Actualitate
Activitatea fizică şi nutriţia sănătoasă la copiii şi adolescenţii din România, în atenţia autorităţilor judeţene
Ministerul Sănătăţii din România şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu implementează proiectul Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii si adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică. Judeţul Alba se alătură proiectului.
Ţinând cont de creşterea numărului de persoane supraponderale la nivel mondial şi european, şi mai ales de tendinţele îngrijorătoare ale acestui fenomen la copii şi adolescenţi, pentru a gestiona această problemă de sănătate publică într-o manieră eficace si durabilă, autorităţile din România au conceput acest proiect pentru dezvoltarea unor politici de prevenţie primară, bazate pe dovezi. Promotorul acestui proiect este Ministerul Sănătăţii, iar partenerii instituţionali sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România şi Institutul de Sănătate Publică din Oslo.
Acţiunile vizează doi dintre cei mai importanţi factori de protecţie pentru majoritatea bolilor cronice din România (afecţiuni cardio-vasculare, diabet, cancer) şi anume nutriţia sănătoasă şi activitatea fizică.
Proiectul conţine patru componente: cercetare, campanie de promovare în vederea schimbării comportamentelor, dezvoltare instituţională şi componenta juridică.
În cadrul proiectului se vor întocmi rapoarte ale cercetărilor, se vor realiza ghiduri de intervenţie pentru diferitele tipuri de profesionişti, se vor face parteneriate inter-instituţionale la nivel judeţean şi planuri judeţene pentru adoptarea unei nutriţii sănătoase şi a activităţii fizice de către copii si tineri.
Discuţii despre sănătate, nutriţie şi sport, la Alba Iulia
În data de 25 ianuarie 2011, se desfăşoară, la Alba Iulia, masa rotundă Parteneri pentru sănătate: cum să investim în păstrarea sănătăţii populaţiei judeţului nostru.
Printre invitaţi se află reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Alba Iulia, Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Alba, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Alba, reprezentanţi ai medicilor şcolari.
Proiectul este implementat în România în perioada august 2009 – aprilie 2011 si are un buget de 1.530.000 euro, din care 1.300.000 euro reprezintă finanţare a Guvernului Norvegiei, prin fonduri ale Programului Norvegian de Cooperare şi 250.000 euro reprezintă cofinanţare din partea Ministerului Sănătăţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News