Actualitate
27 martie: Ziua Mondială a Teatrului. Istoria uneia dintre cele mai subtile forme de artă
Încă din 1961, ziua de 27 martie a căpătat o importanță mondială: a devenit Ziua Mondială a Teatrului, instituită de Institutul Internațional de Teatru (ITI). Din 1962, acesta devine un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internațională de teatru.
Teatrul (în greaca veche: theatron) este o formă de artă a spectacolului care folosește interpreți (de obicei actori) care joacă în direct un eveniment real sau imaginar în fața unui public într-un loc specific, de cele mai multe ori pe o scenă.
Teatrul poate însemna fie arta, fie clădirea în care se desfășoară spectacolele de teatru. În sens figurat, teatru reprezintă un loc în care se desfășoară o acțiune importantă.
În România, istoria teatrului începe în primăvara anului 1798, când un grup de actori primea autorizație, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înființeze o trupă de teatru.
Primul teatru public din București a fost „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”, înființat în 1816, prin contribuția domniței Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentații până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări.
INTERVIU ALBA24 cu ”cea mai bună actriță din România”. Ofelia Popii despre teatru, pactul cu Diavolul și Alba Iulia
Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită de către artiști și public, de comunitatea teatrală internațională și de centrele naționale ale celor o sută de țări membre ale Institutului Național de Teatru, în fiecare an, cu scopul de a afirma forța de comunicare a artei scenice ca modalitate de expresie a umanității dincolo de toate frontierele geografice, lingvistice, religioase, politice sau culturale.
Cu ocazia acestei zile, Institutul Internațional de Teatru al UNESCO invită o personalitate cunoscută la nivel internațional să transmită gândurile sale privitoare la cea mai veche și printre cele mai frumoase forme de exprimare artistică.
Mesajul transmis de această personalitate este ulterior tradus în peste 20 de limbi și citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara de 27 martie, dar și publicat in media.
Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2022: 27 martie
”Teatrul reprezintă un spațiu, creat pe pământ, al egalității între ființe umane, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi, un spațiu al regenerării.
Spațiul de egalitate şi ascultare reciprocă profundă este iluminat de o frumusețe ascunsă şi e păstrat viu printr-o adâncă interacțiune între primejdie, înțelepciune, acțiune şi răbdare.
Suntem atât de siguri de ceea ce privim şi de felul în care privim totul, încât suntem incapabili să vedem şi să simțim realități alternative, posibilități noi, abordări diferite, relații invizibile şi legături dincolo de timp.
Aceasta este clipa în care trebuie să ne împrospătăm profund mințile, simțurile, istoriile şi viitorul. Și această muncă nu poate fi făcută de oameni izolaţi, lucrând singuri.
INTERVIU: Radu Afrim despre ”Wolfgang”, un spectacol extraordinar care va ajunge la Alba Iulia, în orașul fără teatru
Este o muncă pe care trebuie să o facem împreună. Teatrul este invitația de a face această muncă împreună” a spus Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News