Actualitate
26 IUNIE: Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. Vezi Strategia Județeană Antidrog Alba 2013-2020
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, a lansat joi 26.06.2014 în cadrul unei conferinţe de presă Strategia Judeţeană Antidrog Alba 2013 – 2020 şi Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog în perioada 2013-2016, aprobate prin Ordinul nr. 113 din 10 iunie 2014 al Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba. Evenimentul are rolul de a marca Ziua Internaţională de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, 26 iunie.
Coordonatorul CPECA Alba, Claudiu Dușa a transmis un comunicat de presă cu această ocazie:
Strategia Antidrog a judeţului Alba pentru perioada 2013-2020 este documentul care înglobează obiectivele generale şi specifice pe direcţiile de acţiune asumate de toate instituţiile implicate în reducerea amplorii fenomenului drogurilor la nivelul judeţului Alba. Acest document reprezintă rezultatul unui proces de consultare la nivelul insituţiilor judeţene şi locale cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, şi cuprinde obiectivele generale şi specifice precum şi acţiunile concrete ce vor fi implementate în perioada de referinţă de către toate instituţiile implicate în reducerea impactului fenomenului drogurilor la nivel judeţean.
Documentele au fost concepute şi elaborate respectând liniile cuprinse în Strategia Naţională Antidrog pentru perioada 2013 – 2020, care vizează două direcţii de acţiune verticale: reducerea cererii de droguri şi reducerea ofertei de droguri şi două direcţii de acţiune orizontale, respectiv coordonare, evaluare şi informare.
În perioada 23 – 26.06.2014, pentru marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri specialiştii CPECA au desfăşurat activităţi de informare-educare-conştientizare cu privire la riscurile consumului de droguri în general şi de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, a tinerilor instituţionalizaţi aflaţi în Casa de tip familial Sf. Ghelasie Stremţ, Casa de tip familial Bărăbanţ şi activităţi de informare şi promovare a serviciilor furnizate de CPECA Alba prin distribuire de materiale informative, la baza sportivă Winner’s Club Ţălnar, beneficiari fiind în special tinerii prezenţi în aceste locaţii, împrejurări în care se doreşte realizarea unui schimb de idei cu privire la modalităţile benefice de petrecere a timpului liber.
Totodată au fost desfăşurate şi activităţi de informare privind sistemul de asistenţă a consumatorilor de droguri adresate psihologilor din cadrul CJRAE Alba, o activitate de informare antidrog adresată persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud şi o activitate de prevenire la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba Iulia.
Vedeți aici Strategia Judeteana Antidrog Alba și Planul de acțiune al judetului Alba
În comunicat este prezentat și mesajul lui Yury Fedotov, Director Executiv al Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi mesajul UNODC „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate” aferente marcării acestei zile:
Declaraţia dlui Yury Fedotov, Directorul executiv al UNODC, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri
Drogurile ameninţă viaţa şi bunăstarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se resfrâng şi asupra familiei şi celor dragi.
Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii, sistemului de justiţie şi în întreaga societate.
Tema UNODC pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta oferă un mesaj de speranţă: „Tulburările legate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate”.
Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.
Mesajul meu de astăzi subliniază trei aspecte:
I. Succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri;
II. O abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune; şi
III. Abordarea ştiinţifică este cheia. UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică.
Împreună, aceste elemente constituie parte din misiunea globală a UNODC de a promova şi susţine accesul consumatorilor de droguri la tratament pentru dependenţa de droguri, la servicii de asistenţă şi prevenire HIV, în acord cu respectarea principiilor drepturilor omului.
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri este important să reamintim faptul că problemele cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate. Deci, unde există ajutor există şi speranţă!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News