Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

23 septembrie: ECHINOCŢIUL de toamnă. Momentul în care ziua este egală cu noaptea. LUNI, eclipsă totală de LUNĂ

Publicat


luna plinaMiercuri, 23 septembrie, la ora 11.23 are loc, în acest an, echinocţiul de toamnă. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, pâna în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Echinocţiul este momentul în care Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. În emisfera sudica a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie este momentul în care intrăm în toamna astronomică, echinocțiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, scrie astro-urseanu.ro.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc,  Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Eclipsă totală de lună, în noaptea de 27 spre 28 septembrie

În noaptea de 27 spre 28 septembrie, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara.

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 și se termină în jurul orei de 7:16, în ţara noastră. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Vezi şi Super Lună şi eclipsă de Lună, fenomen astronomic foarte rar, la sfârșitul lunii septembrie. Se va vedea și în România

Discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

Eclipsa este vizibilă cu ochiul liber, dacă un va fi cerul acoperit cu nori. Următoarea eclipsă de Lună se produce pe 16 septembrie 2016.

surse: realitatea.net, astro-urseanu.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Pieton, la un pas de a fi lovit de un BMW pe o trecere de pietoni la Alba Iulia

Publicat

Una dintre numeroasele situații cu risc de accident la trecerea de pietoni a fost surprinsă de un șofer aflat în trafic la Alba Iulia, luni după-amiaza. În imaginile transmise de un cititor Alba24 se vede cum unul dintre conducătorii auto dă prioritate bărbatului aflat pe trecerea de pietoni, imediat după sensul giratoriu, dar a doua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte până în 1 MARTIE. Când scad temperaturile și perioadele cu ploi și ninsori

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță prognoza de vreme în regiuni din țară, în următoarele două săptămâni, până în 1 martie. În Transilvania, vor alterna perioade de câteva zile cu temperaturi de 11-12 grade Celsius cu cele sub 10 grade. Vor mai fi ploi și precipitații mixte la șes și ninsori la munte, după data de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba și Cluj, condamnați în total la 40 de ani de închisoare. Decizie definitivă la Alba Iulia

Publicat

Gruparea infracţională formată din mai multe persoane din judeţele Alba şi Cluj, acuzată de trafic de droguri şi destructurată de DIICOT acum șase ani, a primit condamnări definitive la închisoare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Sentința a fost dată în 12 februarie. Gruparea de traficanți de droguri a fost destructurată la începutul lunii octombrie […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la concurs un post plătit cu peste 12.000 de lei lunar. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

sediu primarie drona

Un post de director executiv rămas vacant în administrația locală din Alba Iulia, plătit lunar cu peste 12.000 de lei, a fost scos la concurs. Persoanele care au studii universitare de licență în domeniul ingineriei civile sau ingineriei instalațiilor, diplomă de master în administrație publică și minim șapte ani de experiență în domeniu pot aplica […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate