Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

5 octombrie: 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane. Unde a fost prima misiune recunoscută


Publicat

Anul acesta, pe 5 octombrie, sunt sărbătoriți 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane.

Rezultatele obținute de jandarmii montani în cei 20 de ani de la înființare au fost recunoscute și apreciate de reprezentanții Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (CISA – IKAR) de la Veneția.

Începând cu anul 2020, Jandarmeria Română a fost acceptată ca membru în cadrul acestui organism internațional, care reunește instituții militare și civile din peste 40 de țări, cu rol important în salvarea montană.

Structurile montane ale Jandarmeriei Române au o istorie care se întinde pe mai mult de două decenii. Începe în anul 1937 când au fost înființate primele patru structuri montane de jandarmi, care aveau în responsabilitate Munții Bucegi, Făgăraș, Parâng și Ciucaș.

Misiunea din Munții Bucegi, în 1938

Un an mai târziu, patrulele de jandarmi montani aduc un moment în premieră pentru România. Sub comanda locotenentului Vergotti Jacques, primul comandant al unei unități montane, jandarmii descoperă într-o prăpastie din Munții Bucegi trupul neînsuflețit al unui bărbat dispărut de mai multe luni și căutat cu disperare de familie și de autorități.

Experiența acumulată pe timpul acestei misiuni de succes a fost imediat împărtășită și celorlalte patrule montane de jandarmi, constituind suportul teoretic în pregătirea și formarea jandarmilor ca profesioniști în domeniul intervenției în teren muntos și puternic accidentat.

Jandarmii montani, pregătiți într-un centru înființat cu sprijinul colegilor din Franța

Astăzi Jandarmeria Montană are în grijă cărările și înălțimile Munților Carpați ai României. 570 de jandarmi montani și 77 de structuri specializate dispuse în 21 de județe ale țării.

Toți jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului și acordării primului ajutor medical. Toate aceste stagii se fac în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparține Jandarmeriei Române.

Centrul oferă o bază modernă de pregătire, adaptată cerințelor internaționale de formare în domeniul montan. A fost înființat în anul 2004 cu sprijinul Jandarmeriei Naționale Franceze, jandarmii montani români beneficiind de experienţa în  domeniul montan a jandarmilor din Centrul  de la Chamonix, de la care au deprins cunoștințe pe parcursul stagiilor de formare în domeniul schiului, alpinismului şi salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate pe munte.

Până în prezent, aproximativ o treime dintre jandarmii montani sunt atestați ca paramedici, 14 jandarmi sunt absolvenți ai Cursului elvețian REGA Center de formare a salvatorilor aerieni, iar 10 jandarmi montani sunt atestați anual de către specialiști elvețieni și germani, ca salvatori pe instalații transport cablu.

Trei posturi montane în Alba

În judeţul Alba funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag.

Beneficiind de o instruire şi o echipare specială, jandarmii montani din judeţ acţionează pentru menţinerea ordinii publice în zonele de agrement (pârtii de schi, sanie etc.) şi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional.

De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi  asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive etc.).

Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea  indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative este o preocupare de bază a jandarmilor montani.

Această preocupare, la nivelul judeţului, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau cu ocazia unor fenomene meteorologice extreme, deoarece jandarmii montani, alături de salvamontişti, sunt cei care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medical celor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical, transmite Jandarmeria Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Lista măsurilor anunțate care vor intra în vigoare de luni. CNSU, decizie de ultimă oră legată de restricțiile din 25 octombrie

Publicat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a reunit, vineri, pentru a stabili lista completă a  măsurilor și restricţiilor care se vor aplica începând de luni 25 octombrie.

Ulterior, aceste măsuri vor fi aprobate de către Guvern, Executivul fiind convocat pentru ora 14.00.

După aprobare, măsurile vor fi publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare începând de luni, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

Lista măsurilor și restricțiilor care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie

Vacanța elevilor care va începe din data de 25 octombrie, interzicerea evenimentelor private, portul obligatoriu al măștii în toate spațiile publice și necesitatea certificatului verde pentru participarea la o serie de activități sunt măsurile propuse și discutate, ce urmează să fie aplicate în România.

Lista măsurilor anunțate anterior, de ministrul Sănătății

– Accesul persoanelor la anumite activități neesențiale urmează să se facă în baza certificatului verde.

– S-a luat în calcul și obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, măsură ce nu poate fi momentan luată de un guvern interimar, având în vedere că legea trebuie să treacă prin Parlament.

– Măsura vacanței de două săptămâni pentru elevi începând din 25 octombrie

– Restricționarea evenimentelor precum nunți și botezuri, pentru toate categoriile de persoane inclusiv pentru cei vaccinați

– Persoanele nevaccinate nu vor mai putea ieși din casă între orele 21:00 și 5:00, decât pentru motive bine întemeiate.

– Magazinele se închid la ora 22:00.

– Masca de protecţie va redeveni obligatorie în toate spaţiile.

– Carantina de noapte pe toată durata săptămânii.

– Certificatul verde, în cazul celor vaccinați și trecuți prin boală,  folosit la accesul în diferite locuri publice, precum instituțiile de stat. Excepții la magazinele alimentare și farmaciile.

Articol în actualizare. Lista OFICIALĂ va fi publicată imediat după ședința CNSU

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie în Alba: Un tânăr de doar 29 de ani, confirmat cu COVID a decedat. A ajuns în stare foarte gravă la spital

Publicat

O altă tragedie s-a produs în județul Alba, din cauza pandemiei de COVID-19. Un tânăr de doar 29 de ani, din Sebeș, a decedat după ce a contractat virusul, iar apoi a ajuns în stare gravă la spitalul municipal. 

Tânărul nu era vaccinat anti-COVID 19. Potrivit surselor alba24.ro, starea de sănătate a tânărului era atât de gravă când a ajuns la spital încât nu a mai putut fi salvat.

Vezi și Lista măsurilor anunțate care vor intra în vigoare de luni. CNSU, decizie de ultimă oră legată de restricțiile din 25 octombrie

Acesta a decedat joi seara, în data de 21 octombrie. Tânărul a fost confirmat cu COVID în data de 17 octombrie.

Singura comorbiditate transmisă de medici a fost obezitatea.

Tânărul era căsătorit și avea doi copii.

O altă tragedie s-a produs în ultimele două zile în județul Alba, unde o familie, soț și soție confirmați cu COVID-19, au decedat la Spitalul Orășenesc din Abrud.

Aceștia au decedat în data de 21 octombrie 2021.

CITEȘTE ȘI: Soț și soție din Alba, confirmați cu COVID, decedați după ce au făcut o formă severă a bolii. Nu erau vaccinați

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furnizarea apei potabile în Lancrăm a fost întreruptă, după o avarie produsă la conducta de alimentare. Precizări Apa CTTA

Publicat

Furnizarea apei potabile în localitatea Lancrăm a fost întreruptă vineri, în jurul orei 12:00, în urma unei avarii produse la conducta de alimentare. 

Operatorul Apa CTTA Alba – Sucursala Sebeș anunță că vineri, 22 octombrie, în jurul orei 12:00, s-a produs o avarie la conducta de alimentare cu apă potabilă a localității Lancrăm, în urma unor lucrări efectuate de către un terț.

Echipa de interventie a operatorului se află la fața locului pentru a remedia în cel mai scurt timp avaria.

La reluarea furnizarii pot aparea local depasiri ale parametrului turbiditate, situatie în care cetățenii sunt rugați să folosească apa numai în scopuri menajere.

Astfel, eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, pot fi semnalate imediat Dispeceratului  Alba Iulia la numărul de telefon : 0258.834501,  în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Unitate de laserterapie și aparatură modernă de diagnostic și terapie, la Centrul de zi „Sf. Meletie” din Alba Iulia

Publicat

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a obținut finanțarea Proiectului „PAS CU PAS – Recuperare pentru integrare”, din partea Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Proiectul a demarat la 12 octombrie, iar în cadrul acestuia va fi achiziționată aparatură modernă de diagnostic și terapie în valoare de 93.900 lei pentru Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia.

În cadrul proiectului va fi achiziționată o Unitare de laserterapie Polaris HP 1, care va permite tratarea afecțiunilor aflate în profunzimea țesuturilor prin terapie cu laser de mare putere, cu performanțe terapeutice analgezice și biostimulative semnificative. Aparatul poate fi utilizat în afecțiuni ortopedice, în tratarea bolilor aparatului locomotor, în îmbunătățirea metabolismului celular sau al regenerării nervoase.

Printre alte dotări, va fi achiziționat un podoscop, instrument de analiză digitală a amprentelor plantare, util în depistarea afecțiunilor postulare, ca de exemplu platfus, cifoză, scolioză sau alte afecțiuni neurologice în care anumite grupuri de mușchi suferă de atrofie sau de paralizii. La acestea se adaugă un spirometru spirobank II basic, care ajută la explorarea funcțională respiratorie și măsoară volumele și debitele pulmonare, fiind utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni cronice ale bronhiilor și plămânului. În cadrul Proiectului vor avea loc și cursuri de instruire a specialiștilor din cadrul Centrului de zi „Sf. Meletie” Alba Iulia în utilizarea aparaturii cu profesionalism și responsabilitate.

„Ne bucurăm foarte mult pentru finanțarea acestui proiect, de care vor beneficia 70 de persoane adulte cu dizabilități încadrate într-unul din tipurile de handicap fizic, somatic, auditiv, surdocecitate sau asociat, persoane care sunt beneficiari ai centrului de zi, sau care se află în Locuințe Maxim Protejate. Serviciile de recuperarevor fi acordateîn mod gratuit, de acestea putând beneficia și alte persoane adulte cu dizabilități care se află în situație de risc, care apelează la serviciile centrului de zi și care nu-și permit servicii de recuperare contra cost”, a declarat Daniela Truța, directorul executiv al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturaleși recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate