EVENIMENT
Accidentul aviatic din Apuseni: Ce au făcut Ponta şi Băsescu după prăbuşirea aeronavei. Cum se desfăşoară ANCHETA
Derularea evenimentelor imediat după prăbuşurea avionului de mici dimensiuni în Munţii Apuseni, în 20 ianuarie, în urma căruia Adrian Iovan şi Aura Ion şi-au pierdut viaţa este în continuare în atenţia opiniei publice. În timp ce asupra modului în care au acţionat forţele de intervenţie încă mai sunt discuţii, vă prezentăm în continuare cum au reacţionat preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, care au aflat despre accident la câteva minute de la producerea acestuia.
Cei doi lideri ai statului nu şi-au întrerupt activitatea programată pentru luni, dar au solicitat să fie informaţi periodic, potrivit gândul.info.
Premierul Victor Ponta a fost prezent la o emisiune în studioul unei televiziuni din Bucureşti, de la ora 20.00 şi de la ora 22.00, la o întâlnire neoficială cu jurnalişti acreditaţi PSD, într-un restaurant din Capitală. Anterior, nu a făcut vreo declaraţie publică referitoare la accidentul aviatic din Apuseni. În timpul emisiunii TV, a dezvăluit că a încercat să obţină informaţii de la miniştrii Radu Stroe (MAI) şi Mircea Duşa (MApN) şi că a aflat, la ora 20.07, de la Raed Arafat, că răniţii erau în viaţă. Nu a făcut precizări despre o eventuală celulă de criză, cid oar despre faptul că există “coordonator” de la ISU. La ora 21.21, a anunţat că a primit SMS prin care a fost informat că persoanele implicate în accidentul aviatic au fost găsite.
După ora 22.00, în timpul întâlnirii cu jurnaliştii, a evitat să comenteze despre acest eveniment, chiar dacă i-au fost adresate mai multe întrebări cu acest subiect. A fost anunţat despre decesul pilotului Iovan, în jurul orei 22.30, însă nu a făcut precizări şi a continuat conversaţia pe alte teme, potrivit gândul.info. Abia miercuri, pe baza raportului întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea, a anunţat deciziile de înlocuirea din funcţie a secretarului de stat MAI Cătălin Chiper şi solicitările de demiteri din posturi a şefului ROMATSA, Aleodor Frâncu şi a directorului de operaţiuni, dar şi a şefului STS, Marcel Opriş. Demisia celor şefi ROMATSA a fost confirmată miercuri, la fel şi cea a şefului IGSU, Ion Burlui. Joi, a fost oficializată demisia ministrului de Interne, Radu Stroe.
Preşedintele Traian Băsescu se afla, luni, în Israel, într-un periplu programat la Locurile Sfinte din Ierusalim. Din delegaţie a făcut parte şi directorul SRI, George Maior şi directorul SPP, Lucian Pahonţu. Preşedintele nu a făcut nicio precizare despre accident, în timpul acestei vizite. La ora producerii accidentului, se afla într-un hotel din Ierusalim, iar ulterior s-a întâlnit cu Patriarhul Teofil, la Patriarhia Ierusalimului şi a vizitat Biserica “Sfântului Mormânt” şi Zidul Plângerii. Când în ţară se vehiculau informaţii contradictorii despre localizarea şi găsirea persoanelor implicate în accident, Traian Băsescu se afla la un dineu de stat oferit de preşedintele Shimon Peres. A răspuns jurnaliştilor abia a doua zi, marţi, în jurul orei 15.00, în timpul unei întâlniri cu românii din Teritoriile Palestiniene: “Dacă eu nu ştiu decât că a fost un accident, ce vreţi să spun?”, a răspuns preşedintele. Întors în ţară, a trimis coroane de flori la mormintele celor două persoane care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului, însă nu a făcut vreo declaraţie publică. Surse oficiale au explicat însă pentru Gândul că preşedinţia a demarat, de miercuri, propriile verificări.
Potrivit datelor oficiale, comanda întregii operaţiuni de salvare a fost transferată la ISU Alba, însă în alte cazuri de acest gen, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a constituit, în primele momente, sub conducerea ministrului de Interne, respectiv a premierului. De asemenea, potrivit legislaţiei, trebuia să fie constituit un centru operativ la Ministerul Transporturilor. În ceea ce priveşte implicarea SRI în operaţiuni, potrivit precizărilor oferite pentru Gândul de către preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, “ISU, poliţie, jandarmi, SRI, toţi au plecat în 2 minute de când s-a dat alerta”.
Cum se desfăşoară ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni
”Paşii următori vor presupune elaborarea rapoartelor medico-legale care au fost ordonate de către procurori pentru fiecare din victimele accidentate. De asemenea, realizarea expertizei tehnice-judiciare care a fost dispusă de către procuror, audierea tuturor persoanelor care cunosc despre faptă, audierea martorilor. De asemenea, ridicarea documentelor care sunt relevante cu referire la comunicările care au avut loc între diverse categorii de persoane şi în final vom putea face o evaluare a probaţiunii şi vom putea da o soluţie corectă în cauză. De regulă, în cazurile de accidente aviatice, constatăm că rapoartele de expertiză sunt depuse după câteva luni. S-ar putea să fie un caz în care inspectorii să facă mai rapid o părere, dar de regulă ei sunt foarte meticuloşi şi desfăşoară o activitate laborioasă pentru a corobora toate aspectele care sunt acolo. Poate solicită şi anumite analize care să se facă la anumite laboratoare, de la caz la caz după particularităţile dosarului, şi în final vor face raportul. De regulă, durează câteva luni un raport bine documentat”, a spus procurorul şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, pentru Mediafax.
surse: gândul.info, mediafax
Citește și VIDEO: FILMARE AERIANĂ de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.