Actualitate
Ajutoarele de încălzire ar putea fi extinse pentru alţi consumatori şi alte perioade ale anului. Propunere legislativă la Camera Deputaților
Parlamentarii propun extinderea ajutoarelor de încălzire acordate pe timpul iernii și în alte perioade ale anului, dar și pentru alte categorii de consumatori aflați în dificultate. Potrivit unui proiect legislativ care modifică Ordonanța de urgență nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, aceste ajutoare ar putea fi acordate prin hotărâre a consiliului local, în funcție de resursele proprii.
Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobată prin Legea nr. 92/2012, prevede că autoritățile administrației publice locale pot aproba, prin hotărâre a consiliului local, în funcție de resursele proprii, ajutoare pentru gazele naturale peste tranșele și procentele prevăzute în cazul utilizatorilor vulnerabili. De asemenea, se propune și extinderea acordării ajutorului pentru alți consumatori în dificultate, pe bază de regulament local și în condițiile legii.
Astfel, consumatorii care nu reuşesc să se descurce financiar vor depinde de administraţia publică locală, care, în funcţie de buget, va putea aproba extinderea acordării ajutoarelor pentru energie termică peste tranşele şi procentele prevăzute deja. Prin hotărâre a Consiliului local, se vor putea aproba astfel de ajutoare şi pentru consumatori aflaţi în dificultate. De asemenea, ajutoarele pot fi acordate pentru energie termică, pentru gaze naturale, pentru energie şi pentru combustibili solizi sau petrolieri.
Potrivit inițiatorilor, proiectul nu va genera cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Cu toate acestea, Guvernul nu susține propunerea legislativă, susținând că noile reglementări pot influenţa bugetele locale, prin creşterea cheltuielilor.
„În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 reglementează acordarea unor măsuri de protecție socială a populației prin acordarea de ajutoare lunare pentru acoperirea unei părți din cheltuielile aferente încălzirii locuinței în perioada sezonului rece. (…) Semnalăm că aplicarea prevederilor prezentei inițiative legislative se generează influențe asupra bugetul, în sensul creșterii cheltuielilor”, a transmis Guvernul.
Proiectul legislativ a fost prezentat marți, 29 martie, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și se află în dezbatere publică.
Totodată, dacă propunerea legislativă va fi adoptată, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice trebuie să reglementeze, în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, normele de aplicare a acestei noi legi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News