Actualitate
9-10 mai: Simpozionul ISSTA 2016 „Tinerii în Biserică şi în Societate” Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia
După cum se știe, anul 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” şi ca ”An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericești la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.
Urmând unei tradiții de peste un deceniu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizează, ca de fiecare dată la început de primăvară și în perioada pascală, Simpozionul Internațional1 cu tema: „Tinerii în Biserică și în Societate”, eveniment care se va bucura de prezența unor personalități marcante din domeniul disciplinelor socio-umane: teologie, filozofie, medicină, sociologie, istorie, psihologie,bioetică, filozofie medicală, etică economică, etică socială și politică.
Simpozionul va debuta luni, 9 mai 2016, la ora 9.00, cu slujba de Te-Deum în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, urmată, la ora 9.30, de salutul decanului facultății, Pr. Prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, de cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, de salutul oficialităților albaiuliene și de cuvântul domnului rector, Prof. univ. dr. Daniel Breaz.
Ca și în anii precedenți, vor exista în cele două zile ale simpozionului două sesiuni în plen, în prima parte a zilei și două sesiuni pe ateliere de lucru, în a doua parte a zilei. Vor fi patru paneluri de lucru în care invitații se vor împărți potrivit preocupărilor și intereselor proprii: Primul panel – Teologia Bisericii Ortodoxe în dialog cu tinerii; al doilea panel – Ajutorarea tinerilor noștri la dobândirea discernământului spiritual de care au nevoie înaintea provocărilor erei digitale; al treilea panel – Artele și funcția lor educativă și formatoare; Modele și pseudo-modele în viața tinerilor; al patrulea panel – Educația tinerilor între sacru și secular.
Simpozionul Internațional organizat de facultatea noastră, aflat la a XV-a ediție (9-10 mai 2016), reunește, la Alba Iulia, nume importante din domeniile mai sus menționate: ierarhi și teologi ai Bisericii noastre, profesori universitari din centre academice de renume din țară și din străinătate, oameni de cultură, monahi, clerici și studenți ai universității albaiuliene. Unii dintre invitați ne-au onorat cu prezența lor și la edițiile anterioare: PS Prof. Dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Prof. Dr. Gurie Georgiu, Episcopul Devei și Hunedoarei; Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte; Prof. Mark J. Cherry de la Universitatea ”St. Edward’s” din Austin, Texas, SUA; Prof. Ana S. Iltis, Directorul Centrului de Bioetică și profesor de filozofie la ”Wake Forest University” din SUA; Prof. Corinna Cornelia Delkeskamp-Hyes de la Centrul Internațional de Studiiîn Filozofie și Medicinădin Freigericht, Germania; Prof. Taudeusz Lewicki, de la Universitatea Pontificală Salesiană din Roma, Italia; Domnul Daniel Munteanu, de la Universitatea din Bamberg, Germania,în timp ce alți invitațisunt nume noi: PS Dr. Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; Prof. Porzia Quagliarella de la Institutul de Studii Religioase „San Nicola, Il Pellegrino” din Bari, Italia; Prof. Mariyan Stoyadinov, Prodecan al Facultății de Teologie „Sfinții Chiril și Metodiu” din cadrul Universității din Târnovo, Bulgariași Doamna Prof. Klara Toneva, de la Facultatea de Teologie din Sofia, Bulgaria.
Partenerii Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei; Episcopia Devei și Hunedoarei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Consiliul Județean Alba; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Institutul de Studii Ecumenice „San Bernardino” din Veneția; Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).
În a doua zi a Simpozionului (10 mai 2016), la ora 12,00, va avea loc un eveniment academic de excepție: acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” domnului profesor Mark J. Cherry, de la ”St. Edward’s University”, Austin, Texas, USA.
Studiile şi cercetările de etică şi bioetică ale profesorului Mark J. Cherry au darul de a fi deopotrivă călăuze şi revelații științifice într-o lume în care dorința de a trăi şi de a face bani întâlnește într-un „nod gordian” drepturile personale, etica medicală, socio-politică și economică împreună cu principiile evanghelice care stau la temelia societății moderne. Muncind asiduu ca editor la Journal of Medicine and Philosophy (Oxford University Press), Senior Editor asociat al revistei Christian Bioethics (Oxford University Press) şi editor-șef la HealthCare Ethics Committee Forum (Springer); fondator şi co-editor al colecţiei The Annals of Bioethics (Routledge) şi editor al colecției Philosophical Studies in Contemporary Culture (Springer), Mark J. Cherry a devenit unul dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News