Connect with us
Publicitate

Educație

Admitere la liceu. Ligia Deca: Proiectul legii învățământului păstrează varianta bazată pe examene

Publicat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că nu s-au produs modificări în proiectul legii învăţământului preuniversitar analizat, joi, în şedinţa de guvern, referitor la admiterea la liceu, precizând că a fost păstrată varianta prezentată iniţial, pe 27 februarie, la Ministerul Educaţiei.

Ea a răspuns astfel întrebată dacă a avut discuţii cu sindicatele legate de propunerea lor făcută recent, aceea ca examenul de admitere la liceu să fie compus din cinci examene cu noţiuni de la mai multe materii, potrivit Agerpres.

„Propunerea a venit în cursul zilei de ieri (miercuri – n.r.), în scris, propunerea nu a fost ridicată în cadrul discuţiilor din Comisia de dialog social, organizată luni.

Deci, nu a putut fi discutată cu toţi actorii, în acel context, şi am primit astăzi o reacţie din partea Consiliului Naţional al Elevilor şi al Federaţiei Părinţilor, care spun că nu ar susţine o astfel de variantă.

În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admiterea la liceu, după Evaluarea Naţională, pentru profilurile unde există concurenţă”, a declarat Ligia Deca într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

​Variată de admitere la liceu în limita a 60% din locurile pe profilurile cu concurență dă de fapt două șanse fiecărui elev, a spus joi Ligia Deca, ministrul educației.

„Chiar dacă un copil ar avea o zi prostă în ziua de admitere, el are șansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate, pe baza notelor de la Evaluarea națională”, susține Ligia Deca.

Elevii de clasa a VIII-a vor da Evaluarea Națională la matematică, limba și literatura româna și, după caz, limba maternă.

Ulterior, cei care doresc vor putea susține admitere la liceele care organizează examen pentru cel mult 60% din locurile de la cele mai căutate profiluri, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, luni, când a prezentat noile legi ale educației.

Elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 vor putea susține, la finalizarea ciclului gimnazial, admitere la liceele care decid să organizeze astfel de examene.

Ceea ce înseamnă că admiterea la liceu s-ar putea da pentru prima dată în 2028.

Evaluarea Naţională va rămâne în formula de până acum, cu probe scrise la matematică, limba şi literatura română sau limba maternă. Toți elevii vor da Evaluarea Națională.

Abia apoi au loc eventualele examene de admitere.

Controverse legate de titularizare

Declarațiile Ligiei Deca, inițiatoare de noi legi ale educației, cu privire la titularizare. Jurnalista postului Euronews România a întrebat de ce a ales păstrarea titularizării în lege, prin care profesorii rămân legați de locul pe care îl ocupă la catedră, pe care îl pot și rezerva ulterior dacă ocupă o funcție publică?

Ligia Deca, ministra Educației:

”Această formulă de titularizare asigură o stabilitate în profesie, pe care o vedem în majoritatea statelor Uniunii Europene. Unul dintre avantajele majore ale profesiei didactice este această stabilitate.

Știm cu toții că din alte puncte de vedere profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți și am considerat ca împreună cu stimulentele din punct de vedere financiar pe care legile le prevăd, împreună cu o formare mai bună și o selecție mai bună a cadrelor debutante, trebuie să asigurăm și această stabilitate, inclusiv pentru binele copiilor” a spus Deca, citată de Edupedu.ro.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate