Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Cererile se depun la primării, din octombrie. Detalii pentru beneficiarii din Alba Iulia

Publicat

gaz natural Persoanele singure și familiile cu venituri mici au posibilitatea de a beneficia de ajutoare de stat pentru încălzirea locuinței, în timpul sezonului rece, conform legii. În acest sens, consumatorii vulnerabili trebuie să se adreseze primăriilor până la mijlocul lunii octombrie, iar pentru a obține ajutoarele, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, persoanele singure și familiile cu venituri mici care nu-și permit să acopere în totalitate cheltuielile pentru încălzirea locuinței (consumatori vulnerabili) pot cere de la stat ajutoare financiare.

Cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se pot ridica de la Sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, pe strada Bucovinei, nr. 3.
Formularele completate și actele necesare se vor depune individual, la Sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, în intervalul orar 8.00-16.00. Prima etapă pentru depunerea cererilor este din 15 octombrie.

Sunt patru tipuri de ajutoare sociale de acest tip:

– pentru încălzirea cu lemne, persoane cu venit minim garantat

– pentru încălzirea cu lemne (persoane care nu se încadrează în categoria de venit minim garantat, de exemplu pensionari care locuiesc în zone unde nu există alimentare cu gaz)

– pentru încălzirea cu energie electrică

– pentru încălzirea cu gaze naturale

„Ajutorul pentru încălzirea locuinței prevăzut de prezenta ordonanță de urgentă ca măsură de sprijin suportată din bugetul de stat se acordă numai familiilor și persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii”, se precizează în document.

Acesta se acordă doar pentru principalul sistem de încălzire folosit la domiciliu/resedință, pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni și combustibili petrolieri.

Cuantumul ajutorului depinde, în principal, de veniturile obținute de solicitanți. Concret, pentru obținerea ajutorului pentru energie termică, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 1,572 ISR (786 de lei) în cazul familiilor și 2,164 ISR (1082 de lei) în cazul persoanei singure. În cazul ajutorului pentru gaze naturale, a celui pentru energie electrică și a celui pentru combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure trebuie să fie de cel mult 1,230 ISR (615 lei).

Ajutoarele sunt date anual în sezonul rece, adică în perioada de cinci luni cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie. Iar pentru a le cere, consumatorii vulnerabili trebuie să se adreseze primăriilor până la data de 15 octombrie.

Autoritățile locale acceptă solicitările și după această dată, însă, în funcție de data depunerii, ajutoarele nu sunt acordate pentru întregul sezon rece. Mai exact, potrivit OUG nr. 70/2011, cererea poate fi depusă oricând, în intervalul 1 noiembrie – 31 martie, până la data de 20 a fiecărei luni. Astfel, o persoană singură care se adresează primăriei până în data de 20 decembrie, de exemplu, primește ajutorul începând cu luna decembrie. Dacă cererea este depusă după data de 20 a lunii decembrie, ajutorul este acordat începând cu luna ianuarie.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinței sunt acordate pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere referitoare la componenta familiei, veniturile acesteia și bunurile deținute, este precizat în OUG nr. 70/2011. Totuși, primarii solicită și prezentarea anumitor acte doveditoare.

„În vederea stabilirii dreptului, primarii solicită acte doveditoare care atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, precum și acte doveditoare privind locuința sau bunurile deținute de acestia, inclusiv în alte unități administrativ-teritoriale”, dispune actul normativ.

Actele trebuie depuse individual sau prin intermediul asociațiilor de proprietari/locatari la primăria localității în a cărei raza teritorială se găsește locuința solicitantilor. Stabilirea dreptului la ajutoarele pentru încălzirea locuinței se face prin dispoziție a primarului.

„Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței se realizează prin dispozitie a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dispozițiile pot fi emise fie individual, fie colectiv, caz în care vor fi aduse la cunoștința solicitantilor individual”, scrie în ordonanța de urgență.

Dacă, după depunerea documentelor doveditoare de către solicitanți, există suspiciuni, ajutoarele sunt acordate doar după ce serviciul public de asistență socială efectuează anchete sociale. În cazul ajutorului pentru energie electrică, ancheta este obligatorie.

Modelul cererii și declarației pe propria răspundere poate fi obținut direct de la primării.

Ajutoarele de încălzire sunt acordate în funcție de venitul net mediu lunar, iar la stabilirea acestuia sunt luate în calcul toate veniturile obtinuțe în luna de dinaintea depunerii solicitării.

Totodată, autoritățile țin cont și de bunurile mobile și imobile pe care le au solicitanții. Mai precis, în cererea și declaratia pe propria răspundere trebuie menționate obligatoriu „bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau alta formă de deținere, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței”. În plus, în cazul ajutorului pentru energie termică trebuie completat și numărul de camere din locuință.

Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului include următoarele, potrivit legislației:

– bunuri imobile: clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești; terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;

– bunuri mobile (aflate în stare de funcționare): autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile; mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani; autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze; șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”; utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată; utilaje de prelucrare agricolă: presa de ulei, moară de cereale; utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric

– depozite bancare: cu valoare de peste 3.000 de lei;

– terenuri/animale și/sau păduri: suprafețe de teren, animale și păsări a caror valoare neta de producție anuală depășeste suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie.

Lista acestor bunuri trebuie afișată la loc vizibil la sediul consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București.

Ajutoarele pentru energie termică, energie electrică și gaze naturale sunt plătite de autorități direct furnizorilor, după emiterea facturilor. În ceea ce privește ajutorul pentru combustibili solizi sau petrolieri, acesta se acordă (în bani sau în natură) o singură dată pentru toată perioada sezonului rece.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax