Eveniment
A fost aprobat protocolul de fuziune dintre PDL și PNL. Noul partid se va numi PNL. Are ca semn o săgeată în cerc cu 12 stele
Protocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL a fost aprobat. Prevede că partidul rezultat se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-n pătrat cu colţurile rotunjite. Până la următoarele alegeri în termen, PNL va funcţiona confortm dispoziţiilor tranzitorii din statutul noului partid. Astfel PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal și al Partidul Național Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru și galben, potrivit proiectului de statut al noului partid, document ce a fost aprobat de Convenția Națională Extraordinară (CNE) a PDL și de Congresul Extraordinar (CE) al PNL și validat într-o ședință comună a delegațiilor cu drept de vot prezenți la cele două reuniuni politice.
Candidatul la funcţia de preşedinte al României va fi desemnat de la unul dintre cele două partide, iar candidatul la funcţia de prim-ministru va dfi desemnat de către celălalt partid. Protocolul a fost votat cu un vot împotrivă şi două abţineri.
Protocolul de funcţionare a Alianţei Creştin Liberale aprobat prevede că PDL şi PNL au convenit constituirea alianţei electorale Alianţa Creştin liberală PNL PDL, iar semnul electoral al acesteia este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra căruoa se află acronimul ACL.
Obiectivul acestei Alianţei este participarea cu un candidat şi un program comun la alegerile prezidenţiale, candidat care va fi desemnat în urma unor cerecetări sociologice, de către Delegaţia Permanentă a PNL şi Biroul Permanent Naţional al PDL.
Conducera operativă a Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohanis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.
„În acțiunea sa politică, PNL, ca partid de centru-dreapta, membru al Partidului Popular European, urmărește respectarea valorilor universale ale libertății și demnității umane și a valorilor tradiționale ale poporului român, precum și reprezentarea ideilor și valorilor dreptei democratice românești. Deviza PNL este ‘Prin noi înșine în Europa'”, se arată în proiectul statutului noului partid.
Potrivit acestuia, PNL are următoarele organisme de conducere: Convenția Națională (CON), Consiliul Național (CN), Colegiul Director Național (CDN) și Biroul Politic Național (BPN).
CON este organismul suprem de conducere al PNL, unica instanță care stabilește linia politică generală a partidului, alege moțiunea care va da președintele partidului, președinții Comisiei Naționale pentru Statut și Regulamente (CNSR), Curtea de Arbitraj (CA) și Comisia Națională de Revizie și Cenzori (CNRC) și adoptă statutul. CON se întrunește o dată la patru ani, la convocarea CN.
Consiliul Național este organismul de conducere, decizie politică și organizatorică al PNL în perioada dintre Convențiile Naționale.
Colegiul Director Național este organismul de conducere al activității PNL în perioada dintre ședințele CON și este format din membrii BPN, președinții organizațiilor de nivel județean și trezorierul partidului.
Biroul Politic Național (BPN) este organismul permanent de conducere a activității partidului între două ședințe consecutive ale CDN și are ca principală atribuție organizarea și conducerea întregii activități interne și internaționale a partidului între două ședințe consecutive ale Consiliului Național.
BPN are în componență președintele partidului, patru prim-vicepreședinți responsabili pe domeniile: strategii politice, comunicare, mediul de afaceri și societatea civilă, relații internaționale, un secretar general, 28 de vicepreședinți, trei secretari generali-adjuncți, 29 de secretari executivi, liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României și Parlamentul European, președinții la nivel național al organizațiilor interne.
Membrii BPN sunt aleși prin vot secret în cadrul unei primei ședințe a Consiliului Național convocată după CON.
Proiectul de statut precizează și că la nivel național se organizează Biroul de presă al PNL (PRES PNL). Pe lângă PNL vor funcționa Institutul de Studii Populare (ISP) și Institutul Liberal I.C.Brătianu (ILB).
Conform proiectului, prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017. „În perioada de la aprobarea prezentului statut până la prima ședință a CN de după alegerile prezidențiale din 2014 conducerea la toate nivelurile se va asigura în mod paritar, prin comasarea în mod corespunzător a organismelor respective”, potrivit proiectului de statut.
De asemenea, structurile naționale de conducere tranzitorii sunt compuse din: doi copreședinți, Biroul Politic Național, Colegiul Director Național, Consiliul Național. Copreședinții sunt președinții fostului PDL și al fostului PNL.
Biroul Politic Național va fi compus, potrivit proiectului, dintr-un număr egal de membrii proveniți din cele două partide care fuzionează, conform protocolului de fuziune și anexelor la acesta.
Colegiul Director Național va cuprinde la rândul său Biroul Politic Național al PNL și Colegiul Director Național al PDL.
Consiliul Național care va funcționa tranzitoriu va fi format din membrii de drept ai CNC PDL și membrii Delegației Permanente Naționale a PNL la care se adaugă un număr de reprezentanți ai filialelor teritoriale PNL până la concurența cu numărul necesar pentru reprezentarea paritară în acest organism.
Proiectul de statut mai prevede că modalitatea de funcționare și modul de reprezentare la nivelul structurilor județene și locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotărârea Consiliului Național în prima ședință de după alegerile prezidențiale din 2014, conform unor criterii care să țină cont de ponderea celor două partide la nivel județean și local.
sursa: mediafax, agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News