul acestei arme, care include infanteria, tancurile, artileria, geniștii, trupele de apărare CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) și altele.
Forțele terestre sunt principala componentă de luptă a Armatei Române, implicate atât în misiuni naționale, cât și internaționale.
Semnificația zilei de 23 aprilie
Ziua Forţelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, a rămas peste veacuri model de curaj în lupta cu diavolul.
A fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare, icoana sa fiind pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnitorului Moldovei. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre.
Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete.
Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.
Forțele terestre ale României
Forțele Terestre reprezintă un pilon esențial al sistemului național de apărare al României, fiind capabile să intervină într-un spectru larg de operațiuni militare. Armata de uscat cuprinde o varietate de arme și specialități, moștenite din trecut și menținute până în prezent: infanteria, vânătorii de munte, trupele de tancuri, artileria, geniul militar, apărarea NBC (nucleară, biologică și chimică) și altele – așa cum este menționat în volumul Calendarul Tradițiilor Militare (2010).
Fundamentele moderne ale Forțelor Terestre au fost puse în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în contextul Revoluției de la 1848, al Unirii Principatelor Române din 1859 și al reformelor militare inițiate de Alexandru Ioan Cuza.
Încă din perioada 1859–1860 existau principalele arme și specialități care stau și astăzi la baza structurii Forțelor Terestre.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News