Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

25 martie: Ziua Cucului. Tradiții, superstiții și obiceiuri străvechi legate de această sărbătoare

Publicat

Sărbătoarea de Buna Vestire a primit în tradiția populară și denumirea de Ziua Cucului, o pasăre extrem de importantă în tradiția străveche a poporului român.

De Ziua Cucului, oamenii trebuie să fie veseli și să aibă buzunarele pline de bani, pentru a atrage bunăstarea în restul anului.

Dacă sunt supărați și fără bani, e grav. Se spune că ”te-a spurcat cucul”. E și mai grav dacă auzi din spate cântecul cucului: poți chiar muri pe parcursul anului, spune tradiția.

Alte obiceiuri românești de Ziua Cucului spun că este bine să mâncăm peşte ca să fim sănătoşi şi vioi ca peştele în apă și să nu ne certăm cu nimeni în această zi.

Atenție, e important și de câte ori cântă cucul în această zi. Sătenii numărau de câte ori cânta cucul pentru a afla câţi ani mai au de trăit. La disperare, în cazul în care cânta doar de 2,3 ori, înmulțeau cu zece.

“Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ pân’ m-oi mărita)?” se întrebau fetele, iar aici tendința era inversă: cu cât cânta mai puțin, cu atât mai bine pentru că fiecare cântat, reprezenta un an.

Tăcerea cucului era prilej de optimism: însemna că fata are de așteptat mai puțin de un an, deci căsătorie rapidă.

Ziua Cucului: e păcat să muncești

Pe pragul casei se punea pâine, sare şi apă, ca hrană pentru îngeri, iar hainele din dulapuri se scoteau la aerisit.

  • “Să muncești de Buna Vestire este un păcat de neînchipuit. Cică dacă ar măcina unul mălai și din mălai ar face o mămăligă pe care ar arunca-o în apă, peștii care ar mânca din ea ar muri. Dacă ar pune mămăliga pe pomi, pomii n-ar rodi. Ouăle ouate în această zi nu sunt bune de clocit. Nici împerechere făcută între animale în această zi nu e bună”, scrie Irina Nicolau, în Ghidul sărbătorilor românești.

În unele părți ale țării, prunii se stropeau la rădăcină cu puțină țuică și, dacă nu mergea cu vorba bună, erau amenințați și cu toporul, prin semne din care aceștia ar fi trebuit să înțeleagă că vor fi tăiați dacă nu rodesc.

Dacă prin grădină mai era zăpadă, femeile o strângeau și o topeau, iar apa obținută era folosită în cosmetica populară, sau ca leac pentru lovituri.

Pe 25 martie, românii mai sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos.

Conform tradiției, pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri, românii cumpără pește și preparate din pește. În această zi Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin Postul Paștelui.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax