Actualitate
A murit cascadorul Szobi Cseh. La vârsta de 71 de ani, a încetat din viaţă. Mesajul prietenului său, Lae Dreghici
Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu. Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial. Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.
Vestea trecerii în nefiinţă a actorului a ajuns şi la prietenul său, Nicolae Dreghici, binecunoscutul cascador din Alba Iulia. AICI: VIDEO Momentul în care Lae Cascadorul sare cu mașina, la 71 de ani
“Mă leagă foarte multe de Szobi Cseh, practic este părintele meu profesional. Atunci când mergeam la filmări ca să facem cascadorii pentru filmele din Bucureşti stăteam la el, iar el, când venea în zonă, stătea la mine. Sunt profund întristat de această veste. Este o mare pierdere pentru noi toţi, cei din această branşă şi nu numai. Dumnezeul să-l ierte!”, a declarat cascadorul Lae Dreghici din Alba Iulia, pentru Alba24.ro.
Dreghici îşi aminteşte şi momente în care Szobi Cseh a fost cel care l-a sprijinit în carieră. La 18 ani, când s-a hotărât să meargă la Bucureşti, “stăteam la Buftea zile în şir şi nimeni nu mă băga în seamă. Cineva mi-a dat o adresă şi un număr de telefon care nu existau… Dar m-am întâlnit cu Szobi Cseh, iar el m-a asigurat că mă va chema la filmări. Şi-a ţinut promisiunea. Primul film în care am apărut a fost <Munţi în flăcări – 1948>. A urmat seria <Mărgelatu>, <Semnul şarpelui>”.
Cascadorul Szobi Cseh a murit, vineri, în jurul orei 3.00, după o grea suferinţă, la Institutul Clinic Fundeni, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat remis Mediafax, Carmen Orban, managerul institutului.
A fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală.
A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.
În 2012, Szobi Cseh a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la coloană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.
Anul trecut, cascadorul a fost din nou internat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferinţă hematologică gravă. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, din cauza unei stări febrile cauzate, probabil, de o infecţie, după cum au declarat la momentul respective surse medicale.
Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.
Filmele în care a jucat Szobi Cseh:
– Dacii (1967) – debut
– Împuşcături pe portativ (1967) – Sportivul
– Die Lederstrumpferzählungen („Ultimul mohican” (Povestirile lui Ciorap-de-piele)), episodul „Das Fort am Biberfluß” (Fortul de la Râul Castorului) (1969) – Pfeilspitze („Vârf de săgeată”)
– Mihai Viteazul (1971)
– Un comisar acuză (1974)
– August în flăcări (1973) – film TV
– Buzduganul cu trei peceţi (1976) – Preda Buzescu
– Profetul, aurul şi ardelenii (1978)
– Burebista (1980)
– Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981)
– Grăbeşte-te încet (1981)
– Trandafirul galben (1982) – Buză de iepure
– Ochi de urs (1983)
– Misterele Bucureştilor (1983) – Buză de iepure
– Masca de argint (1985) – Buză de iepure
– Colierul de turcoaze (1986) – Buză de iepure
– Totul se plăteşte (1987) – Buză de iepure
– Martori dispăruţi (1988)
– Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993)
– Inimă de ţigan (2007) – serial TV – Sanyi
sursă: mediafax
sursa foto: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News