Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

23 septembrie: ECHINOCŢIUL de toamnă. Momentul în care ziua este egală cu noaptea. LUNI, eclipsă totală de LUNĂ

Publicat

luna plina Miercuri, 23 septembrie, la ora 11.23 are loc, în acest an, echinocţiul de toamnă. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, pâna în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Echinocţiul este momentul în care Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. În emisfera sudica a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie este momentul în care intrăm în toamna astronomică, echinocțiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, scrie astro-urseanu.ro.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc,  Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Eclipsă totală de lună, în noaptea de 27 spre 28 septembrie

În noaptea de 27 spre 28 septembrie, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara.

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 și se termină în jurul orei de 7:16, în ţara noastră. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.

Vezi şi Super Lună şi eclipsă de Lună, fenomen astronomic foarte rar, la sfârșitul lunii septembrie. Se va vedea și în România

Discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

Eclipsa este vizibilă cu ochiul liber, dacă un va fi cerul acoperit cu nori. Următoarea eclipsă de Lună se produce pe 16 septembrie 2016.

surse: realitatea.net, astro-urseanu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax