Actualitate
Acceptarea plăţii cu cardul, obligatorie de la începutul anului. Condiţii pentru societăţi comerciale şi instituţii publice
Persoanele juridice ce efectuează activități de comerț cu amănuntul şi au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 euro sunt obligate, de la 1 ianuarie, să accepte încasări cu cardurile de debit sau de credit.
Măsura a fost stabilită prin Legea 209/2016 pentru modificarea şi completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în 14 noiembrie, în Monitorul Oficial.
Astfel se lărgește sfera firmelor care pot accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit. Băncile sunt obligate să asigure infrastructura necesară magazinelor pentru noile operaţiuni.
Acești operatori economici pot să acorde ”avansuri în numerar”, în sumă de până la 200 lei, dacă semnează acorduri de acest fel cu instituții financiare. Dacă disponibilul nu este suficient pentru a acoperi solicitarea clientului, acesta va primi doar suma disponibilă.
Operatorii economici pot solicita un comision din valoarea avansului acordat, ce nu poate depăși procentul de 1%.
Băncile acceptante de carduri au obligația de a instala terminalele de plată în maxim 30 de zile de la data solicitării. Terminalele vor fi instalate în locurile indicate de operatorii economici, conform contractelor încheiate cu instituțiile financiare.
Operatorii ce acordă avansuri vor afișa vizibil semnul de acordare a acestui avans, respectiv comisionul solicitat.
Neimplementarea sistemului de încasare prin card de către operatorii care au această obligație reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Refuzul băncilor de a amplasa terminalele privind încasarea cu cardul este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Finanțelor Publice după consultarea BNR, va emite normele de aplicare.
De asemenea, potrivit noii legislaţii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe și amenzi sunt obligate să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de credit și debit. Prevederea este inclusă în Legea pentru modificarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
Vezi şi Instituțiile publice, obligate să accepte și plata cu cardul. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
surse: legestart.ro, digi.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News