Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ajutoare pentru încălzire cu energie electrică, după anchetă socială: Vezi câți bani ar putea primi cei care nu au nicio sursă de căldură pe timpul iernii

Publicat

Familiile şi persoanele singure din Alba, care nu au posibilități de încălzire pe timp de iarnă, vor putea beneficia de ajutoare pentru încălzire cu energie electrică, între 48 şi 240 de lei, în urma unei anchete sociale, potrivit unui nou proiect de ordonanţă pus în dezbatere de MMFPSPV.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, care prevede menţinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, dar şi introducerea indicatorului social de referinţă ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri.

Proiectul mai prevede şi ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea, deşi veniturile sunt apropiate.

„Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel şi acoperirea creşterii de şase la sută a preţului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul pus în dezbatere publică.

Astfel, pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va varia între 20 şi 262 de lei, în funcţie de venituri, limitele acestora fiind de la până la 155 lei/membru de familie şi până la 615 lei/membru familie.

Proiectul de act normativ mai prevede şi introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.

„Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei/persoană, şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100 la sută şi 20 la sută dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lai/kwh, rezultă un ajutor maxim zilnic de circa opt lei”, se arată în nota de fundamentare.

Proiectul de ordonanţă mai prevede şi introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, dar şi introducerea anchetei sociale ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, în situaţiile în care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative prezentate.

„Ancheta socială va fi oblogatorie pentru solicitarea ajutorului de încălzire cu energie electrică, pentru a evita acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeaşi gospodărie sau pentru evitarea renunţării la un sistem de încălzire deja utilizat, disponibil şi pentru care au fost acordate ajutoare în sezoanele reci anterioare”, precizează iniţiatorii actului normativ.

Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, se propune plata lor la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului.

Din calculele făcute se estimează că, pentru perioada 2013-2014, va fi necesară suma de 556,8 milioane de lei, respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie – decembrie 2013 şi 386,5 milioane de lei pentru 2014.

Din suma necesară pentru acest an, 20 milioane de lei sunt pentru energie termică, 28,1 milioane pentru gaze naturale, 4,3 milioane de lei pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne.

Din suma estimată pentru anul viitor, 100 de milioane sunt necesari pentru ajutoarele pentru încălzirea termică, 140,5 milioane de lei pentru gaze naturale, 21,7 milioane pentru energie electrică şi 124,4 milioane pentru lemne.

„Având în vedere evoluţia ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei acordate din bugetul MMFPSPV, pentru anul 2013, sumele estimate a fi cheltuite cu acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pot fi suportate din bugetul actual. Pentru anul 2014, suma de 381,1 milioane de lei este echivalentă cu suma prevăzută în bugetul MMFPSPV pentru anul 2013”, se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până la 4 august.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement