Connect with us
Publicitate

Eveniment

25 noiembrie. Sfânta Ecaterina, sărbătorită de Biserica Ortodoxă. De ce este considerată ocrotitoarea familiei

Publicat

În 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, potrivit Calendar ortodox 2023

Sâmbătă, este și dezlegare la pește, în Postul Crăciunului.

Sfânta Muceniță Ecaterina era fiica principelui Consta din Cetatea Alexandria. A trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea.

Cunoștea foarte bine limba greacă și limba latină. Avea cunoștințe temeinice de astronomie și de oratorie, potrivit crestinortodox.ro.

Trecerea la credință

Aceasta are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Apoi alege să primeasca Sfântul Botez.

În a doua vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruieste un inel de logodnă, spunându-i: „Iata, astăzi te primesc pe tine, mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Ecaterina începe să condamne cultul si miturile păgâne, înfruntă în discutii publice pe ințelepții vremii și chiar reușește să-i aducă la credință.

Era foarte frumoasă, de statură înaltă şi foarte înţeleaptă. Citise cărțile filosofilor și ale doctorilor de atunci.

Adunarea de 50 de filosofi

În timpul persecuţiilor suferite de creştini, în Alexandria a fost organizată o mare sărbătoare în cinstea zeilor romani, în oraş fiind prezent şi împăratul.

Sfânta Ecaterina a mers la templul unde se săvârşeau jertfele şi în faţa împăratului s-a arătat revoltată de atât de mare înşelăciune „cu care v-aţi înşelat de diavoli, de slujiţi ca unui Dumnezeu idolilor stricăcioşi şi nesimţitori”.

Împăratul s-a mirat de îndrăzneala ei, dar mai ales de frumuseţea nepământeană. I se părea că nu este născută din părinţi muritori, ci o zeiţă din zeii pe care-i cinstea el, potrivit Agerpres.

Sfânta Ecaterina a fost adusă în faţa unei adunări de cincizeci de filosofi, însărcinaţi de împărat să o determine să se închine zeilor. Era o dorinţă fierbinte a împăratului, copleşit de frumuseţea tinerei Ecaterina.

Dar în cursul disputelor pe care le-au avut cu Sfânta Ecaterina, aceşti cărturari au recunoscut fără putinţă de tăgadă Adevărul pe care ea îl susţinea şi care era însuşi Hristos.

Moarte martirică

Pentru Adevărul mărturisit, cei cinzeci de filosofi au îndurat în cele din urmă moarte martirică. Alături au fost mulţi alţii care au fost aduşi la credinţa creştină prin înţelepciunea minţii luminate a Sfintei Ecaterina.

Sfânta Ecaterina a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Înainte a fost legată pentru a fi zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi prinse pe aceeaşi osie, care însă s-au sfărâmat în bucăţi, rănind de moarte pe cei ce asistau la cumplita privelişte.

De aceea, Sfânta Muceniţă Ecaterina este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată.

Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte.

Îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins.

Aici s-a ridicat o manastire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Împărăteasa a plâns văzând cum era chinuită Sfânta Ecaterina. Mărturisind pe Mântuitorul Hristos, a fost şi ea martirizată.

În aceeaşi perioadă cu martiriul Sfintei Ecaterina au fost chinuiţi şi omorâţi pentru Hristos mai mulţi ostaşi ai împăratului, împreună cu comandantul lor, pe nume Porfirie.

Moaștele Sfintei Ecaterina

Moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina au fost găsite la sfârşitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Sfanta Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București poartă hramul „Sfânta Muceniță Ecaterina”.

O parte din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Coltea din București.

Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor învățați, a celor care caută lumina cunostinței.

Îi ocrotește pe studenti, elevi, toți cei iubitori de carte.

Este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocaților, procurorilor, medicilor. A fost părtașă la învățăturile acestor întelepți, întotdeauna.

Ea este îndreptătoarea în credință și în căsnicie și familie. Este ocrotitoarea tuturor mamelor, a acelor femei care doresc să fie mame, potrivit parohiasfantaecaterina.ro.

Este ajutătoarea celor aflați în pragul căsătoriei, a copiilor, fecioarelor și văduvelor.

Se mai spune că este vindecatoarea celor bolnavi, izbăvitoarea celor în necazuri, apărătoarea bătrânilor.

Ea este ocrotitoarea sărmanilor, pentru ca a lăsat bogăția lumii și a îmbrățișat mucenicia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate