Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

24 februarie: Cine a fost Dragobete, fiul Babei Dochia și vestitorul primăverii. De unde vine expresia ”ești sub papuc”

Foto: Pixabay free - congerdesign

Publicat

Dragobete este o sărbătoare tradițională românească. Dragobete a fost fiul lui Baba Dochia, care reprezintă personajul principal din mitul legat de sosirea primăverii și sfârșitul iernii aspre.

Datorită bunătății sale nesfârșite a fost ales – conform unor surse, de Fecioara Maria – să fie Păzitorul Iubirii. 

Vezi și Iubește românește de Dragobete 2022. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

În această zi, iubiții își trimit unul altuia mesaje de Dragobete sau cadouri, prin care își exprimă dragostea.

Ziua (24 februarie) este cunoscută în special drept „ziua în care păsările sunt logodite”. În această perioadă păsările încep să-și construiască cuiburile și să se împerecheze.

În această zi, considerată neoficial prima zi de primăvară, băieții și fetele adună flori de primăvară și cântă împreună.

Fecioarele obișnuiau să adună zăpada care stătea pe pământ în multe sate și apoi o topeau, folosind apa în poțiuni magice pe tot restul anului.

Cei care iau parte la sărbătoarea de Dragobete ar trebui să fie protejați de boli, în special de febră, în restul anului.

Dacă vremea o permite, fetele și băieții culeg ghiocei sau alte plante de primăvară timpurie pentru persoana pe care o curtează. În România, Dragobete este cunoscut ca Ziua Îndrăgostiților.

Dragobete: De unde vine expresia ”sub papuc”

Este o credință comună în unele părți ale României că, în timpul acestei sărbători, călcarea peste piciorul unui partener duce la rolul dominant în relație. Așa că, încercați să vă călcați partenerul pe picior în această zi.

De aici vine și expresia ”sub papuc”, atribuită cuiva care este dominat de partener, în relație.

Vezi și DRAGOBETE 2022: Sărbătoarea iubirii la români. Cele mai frumoase tradiții de 24 februarie – ziua în care se iubește românește

În Bulgaria vecină, obiceiul de a călca peste picioarele partenerului are loc în mod tradițional în timpul nunților cu același scop, dar nu se crede că are legătură cu Dragobete.

În mediul rural există o veche tradiție cu fetele și băieții care merg în pădure să culeagă flori. Când se întorc acasă, tradiția spune că băieții alergau după fete pentru a le săruta. Dacă fetei îi plăcea băiatul, îl lasă să o sărute. Există o vorbă în România care are mult sens în privința asta: „Dragobete sărută fetele”.

 

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate