Eveniment
31 octombrie: Halloween. Originile unei sărbători care a ajuns și în România
Haloween este o sărbătoare anuală, în data de 31 octombrie. Această zi, exportată în toată lumea din Statele Unite ale Americii, a devenit tot mai populară în rândul românilor, mai ales pentru generațiile tinere.
De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la Haloween ne imaginăm copii costumați în diverși monștri și creaturi supranaturale, care colindă străzile pentru a primi bomboane și alte surprize dulci, dovleci ornamentali și alte decorațiuni pe care oameni le folosesc pentru a-și împodobi casele.
Cu toate că această celebrare are o componentă comercială puternică, originile sale sunt legate de spiritualitate și obiceiurile unei civilizații antice.
Haloween: Originile celebrării
Rădăcinile Haloween-ului sunt strâns legate de cultura celtică.
Celții au fost o populație din perioada antichității, care au trăit acum 2.000 de ani, pe teritoriile de astăzi ale Franței, Marii Britanii și Irlandei.
Mai exact, este vorba despre sărbătoarea religioasă Samhain.
În tradiția celtică, această sărbătoare marca sfârșitul verii și al recoltelor și începutul întunericului și al iernilor aspre, o perioadă asociată adesea cu moartea, scrie History.
Celții credeau că în noaptea de Samhain bariera dintre lumea viilor și cea a morților devine aproape inexistentă. Acest fapt ar fi permis spiritelor malefice să intre în lumea oamenilor.
Pentru a comemora această zi, druizii (preoți celtici) aprindeau focuri controlate pentru ca membri comunității să sacrifice părți din recoltă și animale.
În timpul ceremoniei, celții purtau costume alcătuite din capete și piei de animale. Acesta era un simbol al situației materiale a fiecărui individ.
După ce Imperiul Roman a cucerit zonele populate de celți, elemente din Samhain au fost asimilate de cultura romană.
Foto: Alba24
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News