Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA IULIA: Cum foloseau hoții echipamente de bruiaj pentru a fura din mașini de lux și ce sumă uriașă le-au poprit anchetatorii


Publicat

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a transmis o serie de informații legate de stadiul cercetărilor în cazul unor suspecți de furturi din mașini de lux în care aveau acces datorită bruierii semnalului de închidere centralizată. 

Procurorul a formulat o propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de o parte dintre inculpaţii din dosar, pe o perioadă de 30 zile, însă judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a respins propunerea şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile.

Asupra bunurilor acestora a fost instituit sechestru asiguratoriu. 

Comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia: 

”Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus la data de 24.10.2019 punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor:

  • S.C.G. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. d) C.pen., cu aplicarea art. 77 lit. a) C.pen. şi art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale).
  • C.C.C. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat prev. de art. 48 C.pen. raportat la art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. d) C.pen., cu aplicarea art. 77 lit. a) C.pen. şi art. 35 alin. 1 C.pen. (3 acte materiale).
  • B.R.M. pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 C.pen. şi tăinuire prev. de art. 270 alin. 1 C.pen., fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.
  • S.C.A. pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire prev. de art. 270 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă că:

În datele de 22.07.2019, 01.08.2019 şi 12.09.2019, în timp ce inculpatul C.C.C. a supravegheat zonele şi persoanele vătămate, inculpatul S.C.G. a pătruns prin utilizarea unui dispozitiv pentru bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor în trei autoturisme parcate pe raza municipiilor Bucureşti, Bacău şi Alba Iulia şi a sustras din interiorul acestor autoturisme două perechi de cercei şi un pandantiv, în valoare de aproximativ 10.000 euro, precum şi sumele de 36.000 euro şi 30.000 lei.

În datele de 04.10.2019, 11.10.2019 şi 13.10.2019, inculpatul S.C.G. a pătruns prin utilizarea unui dispozitiv pentru bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor în trei autoturisme parcate pe raza municipiilor Oradea, Târgovişte şi Bucureşti şi a sustras din interiorul acestor autoturisme 5 monede din aur de 24 karate şi 2 pixuri din aur de 24 karate, în valoare de aproximativ 8.000 euro, precum şi sumele de 11.300 euro şi 31.000 lei.

În perioada 2015-2019, inculpata B.R.M. a primit, a dobândit şi a transformat în mod repetat diferite sume de bani de la inculpatul S.C.G., cunoscând că acestea proveneau din comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin utilizarea de dispozitive de bruiere a semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

În cursul anului 2019, inculpata B.R.M. a ascuns în diferite locuri un dispozitiv utilizat de către inculpatul S.C.G. la comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin bruierea semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

Totodată, în perioada septembrie-octombrie 2019, inculpata B.R.M. a găsit încă un astfel de dispozitiv ascuns de către inculpatul S.C.G. într-un dulap din locuinţa inculpatei, iar aceasta l-a ascuns împreună cu celălalt dispozitiv la sediul societăţii comerciale controlată în fapt de către inculpat.

În cursul anului 2019, inculpata S.C.A. a primit, a dobândit şi a transformat în mod repetat diferite sume de bani şi o pereche de cercei din aur de la inculpatul S.C.G., cunoscând că aceste bunuri proveneau din comiterea de infracţiuni de furt calificat comise prin utilizarea de dispozitive de bruiere a semnalului telecomenzii de închidere centralizată a portierelor autoturismelor.

La data de 24.10.2019, procurorul a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.C.G. şi C.C.C. pe o perioadă de 30 zile, însă judecătorul de drepturi şi liberăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a respins propunerea şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile.

La data de 25.10.2019, procurorul a formulat contestaţie împotriva acestei soluţii şi a solicitat Tribunalului Alba luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii S.C.G. şi C.C.C. pe o perioadă de 30 zile.

La data de 24.10.2019, procurorul a luat măsura controlului judiciar faţă de inculpata B.R.M. pe o perioadă de 60 de zile.

Având în vedere că, în ultimii 5 ani anterior datei primei fapte, inculpatul S.C.G. a transmis către diferite persoane sumele totale de 210.500 euro şi 909.260 lei, deşi în această perioadă inculpatul S.C.G. nu a avut niciun loc de muncă şi nu a beneficiat de venituri licite, precum şi având convingerea că bunurile provin din activităţi infracţionale de natura celor descrise mai sus, procurorul a dispus la data de 24.10.2019 instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra conturilor bancare şi luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale:

  • inculpatului S.C.G., ale fiicei sale S.C.A, precum şi ale societăţii controlată în fapt de către
  • inculpat până la concurenţa sumelor totale de 275.800 euro şi 1.030.260 lei.
  • inculpatului C.C.C. până la concurenţa sumelor totale de 46.000 euro şi 50.000 lei.
  • inculpatei B.R.M. până la concurenţa sumelor totale de 25.000 euro şi 498.770 lei.

Totodată, procurorul a dispus instituirea măsurii popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale 9 persoane care au primit sume de bani cu titlu de împrumut de la inculpatul S.C.G.

Activităţile de urmărire penală au fost efectuate de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia – Biroul de Investigaţii Criminale, sub conducerea şi supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive, precum şi luarea măsurilor asigurătorii sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţi”e.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO Tânără din Alba Iulia, locul I la un concurs internațional de micropigmentare. Va reprezenta România în finală, la Istanbul

Publicat

Andreea Susan, o tânără din Alba Iulia, a reușit să obțină locul I la categoria microblading în cadrul concursului internațional de micropigmentare WULOP. Aceasta va reprezenta România la finala concursului, ce va avea loc între 5 și 9 noiembrie, în Istanbul. 

În perioada 16 – 19 octombrie, la București a fost organizată prima ediție a concursului international de micropigmentare WULOP, campionat pe modele umane, din cadrul PMU EEC (Est European Conference), la care au participat numeroase artiste din România și nu numai.

Fiecare concurentă a venit cu un bagaj imens de emoții și speranțe. Pe tot parcursul zilei de competiție, participantele au fost împărțite pe grupe și au avut de creat sprâncene în diferite tehnici pentru modelele lor, eyeliner pleoape și înfrumusețare buze.

La finalul zilei, clasamentul a fost foarte strâns, însă reprezentanta orașului Alba Iulia, Andreea Susan, trainer în cadrul Academiei Elena Copăceanu, s-a clasat pe locul I la categoria microblading, reconstrucție sprâncene fir cu fir – tehnica manuală.

Finala se apropie cu pași repezi. Curând va avea loc încă un eveniment important din cadrul dermopigmentării, un eveniment unic ce se va desfășura între 5 și 9 noiembrie în Istanbul.

Andreea Susan face parte din echipa României, formată din cele patru finaliste pe fiecare categorie de concurs, ce va reprezenta cu mândrie țara noastră în finala Campionatului WULOP. Le urăm succes și sperăm că se vor întoarce victorioase!

Pe lângă micropigmentare, Andreea Susan este pasionată și de makeup; în ultimii doi ani ea a format și a inspirat pasiune, în salonul ei din Alba Iulia: 12 grupe de fete care își doresc să îi calce pe urme și care visează la rândul lor ca într-o zi să pună bazele propriei afaceri, așa cum a făcut-o și Andreea.

Ne-a împărtășit și secretul ei: Multă muncă, pasiune și respect petru ceea ce face, dar și pentru clientele care îi trec pragul.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Parcul Veza din Blaj a fost modernizat. Lucrările de 4,1 milioane lei sunt finalizate. Când va fi deschis publicului

Publicat

Lucrările de amenajare a Parcului Veza din Blaj au fost finalizate, iar locația va fi deschisă după 15 noiembrie, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Investiția a fost de 41,1 milioane lei, din fonduri europene.

Amenajarea Parcului Veza a vizat reconversia și refuncționalizarea terenurilor din zonă, prin modernizarea a circa 9.000 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în cartierul Veza.

Întreaga zonă a fost reamenajată într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg, cele mai importante obiective fiind: fântâna arteziană, alei pietonale, skatepark, dotarea cu mobilier specific pentru parc, spații verzi complet reamenajate, sistem de iluminat și supraveghere, sistem de irigații automatizat, racorduri la toate utilitățile necesare, grupuri sanitare, precizează primarul.

Parcul Veza este o lucrare de investiție importantă, care mărește suprafața spațiului verde al municipiului Blaj și care face parte dintr-un complex de proiecte, un adevărat puzzle investițional, ce vor face ca baza sportivă și zona de la Veza să devină una dintre cele mai moderne din Transilvania, potrivit sursei citate.

Obiectivul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020 – Axa prioritară 5, proiectul fiind în valoare de 4.175.741, 56 lei, cu denumirea „ Amenajarea unui spațiu verde în incinta imobilului înscris în CF.nr.77.100 – Parc Veza Blaj”.

Lucrările de amenajare a Parcului Veza au fost încheiate în această săptămână. Urmează recepția recepției lucrărilor și apoi deschiderea parcului pentru public, care se va produce după data de 15 noiembrie.

”În zona Parcului Veza urmează reabilitarea și modernizarea stadionului CIL, prin lucrări care au în vedere regazonarea suprafeței de joc, montarea unei instalații automatizate pentru irigare și amenajarea unei tribune, lucrare estimată a fi finalizată în anul 2021, construirea Sălii Polivalente, a cărei finalizare este estimată la finalul anului 2021, a hotelului pentru sportivi, proiect aflat în portofoliul Companiei Naționale de Investiții, cu finalizare pentru anul 2023 și amenajarea falezei râului Târnava Mare pentru accesul pietonal, zonă de promenadă și piste de biciclete, proiect estimat a fi finanțat până în anul 2024.

Sunt proiecte îndrăznețe, perfect realizabile, care continuă politica de investiții durabile, astfel încât să ne apropiem și mai mult de orașul european pe care ni-l dorim cu toții!”, menționează primarul Blajului.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tarifele pentru telefonie fixă scad cu 30% de la 1 noiembrie 2020. Toți operatorii sunt obligați să aplice noua reglementare

Publicat

Tarifele pentru terminarea apelurilor fixe vor scădea începând cu data de 1 noiembrie 2020, iar operatorii din piaţă sunt obligați să aplice un tarif maxim de 0,098 eurocenţi/minut, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Începând cu data de 1 noiembrie 2020 intră în vigoare reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe impusă de ANCOM, noul tarif maxim fiind plafonat la 0,098 eurocenţi/minut.

Măsura de reglementare a Autorităţii se aplică acordurilor de interconectare cu operatorii de telefonie fixă cu putere semnificativă de piaţă, urmând să fie reflectată în preţul plătit de utilizatorii finali în funcţie de politicile comerciale ale fiecărui operator”, precizează ANCOM pe siteul instituției.

Noul tarif maximal se va aplica în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), precum şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Până la 1 noiembrie 2020, tariful a fost plafonat la 0,14 eurocenţi/minut

Începând cu data de 1 aprilie 2014, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenţi/minut pe baza unui model de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

Potrivit sursei citate, reglementarea Autorităţii privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenţi/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene (CE), OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE), până cel târziu la 31 decembrie 2020.

În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe

Din 1 noiembrie 2020, operatorii de telefonie fixă desemnați de ANCOM ca având putere semnificativă de piață vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. Lista operatorilor de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare poate fi consultată aici, iar deciziile de reglementare emise de ANCOM sunt accesibile aici.
În prezent, Directiva (UE) 2018/1972 prevede instituirea de tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene, până cel târziu la 31 decembrie 2020. În acest sens, în perioada 25 august – 22 septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat pentru consultare publică proiectul actului de implementare a eurotarifului.

Determinarea noului tarif

Tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe a fost plafonat de ANCOM la 0,14 eurocenți/minut pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.
Scăderea tarifului până la 0,098 eurocenți/minut adoptată de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Cadrul de reglementare

Reglementarea ANCOM privind stabilirea tarifului maxim de 0,098 eurocenți/minut pentru terminarea apelurilor la puncte fixe a urmat procesul de consultare europeană, fiind comunicată în data de 3 august 2020 Comisiei Europene, OAREC şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma validării, măsura poate intra în vigoare la 1 noiembrie 2020.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Metalul foarte rar care se găsește la 35 de kilometri de Alba Iulia. Doar două țări din Europa îl au

Publicat

Puține țări se pot lăuda cu resursele naturale pe care România le deține. Pe lângă aur sau argint, în subsolul țării noastre se găsește și telur, un material rar folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, în industria aero-spațială și în cea energetică. România, alături de Suedia, sunt singurele ţari din Europa cu potenţial natural în domeniu.

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelişului bombelor atomice, în industria aero-spaţială şi în cea energetică.  Telurul a fost descoperit în România, în secolul al XVIII-lea, la mina Faţa Băii de lângă Zlatna.

„Aici este o concentrație excepțională de aur, argint, telur, deci telurururi de aur și argint cum nu se găsește niciunde în Europa și în foarte puține locuri din lume”, declara Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada şi Australia deţin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găseşte numai în România şi în Suedia. Anul trecut, Comisia Europeană l-a clasat ca „metal critic”, adică foarte valoros şi greu de obţinut, în contextul creşterii cererii în industria energetică, aero-spaţială, militară şi IT. Necesarul, anual, de telur este de 500 de tone, iar estimările arată că, în anul 2020, cererea s-ar putea dubla.

„Ca rezerve în lume, putem spune că suntem un pol al telurului. Celălalt este în China. Diferenţa este că ei au zăcământul la sute de metri sub pământ şi trebuie scos, pe când noi îl avem la suprafaţă, în toate zonele în care s-a extras aur, inclusiv Roşia Montană. Zăcămintele de telur le însoţesc pe cele de aur şi de argint. Toate minele care au scos aur, la separare au aruncat telurul în halde, pentru că nu prezenta interes tehnologic la acea vreme, era un rebut. Acum este la îndemînă pentru exploatare, e la suprafaţă, nu trebuie să săpăm după el. Am depus studiul meu la Agenţia Naţională pentru Resurse Naturale în ideea de a demara exploatarea. Mi s-a spus că nu se poate deocamdată”, declara geologul prof. dr. Gheorghe Popescu de la Universitatea Bucureşti.

În timp ce marile puteri sunt preocupate să îşi securizeze zăcămintele, România a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene, Deva Gold şi Roşia Montană Gold Corporation. Canadienii au intrat în controlul zacamintelor bogate telur, aur şi argint în anul 1997, atunci când s-au asociat cu compania de stat Minvest Deva şi au obţinut accesul la perimetrele sale „Certej-Săcărâmb” şi „Roşia Montană-Bucium”.

Singurele zăcăminte de aur, argint și telur care nu a fost concesionate canadienilor sunt cele de la Baia de Arieș și Zlatna. Însă niciunul dintre acestea nu mai poate fi exploatat pe motiv că au fost închise de Guvern. Zăcământul de la Baia de Arieș, al doilea ca importanță după Săcărâmb după conținuturile de aur, argint și telur, a fost închis de Guvern în anul 2004, în urma unor lucrări ce au costat 8 milioane de euro. Motivul oficial a fost că mina devenise nerentabilă. Mineri și geologii de la Baia de Arieș consideră însă că mineritul putea continua.

Mina Zlatna, unde a fost descoperit telurul, a fost închisă în anul 2004, în urma unor lucrări în valoare de peste 4 milioane de euro, pentru că era nerentabilă. Și aici, ca și la Baia de Arieș, foștii lucrători cred că mineritul putea continua.

În timp ce în România resursele strategice de telur nu mai sunt exploatate, Suedia, cealaltă ţară europeană cu potenţial natural în domeniu, a deschis în anul 2012 o mină de aur şi telur la Kankberg.

 

sursa: digi24.ro, adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate