ACTUALITATE
UPDATE: 9.000 de români au renunțat la programarea pentru vaccinare, în urma informațiilor privind serul AstraZeneca
9.000 de persoane din 200.000 câte sunt înscrise s-au retras de la vaccinare, în prima parte a zilei de vineri. Programările au fost anulate după ce mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că în ultimele 24 de ore, din cele 200.000 de persoane înscrise, 9.000 de persoane care urmau să primească vaccinul de la AstraZeneca și-au anulat programările.
„Asta înseamnă doar un procent de 4,5%. Vaccinarea este un act benevol și au existat situații în care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat sau amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, au precizat cei de la GCS, potrivit Mediafax.
Citește și: Doze din lotul AstraZeneca interzis în Italia, utilizate în România. Autoritățile au decis carantinarea dozelor rămase
Mai multe ţări din Europa au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca măsură de precauţie, din cauza unor problemele de coagulare a sângelui apărute la unii pacienţi.
Autoritățile din România au decis, la rândul lor, suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia, din care au fost deja folosite 77.049 de doze.
Atât Agenția Europeană a Medicamentului, cât și Organizația Mondială a sănătății au recomandat continuarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca.
UPDATE: Potrivit CNCAV, în mai puțin de 24 de ore, peste 5.740 de persoane s-au programat pentru imunizarea cu vaccinul produs de compania AstraZeneca.
„Încrederea românilor în campania de vaccinare a fost demonstrată prin dinamismul înscrierilor pentru imunizare! Pe măsură ce locurile s-au eliberat pe platforma de programare, peste 5.740 de persoane au ocupat sloturile disponibile.
Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România au sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, au transmis autoritățile pe pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
COD GALBEN de vânt puternic în Alba: Rafalele pot ajunge și la 65 de kilometri la oră

O atenționare meteo, de tipul Cod Galben, a fost emisă de meteorologi, pentru județul Alba, zona joasă.
Mai exact, în de la ora 12.00 până la ora 16.00, în zona mai sus menționată se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km pe oră.
Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate, mai transmit meteorologii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Un tânăr din Alba a comandat jocuri video, pe internet. Ce surpriză a avut când a venit curierul și de ce a sunat la poliție

Un tânăr din Vințu de Jos a comandat de pe internet, de la un alt tânăr din județul Bacău, mai multe jocuri video, pe care acesta le-a scos la vânzare. Mai exact tânărul din Alba a comandat jocuri în valoare de 200 de lei, dar când pachetul de curier a ajuns a avut parte de o surpriză.
În pachet nu se aflau jocurile pe care le-a comandat și drept urmare a apelat la oamenii legii.
În urma plângerii, potrivit IPJ Alba, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au identificat un tânăr de 19 ani, din Buhuș, județul Bacău, ca persoană bănuită de înșelăciune.
Acesta i-ar fi promis tânărului din comuna Vințu de Jos că o să-i livreze jocurile, contra sumei de 200 de lei, dar i-ar fi trimis produse diferite față de cele comandate.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.
sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
LISTA afecțiunilor pentru care te poți adresa direct medicului specialist, fără bilet de trimitere de la medicul de familie

O parte dintre medicii de familie din țară nu mai au bilete de trimitere de câteva zile, din cauză că la casele de asigurări de sănătate, de unde medicii le cumpără, nu se mai găsesc tipizate de vânzare. În acest context și nu numai, este bine de știut că există o listă de peste 50 de afecțiuni pentru care vă puteți prezenta direct la medicul specialist, în ambulatoriu, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
Lista afecțiunilor pentru care vă puteți prezenta direct la medicul specialist, în ambulatoriu, fără bilet de trimitere de la medicul de familie, se găsește pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Lista a fost semnalată public de Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.
”Criza tipizatelor s-a rezolvat, dar s-a rezolvat cu biletele de trimitere. Au sosit de la Imprimerie. S-au dat însă raționalizat, ca să ajungă la toți… Nu ne mai facem bine” completează Sandra Alexiu, într-o postare pe Facebook.
Lista celor peste 50 de afecțiuni care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, fără bilet de trimitere:
1. Infarct miocardic şi Angină pectorală instabilă
2. Malformaţii congenitale şi boli genetice
3. Boala cronică de rinichi – faza predializă
4. Insuficienţă cardiacă clasa III – IV NYHA
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
7. Aplazia medulară
8. Anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare
9. Trombocitemia hemoragică
10. Histiocitozele
11. Telangectazia hemoragică ereditară
12. Purpura trombopenică idiopatică
13. Trombocitopatii
14. Purpura trombotică trombocitopenică
15. Boala von Willebrand
16. Coagulopatiile ereditare
17. Boala Wilson
18. Malaria
19. Tuberculoza
20. Boala Addison
21. Diabet insipid
22. Boli psihice (grup diagnostic schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, grup diagnostic tulburări ale dispoziției, autism, ADHD, boli psihice la copii)
23. Miastenia gravis
24. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian
25. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
26. Risc obstetrical crescut la gravide
27. Astm bronşic
28. Glaucom
29. Statuspost AVC
30. Boala celiacă la copil
31. Boala cronică inflamatorie intestinală (boala Crohn şi colita ulceroasă)
32. Sindromul Schwachmann
33. Hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imunomodulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici
34. Boala Hirschprung
35. Bolile nutriţionale la copii (malnutriţia protein-calorică la sugar şi copii, anemiile carenţiale până la normalizare hematologică şi biochimică) şi obezitatea pediatrică
36. Bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative
37. Scleroza multiplă
38. Demenţe degenerative, vasculare, mixte
39. Starea posttransplant
40. Insuficienţa renală cronică – faza de dializă
41. Bolile rare prevăzute in Programele naționale cu scop curativ
42. Afecţiuni oncologice şi oncohematologice
43. Diabetul zaharat cu sau fără complicaţii
44. Boala Gaucher
45. Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism
46. Degenerescenta maculară legată de vârstă (DMLV)
47. Boala Cushing
48. Paraliziile cerebrale infantile
49. Epilepsia
50. Boala Parkinson
51. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever
52. Afecţiuni ale copilului 0 – 1 an
53. Anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 – 18 ani
54. Vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 – 18 ani
55. Afecţiuni ale aparatului lacrimal (0 – 3 ani)
56. Infarctul intestinal operat
57. Arteriopatii periferice operate
58. Insuficienţă respiratorie cronică severă
NOTA 1: Prezentarea la medicul/medicii din specialitatea / specialitățile care tratează afecțiunile de mai sus se face direct fără bilet de trimitere.
NOTA 2: Medicul de specialitate trebuie să informeze, cel puțin o dată pe an, medicul de familie prin scrisoare medicală dacă au intervenit sau nu schimbări în evoluţia bolii şi în atitudinea terapeutică.
NOTA 3: Pentru bolile cronice pentru care se face management de caz, prezentarea la medicul de specialitate se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe care este evidenţiat management de caz.
sursa: site CNAS, Facebook Sandra Alexiu, sursa foto: arhivă, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ADMINISTRATIE
Orașul Abrud va avea o creșă de 12 milioane de lei. Câmpeni și Teiuș, lăsate momentan pe dinafară

Ministerul Dezvoltării va finanța construcția a 9 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, care vor intra, în curând, în procedură de licitație publică, în vederea identificării constructorului, a anunțat ministrul Cseke Attila.
Deși era inițial vorba despre 3 creșe în Alba, câte una la Abrud, Câmpeni și Teiuș, doar cea de la Abrud a primit finanțare, cel puțin deocamdată.
Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a spus că are speranțe că și creșa pentru care a depus finanțare orașul pe care îl conduce, va fi aprobată într-o etapă ulterioară. ”Am văzut că nu suntem și am sunat imediat să întreb, mi s-a spus că urmăm și noi” a spus Hălălai.
Creșele vor beneficia de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și un spațiu de joacă amplu, în aer liber, a precizat ministrul dezvoltării.
Primarul din Abrud, Cristian Albu, a declarat pentru Alba24 că în prezent primăria se ocupă cu viabilizarea terenului pentru construcție, situat în zona fostei unități militare din oraș.
Creșa va găzdui 4 grupe a câte 10 copii și va costa aproximativ 12 milioane de lei. Investiția este foarte importantă, în condițiile în care în oraș mai există doar o creșă, care funcționează în cadrul unei grădinițe.
În municipiul Sibiu va fi construită o creșă mare, în Dărmănești (jud. Bacău), Hărman și Zărnești (jud. Brașov) – câte o creșă medie, iar 5 creșe mici vor fi finanțate în Agigea și Murfatlar (jud. Constanța), precum și în Abrud (jud. Alba), Geoagiu (jud. Hunedoara) și Dumbrăveni (jud. Vrancea).
După primele 79 de creșe care au fost aprobate pentru construcție, acum numărul creșelor care vor putea fi construite crește cu încă o creșă în municipiu, 5 în orașe și 3 în comune, a precizat ministrul dezvoltării.
Foto: simulare MLDPA – creșă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News