Connect with us
Advertisement

Eveniment

ALBA IULIA: Cum foloseau hoții echipamente de bruiaj pentru a fura din mașini de lux și ce sumă uriașă le-au poprit anchetatorii

Publicat

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a transmis o serie de informații legate de stadiul cercetărilor în cazul unor suspecți de furturi din mașini de lux în care aveau acces datorită bruierii semnalului de închidere centralizată. 

Procurorul a formulat o propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de o parte dintre inculpaţii din dosar, pe o perioadă de 30 zile, însă judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a respins propunerea şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile.

Asupra bunurilor acestora a fost instituit sechestru asiguratoriu. 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia: 

”Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus la data de 24.10.2019 punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor:

  • S.C.G. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. d) C.pen., cu aplicarea art. 77 lit. a) C.pen. şi art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale).
  • C.C.C. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 48 C.pen. raportat la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. d) C.pen., cu aplicarea art. 77 lit. a) C.pen. şi art. 35 alin. 1 C.pen. (3 acte materiale).
  • B.R.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 C.pen. şi tăinuire prev. de art. 270 alin. 1 C.pen., fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.
  • S.C.A. pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire prev. de art. 270 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă că:

În datele de 22.07.2019, 01.08.2019 şi 12.09.2019, în timp ce inculpatul C.C.C. a supravegheat zonele şi persoanele vătămate, inculpatul S.C.G. a pătruns prin utilizarea unui dispozitiv pentru bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor în trei autoturisme parcate pe raza municipiilor Bucureşti, Bacău şi Alba Iulia şi a sustras din interiorul acestor autoturisme două perechi de cercei şi un pandantiv, în valoare de aproximativ 10.000 euro, precum şi sumele de 36.000 euro şi 30.000 lei.

În datele de 04.10.2019, 11.10.2019 şi 13.10.2019, inculpatul S.C.G. a pătruns prin utilizarea unui dispozitiv pentru bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor în trei autoturisme parcate pe raza municipiilor Oradea, Târgovişte şi Bucureşti şi a sustras din interiorul acestor autoturisme 5 monede din aur de 24 karate şi 2 pixuri din aur de 24 karate, în valoare de aproximativ 8.000 euro, precum şi sumele de 11.300 euro şi 31.000 lei.

În perioada 2015-2019, inculpata B.R.M. a primit, a dobândit şi a transformat în mod repetat diferite sume de bani de la inculpatul S.C.G., cunoscând că acestea proveneau din comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin utilizarea de dispozitive de bruiere a semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

În cursul anului 2019, inculpata B.R.M. a ascuns în diferite locuri un dispozitiv utilizat de către inculpatul S.C.G. la comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

Totodată, în perioada septembrie-octombrie 2019, inculpata B.R.M. a găsit încă un astfel de dispozitiv ascuns de către inculpatul S.C.G. într-un dulap din locuinţa inculpatei, iar aceasta l-a ascuns împreună cu celălalt dispozitiv la sediul societăţii comerciale controlată în fapt de către inculpat.

În cursul anului 2019, inculpata S.C.A. a primit, a dobândit şi a transformat în mod repetat diferite sume de bani şi o pereche de cercei din aur de la inculpatul S.C.G., cunoscând că aceste bunuri proveneau din comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin utilizarea de dispozitive de bruiere a semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

La data de 24.10.2019, procurorul a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.C.G. şi C.C.C. pe o perioadă de 30 zile, însă judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a respins propunerea şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile.

La data de 25.10.2019, procurorul a formulat contestaţie împotriva acestei soluţii şi a solicitat Tribunalului Alba luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.C.G. şi C.C.C. pe o perioadă de 30 zile.

La data de 24.10.2019, procurorul a luat măsura controlului judiciar faţă de inculpata B.R.M. pe o perioadă de 60 de zile.

Având în vedere că, în ultimii 5 ani anterior datei primei fapte, inculpatul S.C.G. a transmis către diferite persoane sumele totale de 210.500 euro şi 909.260 lei, deşi în această perioadă inculpatul S.C.G. nu a avut niciun loc de muncă şi nu a beneficiat de venituri licite, precum şi având convingerea că bunurile provin din activităţi infracţionale de natura celor descrise mai sus, procurorul a dispus la data de 24.10.2019 instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra conturilor bancare şi luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale:

  • inculpatului S.C.G., ale fiicei sale S.C.A, precum şi ale societăţii controlată în fapt de către
  • inculpat până la concurenţa sumelor totale de 275.800 euro şi 1.030.260 lei.
  • inculpatului C.C.C. până la concurenţa sumelor totale de 46.000 euro şi 50.000 lei.
  • inculpatei B.R.M. până la concurenţa sumelor totale de 25.000 euro şi 498.770 lei.

Totodată, procurorul a dispus instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale 9 persoane care au primit sume de bani cu titlu de împrumut de la inculpatul S.C.G.

Activităţile de urmărire penală au fost efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia – Biroul de Investigaţii Criminale, sub conducerea şi supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive, precum şi luarea măsurilor asigurătorii sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţi”e.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement