Eveniment
5 septembrie: Deschiderea oficială a Muzeului Principia în Piaţa Cetăţii Alba Carolina. 20.000 de lei pentru simpozionul specialiştilor
În 5 septembrie se va deschide oficial Muzeul Principia din Piaţa Cetăţii Alba Carolina, potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Consilierii locali au de aprobat suma de 20.000 lei pentru Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, care organizează, în perioada 5-7 septembrie, simpozionul „Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina”, ce marchează finalizarea lucrărilor. Proiectul iniţial avea termen de finalizare luna mai a acestui an.
Evenimentul coincide cu terminarea lucrărilor la situl arheologic roman Principia şi va marca deschiderea oficială a Muzeului Principia, se arată în documentaţia de proiect.
Cu acest prilej se vor prezenta şi disemina la nivel local şi naţional rezultatele studiilor şi lucrărilor de cercetare având ca temă consolidarea, restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban „Alba Carolina”.
Sunt invitaţi restauratori, arhitecţi, istorici, arheologi, specialişti şi experţi de renume la nivel naţional în domeniul restaurării şi conservării arheologice. Reprezintă prima reuniune profesională de mare anvergură dedicată evaluării şi valorificării rezultatelor tuturor proiectelor implementate în Cetate.
Situl roman Principia este o parte a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, datează din secolul al II-lea și avea rolul de loc de întâlnire pentru soldații romani. Alături de alte două obiective din Cetatea Alba Carolina, situl roman Principia este reabilitat și modernizat printr-un proiect al Primăriei Municipiului Alba Iulia, în valoare de peste 16,5 milioane lei.
Citeşte şi FOTO: Castrul Roman „PRINCIPIA”, din Piața Cetății, va fi inaugurat în prima parte a lunii septembrie
La finalizarea lucrărilor, situl va fi protejat de o construcție realizată din sticlă şi oțel. În interior va fi instalat un sistem de climatizare care o să asigure permanent o temperatură potrivită, iar tot pentru protejarea vestigiilor va fi amplasat un sistem de iluminat special.
Accesul în interior se va face controlat, în grupuri de maxim 40 de persoane şi probabil vizita se va face contra cost. Cei care vor pătrunde în incinta clădirii vor putea să vadă și proiecţii-documentar, dar şi elemente de decor roman.
În zona sitului a fost instalat un portic roman şi statui reprezentative pentru personalităţile din antichitate care au contribuit la dezvoltarea cetăţii.
Citeşte şi FOTO: PORTIC ROMAN de intrare în Lapidarium, proaspăt amplasat în situl Principia din Piața Cetății. Obiectivul va putea fi vizitat din SEPTEMBRIE
Citeşte şi FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz “veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl “Principia”
Situl Roman Principia face parte din proiectul de punere în valoare a vestigiilor alături de zidul medieval din zona clădirii Ierihon și drumul roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul.
Situl a fost identificat în anul 2011 şi are o formă tipică clădirii comandamentului legiunii romane din secolul al II-lea. Latura din spate a clădirii deservea drept loc de întâlnire pentru soldaţi. O altă latură este din perioada împăratului Hadrian, iar una din perioada împăratului Caracalla, în care au fost găsite şi monede şi alte obiecte.
Reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia au explicat, în aprilie, că amânarea finalizării proiectului a fost cauzată atât de descoperirile arheologice dintr-unul dintre vestigii și de perioada necesară cercetării acestora, dar și de avizele primite târziu de la Ministerul Culturii.
Lucrările de punere în valoare a vestigiilor din cetate sunt făcute prin proiectul “Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţia de Tip Vauban – Căi De Acces, Iluminat Exterior şi Mobilier Urban Zona Interioară”. Valoarea proiectului estimată de către Primărie, înainte de licitaţie, a fost de 23.000.000 lei, iar valoarea contractului după licitaţie este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro). Licitația a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi “Grup Corint”, dintre care ultimele trei au acționari comuni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News