Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

5G în România: ANCOM îşi propune să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor în ultimul trimestru din 2020

Publicat

Organizarea licitaţiei pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării noilor tehnologii (5G) ar putea avea loc în ultimul trimestru al acestui an, reiese din Planul de acţiuni adoptat de Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Organizarea licitației pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noilor tehnologii, contribuția la transpunerea prevederilor Codului Comunicațiilor în legislația națională, continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii și implementarea măsurilor de reglementare pentru serviciul universal poștal sunt printre principalele priorităţi ale ANCOM, conform planului său de acțiuni adoptat pentru anul 2020.

Spectrul de frecvențe radio

În cursul acestui an, ANCOM îşi propune să definitiveze documentația de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului.  

Pentru a determina interesul pieței naționale de comunicații electronice cu privire la achiziționarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, Autoritatea va organiza o consultare a pieței.

Totodată, Autoritatea are în vedere actualizarea interfețelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

Pe lângă măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvențe, ANCOM va derula în acest an o campanie de evaluare a situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță pentru a identifica localitățile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă.

Codul Comunicațiilor

ANCOM și-a propus să elaboreze un proiect de act normativ pentru transpunerea în dreptul național a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice în vederea înaintării acestuia spre adoptare în primul trimestru al acestui an.

Legea regimului infrastructurii nr. 159/2016

Pentru a continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de rețea și va aproba condițiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autoritățile publice locale.

De asemenea, în ce privește normativele tehnice prevăzute de Legea infrastructurii în sarcina ANCOM, a ministerului de resort și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice, Autoritatea intenționează să elaboreze și să transmită instituțiilor partenere o propunere tehnică, cu consultarea actorilor pieței de comunicații.

Reglementări privind serviciile de comunicaţii electronice

ANCOM va revizui în acest an piața de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură și piața serviciilor de acces în bandă largă. Un alt proiect care urmează a fi realizat privește revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice și modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicațiilor electronice.

Reglementări privind serviciile poștale

În ceea ce privește serviciul universal în domeniul serviciilor poștale, Autoritatea are în plan implementarea măsurilor de reglementare necesare în vederea stabilirii unor plafoane tarifare și a unor formule de control al modificării tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal. Totodată, va fi actualizat Contractul-cadru și Regulile aplicabile serviciilor poştale care intră în sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile poștale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va actualiza în 2020 lista cu localităţile aflate în condiţii geografice excepţionale.

Totodată, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poștale și decizia privind colectarea de date statistice poștale pentru a transpune la nivelul legislației secundare prevederile OG nr.27/2019.

sursa: ancom.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax