Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADMITERE MAGISTRATURĂ 2019: Jumătate dintre candidaţii din Alba au rămas în concurs. Vineri, rezultatele după a doua probă

Publicat

justitie

Jumătate dintre candidaţii din Alba înscrişi la examenul de admitere în magistratură, sesiunea din acest an, au trecut de prima probă eliminatorie, testul grilă de verificare a cunoştinţelor de drept. Duminică s-a desfăşurat a doua probă, cea a raţionamentului logic, iar rezultatele vor fi făcute publice vineri. Candidaţii care promovează primele două probe intră în a doua etapă a examenului, interviul.

În listele publicate de INM apar 10 candidaţi dintre cei 19 din judeţul Alba, înscrişi iniţial, care au susţinut proba de raţionament logic şi astfel au promovat şi prima probă. AICI, lista candidaţilor admişi după proba eliminatorie de testare a cunoştinţelor de drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal.

În această sesiune, sunt vacante 48 de posturi de judecător şi 34 de procurori. Pe liste se regăseşte doar un post de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş. Există însă posibilitatea ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să suplimenteze lista cu încă 325 de judecător şi 47 de procuror la nivel de ţară.

Pe listele suplimentare, sunt şase posturi în judeţul Alba, astfel:

Judecătoria Sebeş – 1 post

Judecătoria Cîmpeni – 1 post

Judecătoria Blaj – 1 post

Judecătoria Aiud – 1 post

Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud – 1 post

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni – 1 post

Concursul este organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii.

În 2 iunie a fost proba scrisă eliminatorie, test grilă cu 100 de întrebări, câte 25 din drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Fiecare răspuns corect valorează un punct şi sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.

În 16 iunie a fost testul grilă de verificare a raţionamentului logic – 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile şi 20 de întrebări supuse pretestării în condiţii de concurs, ale căror răspunsuri nu se punctează. În această etapă intră candidaţii admişi la testul grilă anterior, de verificare a cunoştinţelor juridice. Vor fi admişi candidaţii care răspund corect la minimum 30 de întrebări din cele 100 care se punctează.

Nota la prima etapă se calculează în raport cu următoarea pondere: 70% – testul grilă de verificare a cunoştinţelor juridice şi 30% – testul grilă de verificare a raţionamentului logic.

Sunt admişi în etapa a II-a, în ordine descrescătoare a notelor, candidaţii în limita numărului dublu de locuri scoase la concurs dacă acesta este mai mare de 100.

A doua etapă de examen este interviul, programat în perioada 28 iunie – 5 iulie, care constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Nota minimă de promovare a interviului este 7.

Nota de la concurs se calculează prin suma notelor de la cele două etape, în care 75% este luată în considerare nota de la prima etapă şi 25% interviul.

La concursul de admitere în magistratură s-au putut înscrie persoanele licenţiate în drept, cu vechime în specialitate de cel puţin 5 ani. Experienţa menţionată poate fi acumulată ca: foști judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile; personal de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional de Criminologie, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi din Institutul Naţional al Magistraturii (care este oricum asimilat judecătorilor şi procurorilor în ceea ce priveşte drepturile şi îndatoririle); avocați; notari; asistenți judiciari; consilierii juridici (chiar dacă nu sunt încriși în asociații profesionale, întrucât nu este obligatoriu prin Legea nr. 514/2003); personalul de probațiune cu studii superioare juridice; ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice; grefierii cu studii superioare juridice; persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului; cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat; magistraţii asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CALENDAR admitere magistratură 2019:

28 martie – 18 aprilie: depunerea cererilor de înscriere

20 aprilie – 6 mai: verificarea dosarelor candidaţilor de către comisia de admitere a concursului

6 mai: afişarea rezultatelor verificării dosarelor candidaţilor

7-8 mai: formularea contestaţiilor de către candidaţii respinşi

9-16 mai: soluţionarea contestaţiilor de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii

17 mai: afişarea listei finale a candidaţilor

2 iunie: test de verificare a cunoştinţelor juridice, la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal

3 iunie: depunerea contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare

4-5 iunie: soluţionarea contestaţiilor la barem

7 iunie: afişarea rezultatelor la proba eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice

10 iunie: publicarea motivării soluţionării contestaţiilor la barem

7-11 iunie: depunerea contestaţiilor împotriva punctajului obţinut la proba eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice

12 iunie: soluţionarea contestaţiilor

12 iunie: afişarea rezultatelor după soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva punctajului obţinut la proba eliminatorie de verificare a cunoştinţelor juridice

16 iunie: probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a raţionamentului logic

17-18 iunie: depunerea contestaţiilor la baremul de evaluare şi notare

18-20 iunie: soluţionarea contestaţiilor la barem

21 iunie: afişarea rezultatelor obţinute la testul grilă de verificare a raţionamentului logic

24 iunie: afişarea motivării soluţionării contestaţiilor la barem

21-25 iunie: depunerea contestaţiilor împotriva punctajului obţinut la proba eliminatorie de verificare a raţionamentului logic

26 iunie: soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva punctajului obţinut la proba eliminatorie de verificare a raţionamentului logic

26 iunie: afişarea rezultatelor obţinute în cadrul primei etape a concursului

28 iunie – 5 iulie: susţinerea interviului

8 iulie: afişarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax