Actualitate
620 de milioane de euro prejudiciu în dosarele de abuz în serviciu anchetate de DNA în 2015. Dezincriminarea infracțiunii ar anula recuperarea banilor
Peste 40 la sută dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii, a spus șefa DNA, Laura Codruța Kovesi la Digi24.
Șefa DNA a adăugat că, mai ales în domeniul sănătății, „majoritatea faptelor de corupție din sănătate se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”. Mita din sănătate este mai mare decât în alte domenii și uneori ajunge până la 20% din valoarea cotractelor, spune șefa DNA.
Citește și Șefa DNA: Mita din sănătate este mai mare decât în alte domenii. Peste 70 de persoane, trimise în judecată pentru achiziţii publice în domeniul sănătăţii
„Vorbim de acele contracte prin care, dacă vreți, se maschează mita și acestea sunt cel mai des întâlnite în sectorul Sănătății. De aceea este foarte important ce se va întâmpla marți, la CCR. Pentru că în situația în care o astfel de faptă (abuzul în servciu, n.r.) va fi dezincriminată, acest de infracțiune nu o sa mai putem investiga”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Corupţia din sistemul de sănătate este una din priorităţile DNA, mai spune Laura Codruţa Kovesi. Ea precizează că există un tipar – persoanele cu putere de decizie în instituţiile sanitare iau mită pentru a acorda contracte pe bani publici sau pentru a prescrie anumite medicamente.
„Sunt bani care trebuie restituiți statului, dar dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își ia adio de la acești bani”, a adăugat ea.
Laura Codruța Kovesi a mai spus că sunt mii de funcționari publici care semnează în fiecare zi contracte, fără să se teamă sau fără să spună că nu știu ce să facă.
„Se încearcă o generalizare. Faptul că niște funcționari publici au fost trimiși în judecată de DNA, acum spun că legea nu e clară”, a spus procurorul-șef al DNA.
Ea a arătat că „și funcționarii corupți s-au specializat și au ajuns la concluzia că nu e bine să dai un contract prin încredințare directă, atunci când ar trebui să faci licitație, și să iei mită. Și atunci mita se face prin contracte, acte adiționale”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.
Șefa DNA a precizat că judecătorii de la Curtea Constituțională au cerut un punct de vedere de la DNA.
„Am studiat practica din ultimii ani, sute de rechzitorii, sute de hotarâri judecătorești. Practica instanțelor din ultimii 10 ani este foarte clară, unitară. Am văzut hotărâri ale ICCJ care pot constitui manual pentru studenți, atât sunt de clare”, a spus ea.
Laura Codruța Kovesi a spus că au fost făcute patru analize pe această temă.
Una dintre ele a vizat practica CCR: „În ultimii 10 ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimnat. Și CCR a avut o practică forte clară.
Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă.În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă”, a spus ea.
Șefa DNA a amintit că nu există nicio hotărâre CEDO legată de abuzul în serviciu și că, potrivit ONU, „există concordanță din textul din legislația națională și cea internațională, totul ne arată că această infracțiune este corect formulată, previzibilă si nu trebuie modificată”.
Ea a subliniat că, dacă va fi dezincriminat abuzul în serviciu, nu procurorii vor fi cei afectați, pentru că ei pot ancheta în continuare furturi sau alte infracțiuni prevăzute de lege.
„Noi am vrea ca statul să-și dorească să investigăm cazuri de corupție la nivel înalt. Ca să putem face asta avem nevoie de legislație serioasă și să fim lăsați să lucrăm. Nu noi vom fi afectați, ci cetățenii”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, „funcționarii publici și demnitarii vor fi lipsiți de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracțiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate”, a adăugat ea.
„Condamnații la închisoare definitiv pentru abuz în serviciu va ieși din pușcărie, va pleca acasă ca și cum nu s-a întâmplat nimic. Dacă prejudiciul nu este recuperat nici nu o să mai fie recuperat. Pe viitor să nu ne mai așteptăm ca funcționarii și demnitarii să fie responsabili și să avem așteptări. Fiecare va interpreta legea cum va vrea. Sunt consecințe extrem de serioase. Lupta cu corupția este legată foarte clar de statul de drept. DNA a contribuit la consolidarea statului de drept. Cu toții de dorim o Românie care nu e coruptă”, a spus procurorul șef al DNA.
Șefa DNA a declarat, referitor la decizia CCR din 15 iunie cu privire la abuzul în serviciu, că își dorește să continue să își facă treaba și a explicat că dacă sunt dezincriminate infracțiuni din competența DNA nu va mai putea face acest lucru.
„Așteptările mele și ale colegilor sunt să ne putem continua treaba. Vreme de 10 ani practica judiciară a fost constantă. Dacă ni se taie competența nu o să mai putem să se facem treaba. Am spus și la bilanțul din acest an, cu toții trebuie să ne dorim ca lupta anticorupție să continue. Noi ne facem treaba în fiecare zi. Singurul lucru care ne-ar putea opri este să se dezincrimineze infracțiuni care sunt în competența noastră. Suntem oameni care vrem să schimbăm ceva. Zi de zi vedem tragedii și de multe ori corupția a dus la aceste tragedii”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News