Connect with us
Publicitate

Eveniment

A doua licitație pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Teiuș. Peste 960 de becuri, controlate prin telegestiune

Publicat

Modernizarea sistemului de iluminat public din Teiuș a fost scoasă din nou la licitație de Primărie, după ce prima procedură lansată în luna iunie a fost anulată. Reabilitarea integrală a sistemului de iluminat actual – pe o lungime de peste 29 de kilometri – va include, printre altele, înlocuirea și suplimentarea corpurilor de iluminat și implementarea unui sistem de telegestiune, pentru reducerea consumul de energie electrică și a emisiilor de CO2 cu cca. 71%.

Fiecare corp de iluminat va putea fi pornit/oprit sau să i se regleze intensitatea luminoasă atât în mod automat, conform unor programe prestabilite și / sau a unor senzori, cât și în mod manual. De asemenea, sistemul de telegestiune va permite reglarea fluxului luminos pe grupuri de corpuri de iluminat (spre exemplu pe străzi sau zone). 

Primăria Teiuș a lansat marți, 1 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a iluminatului public în oraș.

Valoarea totală estimată este de 3.016.161,64 de lei, fără TVA. 

Citește și Sistem modern de iluminat public, la Teiuș. Fiecare aparat va putea fi controlat individual, printr-un sistem de telegestiune

Reamintim faptul că prima licitație a fost lansată la începutul lunii iunie 2020 și avea o valoare estimată de 2.761.393,08 lei, fără TVA. Potrivit SEAP, procedura a fost anulată o lună mai târziu, pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Din cauza aparitiei unor neconcordanțe între DALI și caietul de sarcini, precum și a intenției de a include în documentația de atribuire a licențelor (softurilor) s-a decis anularea procedurii, urmând ca procedura să fie reluată cât mai curând posibil”.

Sistemul de iluminat public din Orașul Teiuș a fost reabilitat în urmă cu cca. 15 ani și extins în fiecare an de către Serviciul de iluminat existent la nivelul Primăriei Orașului Teiuș. Potrivit DALI, în aceste conditii nu mai pot fi asigurate nivelele de iluminare recomandate de normele europene actuale. În prezent, serviciul de întreţinere a sistemului de iluminat din orașul Teiuș, constă în simple înlocuiri de lămpi şi componente ale aparatajului electric (balasturi sau ignitere), la solicitarea autorității publice locale.

Potrivit proiectului propus, se vor demonta cele 861 de aparate de iluminat vechi – necorespunzătoare, existente la nivelul orașului, și se vor înlocui cu aparate de iluminat tehnologia LED folosindu-se rețeau electrică existentă. Se vor monta 957 de aparate de iluminat stradale noi cu LED-uri, IP 66, pe stâlpii existenți.

Rezultate așteptate după finalizarea lucrărilor

– Consum anual de energie primară în iluminat public scăzut de la 373.512,71 kwh/an valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 108.352,86 kwh/an valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului.

– Gazele cu efect de sera scăzute de la 87,80 echivalent tone de CO2 valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 25,47 echivalent tone de CO2 valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului.

– Lungime sistem iluminat public modernizat în suprafață totală de 29.848 ml – valoarea indicatorului la începutul și la finalul implementării proiectului.

– Nivel de iluminare mediu crescut, astfel:

  • P5: de la 2,5 lx valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la o valoare a indicatorului de 3 – 4,5 lx la finalul implementării proiectului;
  • C5: de la 2,59 lx valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la o valoare a indicatorului de 7,5 lx la finalul implementării proiectului.

– Nivel de luminanță medie menținută minimă crescută, astfel:

  • M3: de la 0,34 cd/mp valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 1 cd/mp, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului;
  • M4: de la 0,35 cd/mp valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 0,75 cd/mp, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului;
  • M5: de la 0,25 cd/mp valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 0,5 cd/mp, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului.

– Numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect crescut de la 861, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 957, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului.

– Numărul de puncte luminoase controlate prin telegestiune crescut de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului, la 957, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate