ACTUALITATE
Agrometeo: Lucrările agricole se vor desfășura în bune condiții pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului
Lucrările agricole specifice de sezon se vor desfășura în bune condiții, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 4 – 10 aprilie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În perioada menționată va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, iar maximele aerului se vor încadra între 3 și 14 grade Celsius. De asemenea, temperaturile minime vor oscila între -6 și 5 grade Celsius, la nivelul întregii țări.
La nivelul solului agricol, la adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă va prezenta valori cuprinse între 3 și 12 grade Celsius, limite optime continuării însămânțărilor de primăvară, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent, îndeosebi în zonele de câmpie.
În plus, meteorologii estimează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), îndeosebi în zonele centrale, nordice și nord-vestice, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.
Din punct de vedere agrometeorologic, specialiștii ANM menționează că rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite moderate de apă în sol se vor menține în nordul Moldovei, centrul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului, nord-vestul și sudul Crișanei, local în estul și vestul Banatului.
În stratul de sol 0 – 20 cm (ogor), conținutul de apă va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, în timp ce în vestul Maramureșului, centrul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Moldovei, nord-vestul și sudul Crișanei, izolat în estul și vestul Banatului se va semnala seceta pedologică moderată.
Procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole se vor derula, în general, normal în majoritatea zonelor de cultură și ușor mai lent în zonele depresionare. Astfel, la culturile de orz și grâu de toamnă se vor înregistra, în continuare, fazele de răsărire, formarea frunzei a treia, înfrățire (30 – 100%) și alungirea paiului (10 – 30%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiță va parcurge fazele de înfrunzire (7 – 13 frunze) și alungire a tulpinii (10 – 50%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariția inflorescențelor (10 – 30%).
La speciile pomicole (cais, piersic, vișin) se va continua înmugurirea și dezmugurirea, în aproape toate plantațiile, iar la vița-de-vie, izolat, în depresiuni, se va continua starea de repaus vegetativ.
Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare etc.) se vor desfășura în bune condiții, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.
Specialiștii ANM recomandă pentru intervalul de prognoză 4 – 10 aprilie: pregătirea patului germinativ și continuarea însămânțărilor de primăvară pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK), verificarea vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiță) și controlul evoluției mugurilor de rod și a coardelor la vița-de-vie.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.