Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

INTERVIU: Radu Afrim despre ”Wolfgang”, un spectacol extraordinar care va ajunge la Alba Iulia, în orașul fără teatru


Publicat

Publicul din Alba Iulia va avea ocazia să vadă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ”Povești”, unul dintre cele mai interesante spectacole care sunt jucate, în prezent, în România. Este vorba despre ”Wolfgang”, regizat de Radu Afrim și jucat de actorii de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

Piesa ”Wolfgang”, scrisă de Yannis Mavritsakis, are la bază o știre de presă: într-un orăşel din Austria, Natascha Kampusch a fost ţinută captivă într-o pivniţă, timp de 8 ani, de către Wolfgang Priklopil, care a răpit-o pe când ea avea zece ani.

”Dincolo de evenimentul real care a uimit lumea, miza spectacolului este aceea de a problematiza modurile diferite în care oamenii societăţii de astăzi îşi caută ieşiri de salvare dintr-un mediu standardizat, conformist, în care nu îşi (mai) găsesc locul. Unii recurg la gesturi de o violenţă extremă ce bulversează întreaga comunitate, alţii sunt nevoiţi să treacă printr-o experienţă radicală pentru a înţelege mecanismele profunde ce au declanşat această violenţă. Mai mult decât eliberarea fizică, această înţelegere îi redă libertatea totală victimei, inclusiv libertatea de a-şi ierta abuzatorul” este descrierea spectacolului, de pe siteul Teatrului din Piatra Neamț.

„Acest spectacol ne arată cât de fragili suntem, dar vorbeşte şi despre captivitate, care nu e neapărat un beci, un portbagaj, ci poate fi propria familie, propriul oraş, ţara, cu care dezvolţi o relaţie de dragoste şi ură; interoghează care sunt limitele suportabilităţii noastre şi dacă nu cumva în loc să ne salvăm preferăm o coabitare nocivă“ – Radu Afrim.

Regizorul Radu Afrim a oferit ziarului Alba24 un scurt interviu despre spectacolul pe care îl vor vedea albaiulienii, despre publicul din provincie și despre inexplicabila lipsă a unor instituții teatrale în orașe importante din Transilvania, cum este și Alba Iulia (unde există un teatru de păpuși, dar nu și unul pentru adulți).

Reporter: Am văzut cum ați readus la viață ”Pădurea spânzuraților”, am văzut cum ați replasat mizele tragice ale acelei povești, așa că am o curiozitate legată de spectacolul de la Alba Iulia, ”Wolfgang”. Cum ați ajuns la textul lui Yannis Mavritsakis? Autorul lui a plecat de la un caz real petrecut în Austria, a realizat o documentare artistică a unei povești de presă, o poveste paralizantă despre captivitate, minciună, obsesie, vulnerabilitate… Ce ați simțit când ați văzut acest text pentru prima dată?

Radu Afrim: Dincolo de faptul divers, de povestea atroce, m-a interesat ideea de captivitate. Noi toți suntem captivii cuiva, ai unei idei, ai unei țări, ai unor prejudecăți, ai unor politicieni care ne-au indus ideea că suntem captivii lor.

Și întrebarea pe care mi-o pun eu în spectacol este:  cât luptăm să ne eliberam și cât ne complacem închiși  acolo. În ce măsură intervine obișnuința? Sau resemnarea…

E o poveste violentă, aproape incredibilă, dat fiind faptul că fetița aceea a stat închisă într-o pivniță ani de zile (în spectacolul meu e inchisă într-un trabant vechi). Am vrut să explicitez faptul că cineva poate să sufere la doi pași de tine și tu să-ți trăiești calm viața lângă el fără măcar să bănuiești că el  suferă.

w

Trabantul poate sta liniștit în curtea unei vile extravagante, cu gard viu. E o metaforă. Autorul nu construiește personaje negative și personaje de pus în ramă. Asta se întamplă în telenovele. Am încercat și eu să rămân obiectiv, din respect pentru spectatori.

Reporter: Ce v-a determinat să alegeți din nou Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț?

Radu Afrim: Venirea Gianinei Cărbunariu acolo și convingerea mea că ea va restarta acel teatru. Nu cunoșteam trupa tânără de acolo, nu călcasem de ani buni în teatrul acela, de aceea am folosit în Wolfgang doar tinerii. Pentru a-i testa.

Chiar acum lucrez un alt proiect acolo și am luat actori din toate generațiile. E mai sănătos așa. Pe de alta parte nu mi s-a întâmplat vreodată să refuz vreun teatru care dorea să facă o treabă profesionistă. Mi s-a întâmplat să plec din vreo două teatre pentru că mi-am dat seama că lumea nu se ia în serios pe-acolo.

Reporter: Cred că publicul din Alba Iulia a mai văzut ”Herr Paul”. Acum vor vedea ”Wolfgang”… Spectacolul dumneavoastră este despre captivitate, libertate, despre ambele sau despre nici una dintre aceste lucruri? La ce trebuie să se aștepte publicul din Alba Iulia?

Radu Afrim: Da, n-am mai avut de multă vreme un spectacol în Alba. Cred că au fost și unele făcute la Odeon (nu doar Herr Paul -n.red.). Acum să se aștepte la o poveste coerentă, tensionată, cu suspans, bine jucată.

w

Nu e cel mai funny spectacol al meu, dar nu e lipsit deloc de umor. E un thriller pe scenă. Și arde la foc mic.

Începe calm, într-o zi însorită în curtea unei familii middle class, un tată pasionat mai degrabă de părerea vecinilor despre gardul lui viu, decât de fiica lui și o mamă alcoolică. Personaj absent la autor și inventat de mine. Vecinii lor, văduva ciudată a unui rock star și fiul lor Wolfgang, care o pândește pe fiica vecinilor chiar prin gardul viu. Cam atât vă spun.

Reporter: Simțiți o diferență de receptare a spectacolelor, atunci când se joacă în provincie vs. atunci când se joacă în București? Vă întreb pentru că de există această percepție a unui public mai naiv, care merge mai rar la teatru…

Radu Afrim: E o întrebare bună. N-aș împărți publicul în naiv versus public versat. Există în București teatre unde vine un public foarte prost. Pentru că în acele teatre s-a făcut întotdeauna un teatru prost. Și spectatori care nu calcă în acele teatre pentru că așteptările lor sunt altele.

Când în provincie merge în turneu unul dintre aceste spectacole proaste, dar în care joacă actori populari, e clar că publicul e cam același ca și atunci când merge în turneu un spectacol de top sau unul mai puțin comercial.

Și într-un caz și în celălalt, unii din spectatorii din provincie ar putea fi debusolați: unii pentru că au primit prea puțin, alții pentru că li s-a dat prea mult.

Faptul că există în Ardeal orașe importante ca Alba Iulia sau Bistrița fără teatru este pentru mine greu de înțeles. Pentru că publicul de teatru se formează în timp. E o muncă imensă. Eu lucrez foarte rar în București – e o strategie a mea – și dacă aș considera că publicul din provincie e ”naiv”, aș face niște spectacole ”naive”. Și nu cred că e așa…

Reporter: Aveți un actor preferat? Ce așteptați de la un actor, în general?

Radu Afrim: Nu am așa ceva. Am avut în diferite perioade de lucru. S-a întâmplat să duc cu mine dintr-un oraș în altul anumiți actori pentru că mi se părea că fără ei spectacolul ar fi incomplet. Fac acest lucru din ce în ce mai rar.

Cred că trebuie puși în valoare actorii acelor trupe mai degraba. De la un actor aștept și fac tot posibilul să vină cu mine până în pânzele albe. Care sunt alea nici eu nu știu, dar mereu ni le punem în față, undeva departe, cât mai departe. Și aștept să nu-și pună opreliști înainte de a se arunca în joc.

w

Actorii care se autocenzurează nu mă inspiră. Și dacă nu mă inspiră există un perete între mine și el și rolul lui nu e printre cele mai interesante din spectacol. Aș zice că nu e interesant deloc, cel puțin pentru mine.

Să te arunci cu capul înainte, fără teama de penibil! Asta să faci ca actor! În fond teatrul nu e un joc atât de periculos pe cât încearcă unii actori să spună prin interviuri.

Reporter: Ce credeți că se poate face în România pentru ca oamenii care trăiesc în orașe mai mici să aibă totuși acces la teatru?

Radu Afrim: Să se investească în cultură; evident, nu sunt cele mai bune vremuri pentru asta, din păcate. Așteptăm și luptăm pentru o schimbare.

Vezi și: Festivalul de Teatru POVEŞTI 2019 la Alba Iulia, PROGRAMUL complet, în perioada 19-25 mai. Detalii despre bilete

Distribuție: Cătălina Bălălău, Florin Hriţcu, Andrei Merchea Zapotoţki, Mircea Postelnicu, Loredana Grigoriu, Emanuel Becheru, Cristina Mihăilescu, Valentin Florea, Sabina Brânduşe.

Foto: fotografii din spectactol: teatrultineretului.ro, Radu Afrim: Mihaela Jipa (via facebook Radu Afrim)

Video: Teatrul Tineretului – youtube.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Suporterii echipei Dinamo au strâns jumătate de milion de euro din donații, pentru a salva echipa de la faliment

Publicat

Suporterii echipei de fotbal Dinamo au atins cota 500.0000 de euro (peste 2,5 milioane de lei), bani strânşi din donaţii, sponsorizări şi cotizaţii în cadrul programului socios DDB (Doar Dinamo Bucureşti), anunţă Asociaţia Suporterilor „Peluza Cătălin Hîldan”, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook.

„Oameni de milioane! 6.515 care au adus o jumătate de milion de euro. Şi nu banii aceştia au ţinut Dinamo în viaţă, ci oamenii din spatele acestor sume şi credinţa lor că Dinamo nu va muri niciodată. 90% din aceşti 500.000 de euro au fost strânşi în ultima jumătate de an.

Asta ne dă şi mai multă speranţă. 6.515 ”câini” pe care te poţi baza. Şi numărul lor este într-o continuă creştere. Vino şi tu alături de noi! Înscrie-te aici www.programddb.ro şi urmează paşii! 48 de euro/an înseamnă 4,5 lei/săptămână. Să vă fie frică, Dinamo se ridică!”, se arată în mesajul asociaţiei publicat pe site-ul de socializare citat.

Asociaţia suporterilor dinamovişti „Peluza Cătălin Hîldan” a lansat, la 29 mai 2018, proiectul socios „Doar Dinamo Bucureşti” prin care fanii pot deveni acţionari. Potrivit proiectului, fanii au la dispoziţie două variante pentru a deveni membri DDB: pot cotiza cu 48 de euro pe an sau cu 1.948 de euro pe an.

În ultima perioadă, având în vedere situaţia dificilă din punct de vedere financiar pe care o traversează FC Dinamo precum şi instabilitatea de la nivelul acţionariatului clubului, mai mulţi oameni de fotbal au donat bani sau au devenit membri cotizanţi precum Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, Cristian Borcea, Cornel Şfaiţer, Ionuţ Nedelcearu, Nicolae Stanciu, George Ţucudean, Cosmin Moţi, Dorin Rotariu sau Dragoş Grigore.

Asociaţia Suporterilor „Peluza Cătălin Hîldan” a cumpărat în luna februarie a acestui an 10,06% din acţiunile deţinute de Ionuţ Negoiţă la gruparea bucureşteană prin programul socios „Doar Dinamo Bucureşti” (DDB).

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de 5.000 – 10.000 lei pentru cluburi şi federaţii dacă nu asigură o distanţă de 2 metri între sportivi în săli

Publicat

Cluburile, federaţiile şi alte structuri sportive riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei dacă nu vor asigura o distanţă de minimum 2 metri între sportivi în sălile de sport, conform regulamentului privind reluarea începând cu 1 iunie a activităţilor de pregătire fizică organizate în spaţii închise.

„Nerespectarea prevederilor literei C din prezenta anexă, în ceea ce priveşte organizarea spaţiului de pregătire fizică, astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7 mp, constituie contravenţie (n.r. – din partea persoanelor juridice în cauză) şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (n.r. – amenda de la 5.000 la 10.000 de lei) privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului control în sănătate publică din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se arată în documentul citat.

Structurile sportive care organizează activitatea de pregătire sportivă îşi pot modifica normele şi regulamentele specifice ramurii de sport pentru a se adapta la situaţia creată de criză, cu condiţia ca acestea să nu vină în contradicţie cu normele legale în vigoare.

De la 1 iunie, pentru reluarea pregătirilor în sălile de sport de către sportivii de performanţă purtarea măştii (medicale/nonmedicale) este obligatorie. Pentru o protecţie eficace, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Prin excepţie, activităţile fizice intense se pot face fără a purta masca pe figură. Îîn cazul în care o persoană prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată), aceasta se va izola la domiciliu. În cazul în care o persoană a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, se va izola la domiciliu şi va respecta măsurile în vigoare.

Măsuri care privesc organizarea activităţii de pregătire sportivă în spaţii închise:

– organizarea spaţiului de pregătire sportivă astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7mp;

– triajul observaţional zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi febră mai mare de 37,3°C;

– plasarea recipientelor cu soluţii dezinfectante pentru mâini la intrarea în sală;

– în cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectuează nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru şi se efectuează dezinfecţia instalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului;

– suprafeţele şi spaţiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel puţin o dată la 4 ore);

– asigurarea unei ventilaţii adecvate a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puţin o dată la 4 ore.

Accesul sportivilor va fi permis doar în urma triajului epidemiologic şi termometrizării, iar acesta trebuie să se facă numai în baza unei programări prealabile. Numărul de sportivi care se antrenează la un moment dat va fi limitat, în funcţie de capacitatea sălii, pentru a se putea menţine distanţa fizică de minimum 2 m între oricare două persoane şi 7 mp/persoană.

Sportivii vor fi instruiţi să îşi spele mâinile înainte şi după terminarea antrenamentului. În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit şi se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiaşi sesiuni de antrenament. Se delimitează spaţiile de exerciţii, cu menţinerea distanţei fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de minimum 7 mp/persoană. Se va asigura aceeaşi distanţă inclusiv între sportiv şi personalul tehnic (antrenor, medic etc.). Se limitează durata antrenamentelor, astfel încât să se poată stabili un orar clar pentru dezinfecţia şi aerisirea riguroasă a sălii. Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizator. Cu excepţia perioadei de desfăşurare a activităţilor fizice intense, purtarea măştii este obligatorie pe toată durata prezenţei în sală.

Regulamentul interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. Vânzarea şi/sau oferirea de gustări/băuturi în regim de auto-servire nu este permisă; prin excepţie, se permite funcţionarea automatelor de băuturi răcoritoare şi mâncare ambalată, cu condiţia ca acestea să fie consumate în aer liber.

În cazul în care o persoană care participă la activitatea de antrenament este suspectă/confirmată cu COVID-19 se realizează operaţiuni de dezinfecţie a încăperilor respective de către unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare autorizate.

Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise (cu excepţia sporturilor de contact), cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

sursă agerpres.ro.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VELA: De luni NU este deschisă activitatea ştrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, că ştrandurile, bazinele şi piscinele, deschise sau închise, nu vor putea funcţiona începând din 1 iunie, ci doar plajele, în anumite condiţii.

“În bazinele descoperite sau acoperite sau în piscine sunt interzise activităţile de la 1 iunie. Dacă situaţia epidemiologică, statistica medicală vor fi de bun augur, după analizele făcute de specialişti înainte de 15 iunie, evident că se va lua în calcul şi această posibilitate.

Dar, de luni, nu este deschisă activitatea ştrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă”, a declarat Vela.

Marcela Vela a amintit că tot de la 1 iunie nu se va mai completa declaraţia pe propria răspundere pentru ieşirea din localitate sau din zona metropolitană.

Reamintim că de la 1 iunie se deschid plajele turistice de pe litoralul românesc. Totuși, accesul pe plaja se va face după un set de reguli care a fost stabilit de autorități și care trebuie respectat întocmai de cei care merg la plajă, dar și de operatorii economici.

CITEȘTE ȘI: De la 1 iunie, la plajă pe litoralul românesc, cu respectarea distanțării sociale între șezlonguri

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de protecție a pacienților oncologici, împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a acordat, pe timpul evoluției pandemiei de COVID-19, o atenție deosebită pacienților oncologici, plecând de la concluzia certă că aceștia prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta foarte rapid complicații respiratorii severe, îndeosebi dacă au suferit intervenții chirurgicale sau au efectuat chimioterapie în săptămânile precedente.

Astfel, au fost adoptate toate măsurile recomandate de către autorităților de sănătate publice pentru a reduce impactul epidemiei de COVID-19 asupra asistenței medicale oncologice. Între acestea enumerăm:

– Personalul medical beneficiază de măsuri sporite de protecție pentru a evita contaminarea / îmbolnăvirea. Din fericire, nici un cadru medical al secției de Oncologie nu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus SARS-CoV-2 până la această dată;

– Scurtarea la maximum a interacțiunii între medic/personal sanitar si pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienţii veniţi în spital, inclusiv prin reducerea aglomerării, cu programări corespunzătoare, în cadrul secției de oncologie;

– Evitarea contaminării şi scurtarea timpului în sălile de aşteptare (consultaţie), prin purtarea echipamentelor sanitare de protecție, păstrarea distanței de minimum 2 metri, recoltarea analizelor etapizat, pe ore, în aşa fel încât să nu existe simultan în sala de aşteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulţi pacienţi.

De asemenea, în curtea SJU Alba Iulia a fost amenajat un punct de triaj și unul de recoltare probe, în vederea depistării noului coronavirus SARS-CoV-2, exclusiv pentru pacienții oncologici. Înainte cu o zi de programarea efectuării tratamentului, pacienții oncologici sunt chemați pentru recoltare de probe biologice, în vederea depistării noului coronavirus, iar seara sunt informați cu privire la rezultatele analizelor. De la începutul evoluției acestei boli, dintre cele peste 800 de teste efectuate la pacienții oncologici, doar trei cazuri au ieșit pozitive (2 cazuri s-au vindecat între timp; 1 caz primește îngrijiri medicale de specialitate și este sub atentă monitorizare), toate celelalte fiind negative.

Pentru prevenirea apariției de focare epidemice și, în egală măsură, pentru a lua toate măsurile astfel încât pacienți cu diferite patologii, care se tratează în spital, să nu contacteze boala, în actualul context epidemiologic, SJU Alba Iulia a avut nevoie de un ”izolator” – o secție de îngrijire a pacienților ale căror probe biologice sunt în lucru. Astfel, secția de oncologie, care are intrare separată, a fost mutată la etajul 3, în locul fostei secții de gastroenterologie, unde pacienții au aceleași condiții de spitalizare continuă și tratament. Clădirea în care funcționa oncologia deservește astăzi pacienții în cazul cărora nu există certitudinea că sunt negativi și unde cadrele medicale lucrează cu maximă prudență și măsuri de protecție pentru a preveni infectarea și răspândirea bolii.

Totodată, în această perioadă, au continuat consultațiile ambulatorii și spitalizarea de zi, în locul fostei secții ORL de la parter, dar și intervențiile chirurgicale oncologice, cu respectarea tuturor măsurilor și restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

În acest răstimp, pacienții oncologici nu au suferit pauze terapeutice și au fost respectate schemele de tratament. Reamintim că la SJU Alba Iulia funcționează singura secție de oncologie din județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate